-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stengiatės numesti svorio, bet jis vis tiek auga? Štai 5 rytiniai įpročiai, kurie tai lemia

Tikriausiai ne vienam yra taip nutikę: nutariate atsikratyti keleto kilogramų, atsisakote didžiausių juos lemiančių kaltininkų – saldėsių, greitojo maisto, mažinate porcijas, bet niekas nesikeičia. Jie tarsi tyčia laikosi prikibę. Tad kur čia šuo pakastas?
Svoris
Svoris / 123RF.com nuotr.

Mokslų daktarė Susan Peirce Thompson Womenshealthmag.com sakė, kad didžiausia klaida, kurią daro svorio numesti mėginantys žmonės, yra ta, kad jie ne ta koja pradeda savo dieną. Pirmosios nubudimo akimirkos lemia, kokia bus visa likusi ir kiekviena kita diena. Todėl, pasak jos, būtina susikurti gerus kasdienius įpročius.

Štai keletas dažnų įsišaknijusių įpročių, kurių vertėtų atsikratyti, jei norite sulieknėti ir gerai jaustis.

Per daug miegate

123RF.com nuotr./Moteris miega
123RF.com nuotr./Moteris miega

Visi esate girdėję, kad miego trūkumas turi įtakos svoriui, nes organizme padidėja apetitą stimuliuojančio hormono kortizolio kiekis. Pasirodo, per daug miego taip pat gali pakenkti. Žurnale „PLOS One“ buvo paskelbti vieno tyrimo rezultatai, kurie parodė, kad dešimt valandų miegantiems žmonėms išauga rizika padidinti savo KMI (kūno masės indeksą), palyginti su tais, kurių miegas naktį trunka nuo septynių iki devynių valandų. Todėl patariama susireguliuoti miegą. Pamatysite, jausitės kur kas geriau!

Negaunate saulės šviesos

„Fotolia“ nuotr./Moteris prie lango
„Fotolia“ nuotr./Moteris prie lango

Kitame žurnalo „PLOS One“ numeryje išspausdintame tyrime teigiama, kad žmonių, kurie spėja pasidžiaugti rytiniais saulės spinduliais, KMI yra gerokai mažesnis, nepaisant to, kiek jie valgo. Pasak tyrimo autorių, 20–30 minučių dienos šviesos turi įtakos KMI, net tada, kai debesuota. Taip yra todėl, kad greitesnei jūsų medžiagų apykaitai reikia ankstyvo ryto saulės spindulių.

Nesiklojate lovos

123RF.com nuotr./Moteris kloja lovą
123RF.com nuotr./Moteris kloja lovą

Nacionalinio miego fondo atliktas tyrimas nustatė, kad tie, kurie klojasi lovą, 19 proc. geriau miega naktį nei tie, kurie jos nesikloja. Jei toks miegas daro įtaką KMI, kodėl nesusigrąžinus šito įpročio? Charlesas Duhiggas savo knygoje „Įpročio galia“ (angl. „The Power of a Habit“) rašo, kad vienas geras įprotis gali vesti prie kitų gerų. T. y. kad žmonės, nuolat pasiklojantys lovą, turi valios ir kitiems geriems įpročiams, pavyzdžiui, kasdien gamintis sveikus pietus.

Kasdien nesisveriate

123RF.com nuotr./Svarstyklės
123RF.com nuotr./Svarstyklės

Kornelio universiteto mokslininkai dvejus metus stebėjo 162 moteris ir vyrus. Jų tyrimas parodė, kad tiems, kurie svėrėsi kasdien, daug geriau sekėsi mesti svorį ir jį išlaikyti. Geriausia svertis ryte, kai svoris yra mažiausias. Po nakties svarstyklės rodys tiksliau, o jei skaičiai jums nepatiks, dieną galėsite reguliuoti savo mitybą.

Nevalgote pusryčių

Vida Press nuotr./Plakta kiaušinienė su šonine
Vida Press nuotr./Plakta kiaušinienė su šonine

Tel Avivo universiteto mokslininkai nustatė, kad žmonės, valgantys sočius (600 kcal) pusryčius, kuriuos sudaro liesi baltymai, angliavandeniai ir truputis saldumynų, jaučia kur kas mažesnį alkį dieną. Pusryčių nevalgantys arba tik mažai užkandantys, dieną jaučia kur kas didesnį alkį ir yra linkę persivalgyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius