TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Tai nebevaldoma“: pasaulyje – daugiau nei 1 mlrd. nutukusių žmonių, sparčiausiai daugėja vaikų

Mokslininkai skambina pavojaus varpais: nuo 1990 m. daugiau nei milijardas žmonių visame pasaulyje kenčia nuo nutukimo, o jų skaičius išaugo daugiau nei keturis kartus, rašo „Science Alert“.
Saldumynus valgantys vaikai
Nutukimas / Unsplash nuotr.

Nerimą keliančios išvados paskelbtos medicinos žurnale „Lancet“.

Pasaulio sveikatos organizacijos atlikto tyrimo duomenimis, ši „epidemija“ ypač smogia skurdesnėms šalims, o vaikų ir paauglių skaičius auga sparčiau nei suaugusiųjų.

Kovo 4 d. minima pasaulinė nutukimo diena. Šia proga paskelbtame tyrime apskaičiuota, kad 1990 m. pasaulyje buvo apie 226 mln. nutukusių suaugusiųjų, paauglių ir vaikų. 2022 m. šis skaičius išaugo iki 1 038 mln.

PSO Sveikatos mitybos direktorius Francesco Branca teigė, kad milijardą žmonių viršijęs skaičius išaugo „daug anksčiau, nei tikėtasi“.

Nors gydytojai žinojo, kad nutukusių žmonių skaičius sparčiai auga, anksčiau buvo tikimasi, kad simbolinis skaičius pasieks 2030 m.

Atlikdami šiuos skaičiavimus mokslininkai išanalizavo daugiau kaip 220 milijonų žmonių iš daugiau kaip 190 šalių. Visi tiriamieji buvo matuojami ir sveriami.

Gauti duomenys parodė, jog nuo 1990 m. vyrų nutukimo lygis padidėjo beveik tris kartus (14 proc.), o moterų – daugiau nei du kartus (18,5 proc.). Pvz., 2022 m. su nutukimu gyveno apie 159 mln. vaikų ir paauglių, o 1990 m. jų buvo apie 31 mln.

Shutterstock nuotr./Nutukimas
Shutterstock nuotr./Nutukimas

Nutukimas – lėtinė ir sudėtinga liga, lydima didesnė mirties nuo širdies ligų, diabeto ir tam tikrų rūšių vėžio rizikos. Jau žinoma, kad antsvoris ženkliai didino mirties riziką koronaviruso pandemijos metu.

Polinezijos ir Mikronezijos, Karibų jūros regiono, Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalys nukentėjo labiausiai.

„Dabar šiose šalyse nutukimo lygis yra aukštesnis nei daugelyje dideles pajamas gaunančių pramoninių šalių, ypač Europoje“, – teigiama tyrime.

Mokslininkai sako, kad anksčiau buvo manoma, jog nutukimas yra turtingųjų problema, o dabar tai – viso pasaulio problema. Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad šioje srityje stebimi itin spartūs pokyčiai mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse.

Pagrindinis tyrimo autorius Majidas Ezzati iš Londono imperatoriškojo koledžo sakė, kad kai kuriose Pietų Europos šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje ir Ispanijoje, yra požymių, kad nutukimas mažėja, ypač tarp moterų.

Vis dėlto bendra tendencija tokia, kad daugumoje pasaulio šalių nuo nutukimo kenčia daugiau žmonių nei nuo per mažo svorio. Ši problema, anot tyrėjų, lyginant su 1990 m., sumažėjo.

Nepakankamas valgymas yra pagrindinė nepakankamo svorio priežastis, tuo metu neteisingas valgymas yra pagrindinis nutukimo veiksnys.

„Šiame naujame tyrime pabrėžiama, kaip svarbu užkirsti kelią nutukimui ir jį valdyti nuo ankstyvojo amžiaus iki suaugusiųjų, laikantis mitybos, fizinio aktyvumo ir prireikus tinkamai prižiūrint“, – sakė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis taip pat pridūrė, kad, norint pasiekti pasaulinius tikslus mažinti nutukimą, „reikia, kad bendradarbiautų privatusis sektorius, kuris turi būti atsakingas už savo produktų poveikį sveikatai“.

123RF.com nuotr./Nutukimas
123RF.com nuotr./Nutukimas

PSO pritaria saldžiųjų gėrimų apmokestinimui, nesveikų maisto produktų pardavimo vaikams ribojimui ir sveikų maisto produktų subsidijų didinimui.

Ekspertai teigia, kad nauji diabeto gydymo būdai taip pat gali padėti kovoti su nutukimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius