-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tymai ir nėštumas: sirgti labai pavojinga, tačiau skiepytis griežtai draudžiama

Sergančiųjų tymais skaičius tolydžio auga, paskutiniais duomenimis, registruoti 224 ligos atvejai. Visuomenė sukruto: dalis žmonių, kurie nėra tikri, ar jie išvis skiepyti, o gal skiepyti, bet prasta vakcina ar tik viena jos doze, sprendžia, ar atlikti kraujo tyrimą imunizacijos lygiui nustatyti. Kiti skiepijasi, nes mano, kad blogiau nebus. Tačiau yra visuomenės dalis, kuri tegali tikėtis, kad turi imunitetą. Arba, kad virusas aplenks. Skiepytis nėštumo metu griežtai draudžiama.
Skiepai nėštumo metu
Skiepai nėštumo metu / 123RF.com nuotr.

Moterims, planuojančioms nėštumą ir nežinančioms, ar buvo skiepytos, pavyzdžiui, nuo tymų, raudonukės ar vėjaraupių, ar vaikystėje sirgo šiomis infekcinėmis ligomis, rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasitikrinti dėl imlumo tymams, raudonukei, vėjaraupiams.

Jei laboratoriniai tyrimo rezultatai parodo, kad antikūnų titras prieš tymus, raudonukę ar vėjaraupius nėra pakankami – rekomenduojama pasiskiepyti.

Apraše nurodyta, kad nėštumo reikia vengti 1 mėnesį po paskiepijimo.

„Vadovaujantis imuninio vaistinio preparato charakteristikos santrauka, negalima skiepyti nėščiųjų vakcina nuo tymų infekcijos. Taip pat apraše nurodyta, kad nėštumo reikia vengti 1 mėnesį po paskiepijimo“, – 15min aiškino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė Kristina Žukauskaitė.

Tymai nėštumo metu gali sukelti rimtų komplikacijų ir mamai, ir vaisiui: „Persileidimą, ankstyvą vaiko gimimą, taip pat vaisiui gali sukelti komplikacijų, tokių kaip vystymosi sutrikimai ir kt.“

Moterys, jau susilaukusios vaikelio, tačiau jį maitinančios krūtimi, domisi, ar jau galėtų skiepytis nuo tymų.

Vakcinos anotacijoje sakoma, kad tai nerekomenduojama, nes ši grupė nebuvo tirta. Tačiau Amerikoje žindančios moterys skiepijamos, nes virusas išsiskiria, bet esą kūdikiui neperduodamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius