-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: pamiegoti ilgiau savaitgalį gali būti naudinga. Tačiau geriausia laikytis grafiko

Ne paslaptis, kad neišsimiegant mums atsitinka nemalonūs dalykai. Vienas mažiausių – tampame irzlesni, o vienas rimčiausių – didiname riziką susirgti demencija (silpnaprotyste).
Mieganti moteris
Mieganti moteris / Vida Press nuotr.

Deja, tačiau daugumai mūsų trūksta miego dėl darbo, socialinių įsipareigojimų ar besaikio mėgstamiausių serialų žiūrėjimo (kuris dažniausiai vyksta naktimis). Tai reiškia, kad dauguma mūsų savaitgalį voliojasi lovoje, rašo businessinsider.com.

Ankstesni tyrimai parodė, kodėl bandymas „prisivyti“ prarastą miego kiekį yra bloga mintis. Miego mokslininkas Matthew Walkeris tai įvardino taip:

„Miegas nėra panašus į banką. Negalite sukaupti skolos ir grąžinti ją vėliau už nurodytą laiką. Jei atimčiau iš jūsų visos nakties miegą, o ateinančią naktį leisčiau miegoti tiek, kiek panorėsite, niekada nesusigrąžintumėte to, ką praradote. Miegosite ilgiau, tačiau niekada neatpirksite tų pilnų 8 valandų. Smegenys nesugeba susigrąžinti prarasto miego.“

Retkarčiais ilgiau pamiegoti yra gerai

Tačiau naujas tyrimas prieštarauja šiai daugelio mokslininkų nuomonei ir parodė, kad retkarčiais ilgiau pamiegodami, galite „atpirkti“ nepakankamą miego kiekį per savaitę.

Savaitgalį atsigriebti už prarastą miegą yra geriau, nei nedaryti nieko, tačiau geriausia – laikytis grafiko, kada tik galite.

Stokholmo universiteto tyrimas, publikuotas žurnale „Sleep“, stebėjo 43 000 žmonių miegojimo įpročius ir bendrąją sveikatą. Rezultatai parodė, kad žmonės, miegoję mažiau nei penkias arba daugiau nei 8 valandas per naktį, turėjo didesnę mirties riziką nei tie, kurie miegojo ilgiau. Galiausiai, pasirodė, kad daug ką lemia vidutinis asmens miego kiekis.

Torbjörn Åkerstedt, Stokholmo universiteto Streso tyrimų centro biologinės psichologijos profesorius bei vyriausiasis tyrimo autorius, sakė, kad tai parodo, jog jei savaitės metu blogai išsimiegate ir savaitgalį atperkate prarastą laiką, galbūt darote savo kūnui paslaugą.

„Pasirodo, įmanoma kompensuoti prarastą miegą, ilgiau pamiegojus savaitgaliais, - sakė Torbjörn Åkerstedt. – Tai yra gera priežastis visą savaitgalį patinginiauti. Tikriausiai tam yra viršutinė riba, „lubos“, tačiau bet kokiu atveju savaitgaliais geriau padidinti miego kiekį, nei nedaryti nieko.“

Viena priežastis, dėl kurios darbo dienomis jaučiamės silpni, yra ta, kad esame neprisiderinę prie savo cirkadinių ritmų, kitaip žinomų kaip kūno laikrodis. Jei laikomės įprasto režimo, hormonai sukelia nuovargį tada, kai laikas eiti miegoti, ir pažadina išaušus rytui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tinkamiausios valandos seksui: kaip dera jūsų abiejų bioritmai

Darbo ir poilsio grafikas gali sukelti „socialinį nuovargį“

„Kūno laikrodis klęsti rutinoje – kuo reguliaresni esate, tuo yra geriau“, - „Business Insider“ sakė Elise Facer-Childs, mokslų daktarė ir tyrėja, kurios specializacija Birminhamo universitete yra miegas, kai jos klausinėjo apie skirtingus partnerių kūnų laikrodžius.

Jei darbo dienomis keliatės 6 valandą ryto, o savaitgalį miegate iki 10, susidaro 4 valandų skirtumas. Tad jūsų kūnui tai tarsi kiekvieną penktadienį šokti į lėktuvą ir skristi iš Londono į Dubajų, o sekmadienį grįžti atgal.

Ji paaiškino tai, ką vadina „socialiniu nuovargiu“ (angl. Social jetlag; jetlag – nuovargis, jaučiamas po ilgo skrydžio, kertant kelias laiko juostas), – tai yra nederantis socialinis ir biologinis laikas, ir kaip mes tvarkome savo grafiką priklausomai nuo to, kokia tai diena.

Didžioji mūsų visuomenės dauguma kenčia nuo socialinio nuovargio, kadangi darbo dienomis laikomės tam tikro grafiko, o savaitgaliais laikomės kitokio grafiko - arba visą dieną voliojamės lovoje, arba socializuojamės“, - sakė moteris.

„Jei darbo dienomis keliatės 6 valandą ryto, o savaitgalį miegate iki 10, susidaro 4 valandų skirtumas. Tad jūsų kūnui tai tarsi kiekvieną penktadienį šokti į lėktuvą ir skristi iš Londono į Dubajų, o tai reiškia pakeisti keletą laiko juostų, ir kiekvieną sekmadienį grįžti atgal. Maždaug taip atrodo socialinis nuovargis, kurį patiria jūsų kūnas, tačiau žmonės to nesuvokia.“

Žmogaus kūnui patinka rutina

Yra labai lengva nemiegoti iki vėlumos arba ant žadintuvo nuspausti mygtuką „snausti“. Net ir menkiausias pokytis gali išmušti mus iš vėžių, pavyzdžiui, kai pavasarį ir rudenį sukame laikrodžio rodykles. Savaitgalį atsigriebti už prarastą miegą yra geriau, nei nedaryti nieko, tačiau geriausia – laikytis grafiko, kada tik galite.

„Turi būti pusiausvyra, kadangi išties darbo dienomis keliamės anksti, - sakė E. Facer-Childs. – Todėl sunku surasti pusiausvyrą tarp reguliaraus grafiko palaikymo ir miego atsigriebimo. Sakyčiau, kad geriausia, ką galite padaryti, tai laikytis įprasto grafiko, tačiau tai reiškia anksti keltis ir neiti gulti vėlai.“

Naujasis tyrimas nerekomenduoja kiekvieną savaitgalį prasivolioti lovoje, kadangi rezultatai taip pat parodė, kad per daug miego taip pat gali padidinti mirties riziką. Tačiau, jei išgyvenote ilgą savaitę ir tikrai manote, kad jūsų kūnui pravers keletas papildomų poilsio valandų, per daug dėl to nesisielokite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius