-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užregistruotas efektyvus organų donoras: šansą į gyvenimą suteiks dviem žmonėms

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai informuoja, kad ketvirtadienį, gegužės 12 d., LSMU ligoninėje Kauno klinikose buvo užregistruotas efektyvus donoras. Artimieji priėmė kilnų sprendimą ir nusprendė padovanoti organus donorystei. Tai jau 16 efektyvus organų donoras šiais metais Lietuvoje.
Transplantacija
Transplantacija / 123RF.com nuotr.

Atlikus visus reikalingus tyrimus nustatyta, kad transplantacijai yra tinkamos donoro kepenys ir vienas inkstas – tai šansą į gyvenimą suteiks dviem žmonėms. Organų persodinimo operacijos laukiantiems recipientams bus atliktos Kauno klinikose.

Organų donorystė – išskirtinis procesas

Apie galimybę padovanoti organus sergantiems žmonėms yra pradedama kalbėti tik tada, kai reanimacijoje žmogui yra konstatuojama klinikinė smegenų mirtis arba sustojusi širdis. Dėl įvairių medicininių aparatų ir vaistų kiti organai kurį laiką dar funkcionuoja, todėl yra galimybė įgyvendinti transplantacijos procesą. Apie tai donorinė ligoninė informuoja NTB.

Transplantacijų koordinatoriams mirusįjį užregistravus kaip potencialių donorą, yra atliekami įvairūs kraujo tyrimai, kuriais siekiama išsiaiškinti kurie donoro organai ir audiniai yra tinkami transplantacijai.

123RF.com nuotr./Inkstų transplantacija
123RF.com nuotr./Inkstų transplantacija

Kitas labai svarbus etapas – pokalbis su artimaisiais. Tik nuo jų priklauso, ar toliau organų donorystės ir transplantacijos procesai galės tęstis. Šiuo metu Lietuvoje artimųjų prieštaravimai sudaro apie 22 proc.

Artimiesiems sutikus padovanoti organus ir gavus kraujo tyrimų rezultatus, pradedama komunikacija su potencialiais recipientais. Per gana trumpą laiką jie turi apsispręsti, ar galės atvykti transplantacijai į Kauno arba Santaros klinikas. Atvykus jiems taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai siekiant įvertinti, ar donoro organas tikrai jiems tinka.

Jei donoro organas turi būti pergabentas iš vienos ligoninės į kitą, vyksta komunikacija ir su kitomis įstaigomis: policija, greitąja pagalba, karinėmis oro pajėgomis arba valstybės sienos apsaugos tarnyba. Dažniausiai tokie organai, kaip plaučiai ar širdis, yra gabenami sraigtasparniu, o inkstai, kepenys, ragenos vežamos specialiu automobiliu su policijos palyda.

Recipientai laukia įvairių organų transplantacijų

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 308 žmonės: 69 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 35 širdies, 5 plaučių, 5 širdies-plaučių komplekso, 40 kepenų, 153 ragenų transplantacijos. Iš jų – 3 vaikai.

Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties. Jei norite išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Šiuo metu Lietuvoje veikia informuoto sutikimo donorystės modelis, t. y., kai norintieji po mirties paaukoti savo organus sergantiems žmonėms užpildo prašymą ir gauna Donoro kortelę, o žmogaus mirties atveju prašoma ir artimųjų sutikimo. Tokio tipo organų donorystės modelis yra taikomas dar 7-iose Europos valstybėse.

Didžiojoje dalyje Europos valstybių taikomas numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Tokio modelio atveju, žmogus laikomas pritariančiu organų donorystei, jeigu nėra raštu pareiškęs kitaip.

Bet kokiu atveju, svarbiausiais galutinio sprendimo priėmimo dalyviais yra mirusiojo artimieji, tad šį jų sprendimą galima palengvinti iš anksto išreiškiant savo valią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius