Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vantų karalius Česlovas: vanta atiduoda žmogui tai, ką perėmė iš žemės

Šiandien kalbėsime apie pirties malonumus, o didžiausias mūsų dėmesys bus skirtas pirties karalienei vadinamai vantai. Patyrę pirtininkai ir vantų gamintojai sako, kad vanta yra bene svarbiausias pirtinimosi elementas, mat labiausiai nuo jos priklauso, kaip žmogus jausis išėjęs iš prities. Kėdainių rajone, Truskavoje, jau ne vieną dešimtmetį unikalias senoviškas vantas gamina kraštietis senjoras Česlovas Maršalka.
Truskavoje jau ne vieną dešimtmetį unikalias senoviškas vantas gamina kraštietis senjoras Česlovas Maršalka.
Truskavoje jau ne vieną dešimtmetį unikalias senoviškas vantas gamina kraštietis senjoras Česlovas Maršalka. / Asmeninio archyvo nuotr.

Vanta – svarbiausia

„Vanta yra pats svarbiausias pirties elementas. Vanta juk mūsuose yra tituluojama pirties karaliene. Viskas priklauso nuo vantos. Kokia vanta bus, taip žmogus ir jausis pirtyje ir po pirties. Visi pirties ritualai yra susiję su vanta ir vanojimusi. Vantas gaminu jau daugybę metų, jos tikrai skiriasi nuo tų, kurios parduodamos prekybos centruose. Kaip aš sakau, kiekvienam žmogui – sava vanta“, – sako Kėdainių rajono vantininkas Č.Maršalka.

Turi daug laiko

„Kadangi esu pensininkas, tai laisvo laiko turėdamas draugams ir pažįstamiems pagaminu įvairiausių pirties vantų. Pats esu didelis pirties mėgėjas, tai vantas gaminu iš visko. Aišku, pagrindas yra beržų šakos, o dėl kvapo ir unikalių savybių pridedu ir juodųjų serbentų šakų, ir mėtų šakų. Taip pat vienos populiariausių yra vantos su ąžuolo šakomis. Mano vantos yra labai dailios, kitokios, natūralios, su meile gamintos“, – dėsto senjoras.

Bendravimas su žeme

Č.Maršalka sako, kad vanojimasis yra savotiškas žmogaus ir žemės susiliejimas, mat vanojimosi metu žmogus perima iš vantos visas gerąsias jos savybes.

„Aš visada sakiau, kad tinkamai paruošta ir parinkta vanta žmogui atiduoda viską, ką turi savyje sukaupusi. Visą gamtos jėgą, kuri yra labai naudinga mūsų sveikatai. Kiekviena vanta yra naudinga, bet kiekviena savaip. Nuo to, iš ko vanta susideda, priklauso, ko mes iš jos pasisemsime. Geriausia yra pažinti žmogų, tuomet žinosime, ko jam reikia. Pagal tai ir pagaminsime vantą“, – aiškina ilgametis vantininkas ir pirtininkas.

Labai sveika

Vyriškis sako, jog labai svarbu tai, kokius vantininkas naudoja augalus vantai gaminti. Nuo to, pasak jo, priklauso visas prities efektas.

„Pati seniausia ir tradicinė mūsų krašto vanta gaminama iš beržo šakų. Beržo vanta gydo visas peršalimo ligas, atpalaiduoja žmogų, suteikia jam jėgų, žmogus tarsi įgauna antrą kvėpavimą, tarsi yra užkuriamas iš naujo. Tokia vanta yra pati populiariausia visoje Lietuvoje, tad natūralu, ir mūsų krašte“, – dėsto Č.Maršalka.

Vyriška vanta

„Pirtyje plačiai naudojama ir vyriška vanta. Tai tokia vanta, kurioje naudojamos ąžuolo šakos. Ąžuolas nuo seno yra stiprybės, vyriškumo simbolis. Ąžuolinės vantos labai puikiai nuima visus nervus, stresą. Jos labai atpalaiduoja žmogų ir suteikia jam vidinės stiprybės. Jos tokios aštrios, vyriškos, bet tinka ir moterims“, – juokiasi senjoras, rodydamas daugybę vantų, paruoštų ir iškabintų ūkiniame pastate.

Ąžuolinės vantos labai puikiai nuima visus nervus, stresą. Jos labai atpalaiduoja žmogų ir suteikia jam vidinės stiprybės. Jos tokios aštrios, vyriškos, bet tinka ir moterims, – juokiasi senjoras.

Moteriška vanta

„Jei yra vyriška vanta, tai turi būti ir moteriška. Moteriška vanta yra su liepų šakomis. Sakoma, kad liepos padeda mažinti svorį, atgaivina, atnaujina odą. Tai moterims labai tinka ir patinka. Liepų vantos pačios iš savęs yra lengvos, švelnios, moteriškos. O apkritai, tai į vantą galima įpinti įvairiausio medžio šakų, reikia turėti tik fantazijos. Kiekvienas medis savyje turi gydomųjų galių, gydomųjų savybių. Kiekvienas medis mums yra naudingas ir svarbus. Jis tikrai atgaivins jėgas“, – įsitikinęs truskavietis.

Kvapų įvairovė

„Yra žmonių, kurie mėgsta įvairius kvapus. Įvairius aromatus puikiausiai pažadina mūsų paprastųjų serbentų, kurie auga kone kiekviename sode, lapai. Jų reikia tiesiog įmaišyti į vantą ir efektą iškart pajusite. Taip pat į vantą galima įmaišyti ir mėtų lapų. Tikrai yra daug žmonių, kuriems patinka mėtų aromatas, jų gydomosios savybės. Vantų gaminimas yra menas, darbas, na, ir įvairių augalų ir jų savybių žinojimas“, – apibendrina pirties profesionalas.

Suteikia jėgų

Senjoras Česlovas pirtį mėgsta jau daugybę metų. Pirtis ir tinkamai parinkta vanta jam suteikia jėgų. Vyriškis sako, kad prities malonumus žmogus gali rinktis kiekvieną savaitgalį.

„Kiek konkrečiai reikia pirtintis – niekur neparašyta. Anksčiau žmonės propaguodavo kartą per mėnesį, dabar jie tai daro kur kas dažniau – sakyčiau, kad kartą per savaitę. Tai labiau toks savaitinis ritualas. Ir pastebiu, kad kuo toliau, tuo daugiau žmonių užsikrečia meile pirčiai“, – sako vyriškis.

Draugų būryje

Senjoras Česlovas pabrėžia, kad pirtis bus dar geresnė, jei joje būsite su draugais. Esą vienam žmogui būna ne taip gera.

„Gera nuotaika garantuota tik draugų būrelyje. Na, jei nėra būrelio, tai bent vienas draugas, kad būtų. Mano žmona nemėgsta šilumos, nemėgsta pirties, tai aš dažniausiai pirtinuosi su bičiuliu. Tikrai tuomet būna daug smagiau. Žinoma, pirtis skirta ne visiems žmonėms, ne visi gali pakelti karštį. Bet laimingi tie, kurie bent minutėlę gali skirti šiam dieviškam užsiėmimui“, – įsitikinęs vantininkas ir pirtininkas Č.Maršalka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius