TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vargina vidurių užkietėjimas? Atkreipkite dėmesį į šiuos 5 įpročius

Kovoti su vidurių užkietėjimu gali būti tikrai nemalonu. O ir nesusimąstome, kad kasdieniai mūsų gyvenimo įpročiai daro didžiulę įtaką šiai delikačiai problemai.
Vidurių užkietėjimas
Vidurių užkietėjimas / 123RF.com nuotr.

Vidurių užkietėjimą gali sukelti kasdienės rutinos ar mitybos pokytis, kelionės ir nepakankamas skaidulinių medžiagų vartojimas. Medicinos mokslų daktarė, pirminės sveikatos priežiūros ir endokrinologijos specialistė Deena Adimoolam išskiria keletą blogiausių gyvenimo būdo įpročių, dėl kurių užkietėja viduriai, rašoma eatthis.com.

Vidurių užkietėjimas gali varginti įvairaus amžiaus žmones, tačiau kai kurios žmonių grupės turi didesnę tikimybę su juo susidurti dažniau. Tai vyresnio amžiaus žmonės, aiškina Klivlando klinika. Be to, tikėtina, kad vidurių užkietėjimas gali pasireikšti moterims prieš gimdymą ir po jo, kai susiduriama su hormoniniais pokyčiais.

Tad kokios klaidos daromos?

Geriate per mažai vandens

Labai dažnas lėtinio vidurių užkietėjimo kaltininkas yra dehidratacija, rašoma WebMD. Labai svarbu nepamiršti, ką jums sako jūsų kūnas, ir nuolat kontroliuoti suvartojamo vandens kiekį. WebMD rekomenduoja gerti daugiau vandens kai sportuojate ir kai lauke karšta. O kalbant apie dienos tikslą, D.Adimoolam rekomenduoja išgerti ne mažiau kaip šešis puodelius vandens. Visada pravartu pasitarti su savo sveikatos priežiūros specialistu ir išsiaiškinti, kas jums labiausiai tinka.

Valgote per mažai šviežių vaisių ir daržovių

Daug skaidulų turinčių maisto produktų vartojimas yra labai svarbi sveikos gyvensenos dalis. Maistinės skaidulos, kurių yra pilno grūdo produktuose, ankštinėse kultūrose, vaisiuose ir daržovėse, gali sušvelninti vidurių užkietėjimą arba padėti jo išvengti, aiškina Mayo klinika.

D.Adimoolam rekomenduoja kasdien suvalgyti bent dvi porcijas vaisių (su žievele, kad padidintumėte skaidulų kiekį) ir bent dvi porcijas daržovių (taip pat su žievele). Ir, žinoma, svarbu gerti pakankamai vandens, kai laikotės daug skaidulinių medžiagų turinčios dietos.

Patiriate daug streso

Galbūt nustebsite sužinoję, kad stresas gali turėti didžiulę įtaką jūsų tuštinimuisi. Amerikos streso instituto duomenimis, streso hormonų poveikis organizmui gali sukelti vidurių užkietėjimą. O kai patiriate stresą, galite įgyti blogų įpročių – valgyti iš streso, rinktis nesveiką maistą, nesportuoti tiek daug ir gerti mažiau vandens. Visi šie įpročiai gali sukelti vidurių užkietėjimą.

D.Adimoolam siūlo riboti stresą ir susirasti būdą, kuris iš tiesų padeda atsikratyti streso. Nuo to priklauso jūsų sveikata!

123RF.com nuotr./Plaunami vaisiai ir daržovės
123RF.com nuotr./Plaunami vaisiai ir daržovės

Skiriate per mažai dėmesio miego trukmei

Tyrimai rodo, kad per trumpas ir per ilgas miegas gali neigiamai paveikti jūsų tuštinimąsi. Žurnale „Frontiers in Neurology“ paskelbtame stebėjimo tyrime atskleistas „nesveikos miego trukmės“ poveikis vidurių užkietėjimui moterims ir vyrams. Tyrimas atskleidė, kad vyrai labiau rizikuoja patirti vidurių užkietėjimą, jei miega per mažai (penkias-šešias valandas), o moterys, kurios miega per daug (daugiau nei devynias valandas), labai dažnai susiduria su vidurių užkietėjimu.

D.Adimoolam rekomenduoja sutelkti dėmesį į įpročius, skatinančius gerą miego higieną, ir pasirūpinti, kad kiekvieną naktį miegotumėte apie septynias valandas.

Valgote per daug maisto produktų, kurie sukelia vidurių užkietėjimą

Kaip yra maisto produktų, kurie skatina reguliarų tuštinimąsi, taip yra ir tokių, kurių reikėtų vengti, jei norite, kad tuštinimasis būtų reguliarus. Pasak WebMD, turėtumėte iš naujo įvertinti savo mitybą ir atsisakyti maisto produktų, kurie gali sukelti vidurių užkietėjimą.

Kokie tai maisto produktai? Pavyzdžiui, greitasis maistas, minkšta mėsa, keptas maistas, balta duona, keksiukai, kiaušiniai, alkoholis ir pan. D.Adimoolam priduria: „Jei kenčiate nuo vidurių užkietėjimo, venkite labai daug baltymų turinčių dietų, kurios gali sukelti dar didesnį vidurių užkietėjimą.“ Geriau į savo mitybą įtraukti tokius maisto produktus, kuriuose yra probiotikų, pavyzdžiui, jogurtą, kombučą, raugintus kopūstus, minkštus sūrius ir kefyrą, kurie padeda palaikyti sveiką žarnyną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius