-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veiksmingi būdai išgerti daugiau vandens

Projekto „Daugiau vandens“ straipsniuose jau rašėme, kodėl būtina išgerti daugiau nei 2 litrus vandens per dieną: vanduo išvalo iš organizmo toksinus, užtikrina sklandų raumenų, medžiagų apykaitos darbą. Žmogaus smegenys, kraujas ir raumenys sudaryti iš didžiąja dalimi iš vandens, todėl nė vienam iš šių organų neturi jo trūkti. Kaip jau rašėme, yra prikurta gausybė programėlių ir prietaisų, skatinančių gerti daugiau vandens. Tačiau šįkart straipsnio autorė išbandė porą paprastesnių būdų: ar kolegė pasiduotų įkyrokiems kasdieniams priminimams? O gal labiau veiksminga susieti vandens gėrimą su kasdieniais įpročiais?
Vandens stiklinė gamtoje
Vandens stiklinė gamtoje / 123RF.com nuotr.

Eksperimentas: kaip veikia kolegės priminimai?

Savo taikiniu pasirinkau kolegę, geriančią, kaip ji pati prisipažino, apie 4 stiklines vandens per dieną. Tai – dvigubai mažiau nei reikėtų. Nusprendėme atlikti eksperimentą, kai savaitę maždaug 3-4 kartus per dieną jai priminčiau, jog metas atsigerti vandens.

Vienas iš būdų išsiugdyti naują įprotį, net jei diena kupina susitikimų – savo pašnekovo paprašykite vandens vietoje kavos – jo juk yra kiekviename biure.

Turiu pagirti, jog ši kolegė turėjo bent du gerus įpročius (o gera pradžia – pusė darbo): ji išgerdavo stiklinę vandens vos atsikėlusi ir visuomet, pasidariusi kavos, kartu prisipildavo stiklinę vandens.

Pirmosiomis dienomis mano priminimai veikė mažai – kolegė numojo ranka ir pareiškė, kad jos kasdienių įpročių taip lengvai nepakeisiu. Tačiau savaitės pabaigoje suskaičiavome, jog šį tą pasiekti vis tik pavyko: išgeriamų stiklinių kiekis per dieną pakilo iki vidutiniškai 6. Pastebėjau, jog rezultatas blogėdavo įtemptomis dienomis, kai pasitaikydavo didesnis darbo krūvis. Tuomet jos mintys sukosi apie darbus, ne apie vandenį.
Tačiau vienas iš būdų išsiugdyti naują įprotį, net jei diena kupina susitikimų – savo pašnekovo paprašykite vandens vietoje kavos – jo juk yra kiekviename biure.

Vanduo prieš kiekvieną kavą, pietus ir treniruotę

Man asmeniškai labiau pasiteisinęs būdas – kavą gerti tik tuo atveju, jei jau išgėriau pakankamą jai „atsverti“ vandens kiekį. Kadangi kava man yra vienas gyvenimo malonumų, todėl pareigingai geriu vandenį jau vien tam, kad galėčiau pasimėgauti rytine, popietine ir vakarine kava.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vandens išgerkite prieš arba po kiekvieno kavos puodelio
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vandens išgerkite prieš arba po kiekvieno kavos puodelio

Šaltiniuose rašoma, jog viena stiklinė vandens atsveria kavos diuretinį (skysčių varymo) poveikį. Taigi tam, kad neprarastumėte vandens, galite nustatyti taisyklę, jog iki puodelio kavos turite išgerti bent dvi stiklines vandens.

Jei išgersite po stiklinę prieš pusryčius, pietus ir vakarienę, dar po dvi stiklines prieš kiekvieną kavos puodelį – žiūrėk jau ir priartėjate prie reikiamos vandens paros normos.

Svetainė wikihow.com straipsnyje apie tai, kaip ugdyti įprotį gerti vandenį, rašo, kad po stiklinę turėtumėte išgerti kaskart atsigėrę bet kokio kito gėrimo: arbatos, šviežiai spaustų apelsinų sulčių, limonado. Vanduo taip pat labai veiksmingas vartojant alkoholį: čia galiotų ta pati taisyklė: stiklinė alkoholio – tuomet stiklinė vandens. Primename, kad alkoholis taip pat varo iš organizmo daugiau skysčių (štai iš kur tas galvasopis ryte – vanduo po kiekvienos taurės ar bokalo padėtų jo išvengti).

Kiekvieno žmogaus įpročiai ir gyvenimo būdas šiek tiek skiriasi, tačiau jei sportuojate, būtinai išgerkite stiklinę ar netgi dvi ruošdamiesi į treniruotę, iki jos likus maždaug pusvalandžiui.

Dar vienas būdas priminti sau apie vandenį – išgerti po stiklinę kiekvieną kartą, kai ... išpilate iš savo kūno dalį vandens. Kitaip tariant, po apsilankymo tualete griebkite stiklinę arba buteliuką ir papildykite vandens atsargas.

Taip pat išgerkite bent vieną stiklinę artėjant pietums – tai ne tik leis organizmui išlikti pakankamai hidratuotam, tačiau ir šiek tiek sumažins alkio jausmą. Jei išgersite po stiklinę prieš pusryčius, pietus ir vakarienę, dar po dvi stiklines prieš kiekvieną kavos puodelį – žiūrėk jau ir priartėjote prie reikiamos vandens paros normos.

123RF.com nuotr./Moteris geria vandenį biure
123RF.com nuotr./Moteris geria vandenį biure

Pastarieji būdai leidžia lengviau prisiminti apie būtinybę gerti daugiau vandens, nes jie siejami su kasdieniais įpročiais, kuriuos dažniausiai atliekate net ir užimtą dieną.

„Vandeningi“ ledinukai

Žinoma, gausu patarimų paskaninti vandenį citrina, mėtos lapeliais, uogomis, kas darytų jį patrauklesniu. Jei itin pabostų vanduo – kartą kitą galite jį pakeisti nestipria arbata.
Vienas įdomiausių matytų patarimų: vandens ledinukai. Ši idėja puikiai tiks, jei ruduo dar teiksis padovanoti dienų su +25°C temperatūra.

Sutrinkite virtuvės smulkintuvu mėgstamus vaisius ir atskieskite juos vandeniu. Tada supilkite masę į ledukų formeles ir, šiek tiek pašaldę šaldiklyje, įbeskite į vidurį po dantų krapštuką ar medinį pagaliuką. Sušalę ledinukai bus atgaiva karštą dieną ir kartu – vandens šaltinis.

123RF.com nuotr./Ledinukai iš sulčių ir vandens
123RF.com nuotr./Ledinukai iš sulčių ir vandens

Dr. Lisa Young savo straipsnyje portale huffingtonpost.com taip pat ragina keisti vandeniu visus gazuotus gėrimus, limonadus, saldžius sultis primenančius gėrimus, iš tiesų kupinus cukraus ir dažiklių.

„Pasaldinti gėrimai iš tiesų neturi jokios maistinės vertės, jie yra „tuščios kalorijos“, kurias išgeriate ir rizikuojate priaugti daugiau svorio. Vandens gėrimas leidžia palaikyti vandens balansą jūsų organizme, tačiau vanduo turi 0 kalorijų“, – sako „Huffington Post“ autorė. Už šį pokytį gali padėkoti ir jūsų piniginė – gazuoti gėrimai visose kavinėse, prekybos centruose kainuoja brangiau už vandenį.

Nuo šiaudelio iki šeimos varžybų

Dar vienas patarimas – įsigykite gertuvę ir pasistatykite ją ant savo darbo stalo. Jei įmanoma, neškitės ją ten, kur išeinate ilgesniam laikui. Vis „kliūdama už akių“ gertuvė nori nenori paskatins jus kartkartėmis gurkštelti vandens.

Svetainėje bodyandbeans.com patariama vandenį gerti per linksmai dekoruotą šiaudelį. Geriant per šiaudelį išgertas kiekis neatrodo toks didelis, todėl tokiu būdu galite išgerti daugiau.

Šiame portale taip pat siūloma surengti darbo skyriaus arba šeimos varžybas: kas išgers daugiau vandens? Kiekį lengva sekti parsisiuntus vandens vartojimo programėles, apie kurias rašėme ankstesniame straipsnių ciklo „Daugiau vandens“ straipsnyje.

123RF.com nuotr./Treniruotei nepamirškite sportbačių, rankšluosčio ir vandens
123RF.com nuotr./Treniruotei nepamirškite sportbačių, rankšluosčio ir vandens

Dr. Lisa Young savo straipsnyje portale huffingtonpost.com taip pat ragina keisti vandeniu visus gazuotus gėrimus, limonadus, saldžius sultis primenančius gėrimus.

Tačiau, jei sugalvosite naują įprotį jaukintis azartišku varžybų būdu, būtinai nusistatykite ir viršutinę ribą – nes išgėrus per daug vandens (nors tai retas atvejis), kyla intoksikacijos, kitaip tariant, apsinuodijimo vandeniu rizika. Inkstams tampa sunku susitvarkyti su daugiau nei 1 litru vandens per valandą, todėl stenkitės šio kiekio nepasiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius