Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vingio parke – įspėjimai apie gresiantį pavojų

Daugiau nei savaitę miestiečius, leidžiančius laisvalaikį gamtoje skendinčiame Vingio parke, pasitinka neįprasti įspėjamieji ženklai. Tai – pavojaus zonas žyminčios aptvertos teritorijos, padidinamieji stiklai ir didelio voragyvio instaliacija. Nors šie ženklai ir butaforiniai, tačiau jie parko lankytojams primena apie realų pavojų – erkes.
Erkių instaliacijos
Erkių instaliacijos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ixodes ricinus erkė – Lietuvoje plačiai paplitęs erkinio encefalito ir Laimo ligos platintojas, sutinkamas ne tik gūdžiose giriose, bet ir miesto parkuose, nuosavų namų kiemuose, šalia daugiabučių ar gyvenamųjų namų esančiuose žaliuosiuose plotuose, vaikų darželių žaidimų aikštelėse, kolektyviniuose soduose bei sodybose.

Neseniai 15min komanda atliko eksperimentą – tikrino, kiek erkių galima pasigauti vieno pasivaikščiojimo po Vingio parką metu. Rezultatus galite žiūrėti čia.

Kodėl praeiviai yra skatinami atkreipti dėmesį į žolėse tykančias erkes? Baltijos šalyse (ir Slovėnijoje) yra registruojamas didžiausias sergamumas erkiniu encefalitu visoje Europoje. Tai – 11 iš 100 tūkst. gyventojų.

ULAC duomenimis, Lietuvoje 2010 – 2015 m. erkiniu encefalitu sirgo 2 662 gyventojai, o mirė 19 žmonių. Dar didesnis skaičius žmonių per šį laikotarpį Lietuvoje susirgo Laimo liga. Viso, ULAC duomenimis, – 14503 asmenys.

Kaip apsisaugoti nuo šių ligų? Kokios yra galimos jų sukeliamos komplikacijos?

Pasekmės visam gyvenimui

Erkinis encefalitas – tai erkių platinama neurologinė liga, kuri pažeidžia centrinę nervų sistemą. Liga perduodama per virusu užsikrėtusių erkių seiles, tad, įkandus erkei, užsikrėsti erkiniu encefalitu galima per kelias minutes. Erkinio encefalito virusų taip pat galima rasti nepasterizuotame piene, ypač ožkų, bet taip atsitinka labai retai.

„Erkinis encefalitas trečdaliui žmonių palieka visą gyvenimą išliekančius reiškinius, tokius kaip galvos skausmai, psichikos sutrikimai, bendras kūno silpnumas, paralyžius, kalbos sutrikimai. Negydoma liga gali sukelti komą ar mirtį“, – teigia klinikos „Inmedica“ vaikų ligų gydytoja Daiva Stanislovaitienė.

Patikima apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai, kurių efektyvumas –98 proc. Daugiau apie vakciną nuo erkinio encefalito galite sužinoti čia.

Laimo ligą (boreliozę) platina Borrelia burgdorferi bakterijomis užkrėstos erkės. Bakterijos tūno erkės žarnyne, bet erkei įsisiurbus į gyvūno ar žmogaus organizmą, bakterijos iš lėto ima slinkti seilių liaukų link, iš kur vėliau su seilėmis patenka į naujojo šeimininko organizmą.

Negydoma boreliozė gali sukelti įvairių komplikacijų, tokių kaip stiprus galvos skausmas, bėrimas, neurologiniai reiškiniai, artritas su stipriais sąnarių skausmais ar širdies problemos.

Skiepų nuo Laimo ligos nėra, tad pati geriausia prevencinė priemonė nuo šios bakterijos – leidžiant laiką lauke, kasdien pasitikrinti, ar ant jūsų kūno nėra erkių. Jeigu erkė pastebima ir pašalinama iš karto po įsisiurbimo, infekcijos rizika ženkliai sumažėja, nes tam, kad perduotų Laimo ligą, erkė turi išbūti įsisiurbusi bent per naktį. Daugiau informacijos apie Laimo ligą galite rasti čia.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

GSK
GSK

LT/ENC/0056/16, patvirtinta 2016 06

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius