-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas slepiasi už nepilnamečių Chabarovsko gyvūnų žudikių nugarų?

Chabarovsko kailialupių pravardes gavusių septyniolikmečių merginų istorija sukėlė didelį rezonansą ne tik visoje Rusijoje, bet ir užsienyje. Lenta.ru aiškinasi, kokie yra šios kraupios istorijos užkulisiai, kas gali slėptis už dviejų įtariamųjų nugarų. Portalo nuomone, pasikapsčius giliau, gali būti aptiktas didelių pinigų ir nevaikiškų pramogų verslo šešėlis.
Kailialupės Alina ir Aliona
Kailialupės Alina ir Aliona / Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų

Kaip rašo lenta.ru, teisėsaugos vykdomas tyrimas juda į priekį ir jau greitai įtariamaisiais, be dviejų merginų, gali tapti dar keli paaugliai. Šios savaitės antradienį Maskvoje, greta Chabarovsko krašto atstovybės, įvyko stichinis mitingas, kuriame dalyvavo apie šimtas žmonių. Susirinkusieji ragino nubausti kaltuosius.

Gyvūnų teisių gynėjai vėl reikalauja griežtinti bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais, o Federacijos Taryboje, aukštuosiuose Rusijos parlamento rūmuose, pradėta kalbėti apie atsakomybės už tokius nusikaltimus amžiaus cenzo mažinimą.

Visas miestas ištiktas šoko

Nuotraukoje – baltas šunelis išdurtomis akimis. Iš tuščių akiduobių per baltą kailiuką sruvena kraujas, varvėdamas ant pilkų betoninių grindų. Jis sėdi nejudėdamas, nuleidęs lipnia juosta apvyniotą snukelį. Tikriausiai cypia, nes jam juk labai skauda. Greitai jį užmuš. Bet prieš mirtį jo laukia dar daug kankinimų. Jauna mergina filmuoja, kaip jos draugė tyčiojasi iš bejėgio šuns.

Spalio 18-ąją socialiniuose tinkluose ir Rusijos žiniasklaidoje buvo paskleista informacija apie dvi jaunas Chabarovsko, miesto Tolimuosiuose Rytuose, gyventojas, viešinančias socialiniuose tinkluose kačių iš šunų kankinimų nuotraukas. Merginos tinkle „VKontakte“ užsiregistravusios Alinos Orlovos ir Kristinos Konoplios vardais.

Gyvūnų globos organizacijų tinklalapiuose neretai pasirodo pranešimų apie įvairius įtariamus gyvūnų žudikus ir jų baisius darbus, bet ši istorija iš karto visų buvo įvertinta kaip išskirtinė dėl ypatingo merginų žiaurumo ir cinizmo. Jos nesidrovėdamos pozuodavo su savo aukomis, aptarinėdavo savo veiksmus tarpusavio susirašinėjimuose.

Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Įtariamųjų susirašinėjimo pavyzdys
Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Įtariamųjų susirašinėjimo pavyzdys

„Mūsų mieste nuolat šunis žudo vadinamieji „doghanteriai“, praktiškai kas savaitę tokie atvejai fiksuojami tai viename, tai kitame rajone, – naujienų portalui lenta.ru pasakojo gyvūnų teisių aktyvistė iš Chabarovsko Irina Stukova. – Neseniai buvo vienas žiaurus epizodas, kai mažamečiai paaugliai sadistiškai nužudė šunį Krasnaja Rečka rajone. Bet tokių savo žiaurumu šokiruojančių atvejų niekas net košmare negalėjo susapnuoti. Visas miestas ištiktas šoko.“

Po šuns nužudymo Krasnaja Rečka rajone gyvūnų globėjai taip pat kėlė triukšmą ir stengėsi atkreipti teisėsaugos institucijų dėmesį. „Bet nieko neišėjo, o ir paaugliai pagal amžių dar buvo neteistini“, – sako I.Stukova.

Gyvūnų globėjai mėgino susisiekti su Alina ir Kristina, kad nors kiek pasiaiškintų situaciją ir galbūt išgelbėtų tuos gyvūnus, kurie dar gyvi. Jie išsiaiškino, kad tikras Kristinos Konoplios vardas Aliona S., kad abiem merginoms po septyniolika ir jos mokosi Ramiojo vandenyno valstybiniame universitete.

Bendrauti su gyvūnų teisių aktyvistais jos nepanoro. Aliona net nereagavo į tai, kas vyko socialiniuose tinkluose, o Alina (jos tikras vardas sutampa su slapyvardžiu) paskelbė žinutę, kurioje atmetė jai reiškiamus kaltinimus.

Tą pačią spalio 18-ąją svetainėje change.org buvo inicijuota peticija su reikalavimu nubausti merginas. Iki šiol ją pasirašė per 90 tūkst. žmonių.

„Mums patikdavo žudyti gyvūnus“

Chabarovsko policija gavo iš karto kelis pareiškimus dėl dviejų jaunų kailialupių darbų. Aliona pamėgino pasislėpti kitame šalies gale – Sankt Peterburge. Ji buvo sulaikyta Novosibirsko oro uoste, kai laukė jungiamojo skrydžio.

Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Žudynių nuotrauka
Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Žudynių nuotrauka

Gali būti, kad šis mėginimas pasislėpti paskatino aktyvesnį ikiteisminį tyrimą. Kai ji buvo pargabenta į Chabarovską, jos jau laukė baudžiamoji byla dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Alionai buvo skirtas namų areštas, o iš miesto nemėginusi išvykti ir savo kaltę socialiniuose tinkluose neigusi Alina tapo tik šios bylos liudytoja.

Spalio 20-ąją tyrimas buvo perduotas į Rusijos tyrimų komitetą. Akivaizdu, kad įtaką tam padarė visuomenės pasipiktinimo, išplitusio toli už Chabarovsko krašto ribų, lygis. Kai kurie visuomeniniai aktyvistai net kreipėsi į Čečėnijos vadovą Ramzaną Kadyrovą, pagarsėjusį savo meile gyvūnams, prašydami tarpininkauti, kad būtų užtikrintas teisingas tyrimas ir skirta bausmė kaltiesiems.

Didelę pasipiktinimo audrą sukėlė tai, kad įtariamoji byloje – tik viena mergina. Buvo keliama versija, kad Aliną O. dengia jos tėvai: tėvas – pulkininkas, o motina – prokurorė.

Spalio 21-ąją svetainėje change.org pasirodė peticija Rusijos generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos vardu, reikalaujanti nušalinti iš prokurorės pareigų Svetlaną Kuzminą, socialiniame tinkle „VKontakte“ parašiusią tokią žinutę: „Mano dukra nėra žudikė ir niekada tokia nebuvo. Jeigu nieko nežinote, tai ir nekalbėkite. Patariu negrasinti. Prokuratūra jau dirba. Kaltininkas atsakys visu įstatymų griežtumu! Patarimus pasilaikykite sau.“ Po šia peticija pasirašė jau per 24 tūkst. asmenų.

„Jų tėvai paprasti žmonės. Vienos motina jokia ne prokurorė, kaip teigta, o tėvas – ne aviacijos pulkininkas. Antrosios motinai apskritai atimtos motinystės teisės“, – aiškina I.Stukova.

Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Viena iš merginų pozuoja su gyvūno kaukole
Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Viena iš merginų pozuoja su gyvūno kaukole

Pasak jos, teisėsaugos pareigūnai išties saugo merginas, bet dėl kitos priežasties. „Tiesiog labai daug žmonių norėtų susidoroti su jomis. Dėl to jas vežioja su apsauga ir vienai net davė neperšaunamą liemenę“, – sakė gyvūnų teisių aktyvistė.

Tyrimas nestovi vietoje. Šį antradienį regioninė Tyrimų komiteto valdyba pranešė, kad nusikaltimas perkvalifikuotas į grupės iš anksto susitarusių asmenų įvykdytą nusikalstamą veiką. Tai reiškia, kad Alina O. oficialiai pripažinta antra įtariamąja.

„Nustatyta, kad nusikaltėlių aukomis tapo ne mažiau kaip 15 gyvūnų ir paukščių (tikslus kiekis nustatinėjamas), – rašoma tyrėjų pranešime spaudai. – Nusikaltimo vietoje, apleisto pastato patalpose, apžiūros metu kriminalistai paėmė biologinės kilmės medžiagos (15 pavyzdžių), taip pat aptiktas vieno gyvūno lavonas ir dar vieno lavono likučiai.“

Kratos metu vienos merginos namuose rasta katės kaukolė. „Paimti įtariamųjų namų kompiuteriai ir telefonai, paskirta techninė kompiuterinė ekspertizė“, – pareiškė tyrėjai.

Pačioms įtariamosioms bus paskirta kompleksinė psichologinė ir psichiatrinė ekspertizė, siekiant nustatyti, ar jos yra pakaltinamos. Šaltinių teigimu, savo kaltės jos nebeneigia. Merginos atvirai prisipažįsta: „Mums patikdavo žudyti gyvūnus.“

Tyrėjai taip pat aiškinasi, ar merginos nėra susijusios su kitais panašiais nusikaltimais.

Rūsys pilnas skeletų

Pamažu dėliojasi bendras paveikslas, kaip kailialupės planuodavo ir vykdydavo savo kruvinus aktus. Chabarovske, kaip ir daugelyje kitų miestų, beglobių gyvūnų situacija yra sudėtinga. Kadangi nėra jokio tai reglamentuojančio federalinio įstatymo, vietinė valdžia veikia savo nuožiūra. Nėra jokios benamių gyvūnų kontrolės ir apskaitos sistemos. Juos gaudo ir naikina.

Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Kailialupės ieškodavo dovanojamų gyvūnų ir pasiimdavo juos iš įvairių geraširdžių žmonių.
Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Kailialupės ieškodavo dovanojamų gyvūnų ir pasiimdavo juos iš įvairių geraširdžių žmonių.

Egzistuoja savanorių grupės ir privačios prieglaudos, kurios renka gyvūnus iš gatvių, juos skiepija, o po to benamiams šunims ir katėms socialiniuose tinkluose ieško naujų šeimininkų. Būtent iš tokių skelbimų socialiniuose tinkluose kailialupės ir rinkosi aukas, dažniausiai šuniukus ir kačiukus.

Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Kailialupės ieškodavo dovanojamų gyvūnų ir pasiimdavo juos iš įvairių geraširdžių žmonių.
Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Kailialupės ieškodavo dovanojamų gyvūnų ir pasiimdavo juos iš įvairių geraširdžių žmonių.

Prieš žudynes merginos susirašinėdavo socialiniuose tinkluose, ypatingai nesislapstydamos ir nesirinkdamos žodžių: „Kada eisime žudyti?“ Dažnai pačios pasiimdavo dovanojamus gyvūnus ir veždavosi į pamėgtą vietą – milžinišką nebaigtą statinį. „Tai Rusijos teisingumo akademijos pastatai. Trys korpusai“, – aiškina Chabarovsko gyvūnų teisių aktyvistė Darja Sebiakina.

Prieš žudynes merginos susirašinėdavo socialiniuose tinkluose, ypatingai nesislapstydamos ir nesirinkdamos žodžių: „Kada eisime žudyti?“

Ten, kaip galima spręsti iš nuotraukų, merginos jautėsi kaip namuose. „Kai mes ten nuvykome, paaiškėjo, kad pastatai saugomi, – tęsia D.Sebiakina. – Teritorija aptverta. Gyvūnų teisių gynėjų į vidų neįleido, užsiundė sarginiais šunimis. Į klausimą, kaip gi į vidų patekdavo tos merginos, apsaugininkai atsakė, kad teritorijoje vyksta remonto darbai, tad kažkas į vidų gal galėjo patekti kaip darbininkas.“

Kiek žinoma, jokių darbininkų uniformų kailialupės neturėjo. Net ir persirengusias jas būtų sunku palaikyti darbininkais. Tad statybvietės apsaugai lieka nemažai neatsakytų klausimų. O rafinuotos gyvūnų žudynės čia, panašu, vykdavo reguliariai.

Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Žudynės apleistame pastate
Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Žudynės apleistame pastate

„Šiandien mes įvykio vietoje apsilankėme su tyrėju ir ekspertu kriminalistu. – pasakoja D.Sebiakina. – Radome dar gyvūnų liekanų: mažų šuniukų. Aptikome svarbių įkalčių. Pavyzdžiui, kojinę – vienoje nuotraukoje, kurioje užfiksuoti kankinimai, šia kojine buvo užrištas taksės snukis. Taip pat radome baliklio butelį. Šiuo balikliu žudikės šlakstydavo nužudytų šunų lavonus ir kruvinas pastato sienas.“

Gyvūnų lavonus žudikės nešdavo į pastato rūsį. Ten suversti skeletais virtę ir supjaustyti į gabalus palaikai. „Vienoje vietoje mes radome daugiau nei septynis šuniukų skeletus. Gyvūnėliai buvo iki trijų mėnesių amžiaus. Iš viso aukų yra per 15, bet kiek tiksliai, kol kas neįmanoma pasakyti“, – kalba gyvūnų teisių aktyvistė. Sprendžiant pagal palaikų būklę, žiaurios pramogos čia vyko apie metus.

Atsiranda pasekėjų

Tyrimo komiteto pareigūnai tikrina informaciją, ar prie gyvūnų žudynių nėra prisidėję daugiau asmenų. Pasak D.Sebiakinos, be dviejų įtariamųjų, su nusikaltimais gali būti susiję dar trys jaunuoliai – du vaikinai ir mergina. Jie taip pat kankino gyvūnus ir viską filmavo.

Gyvūnų teisių gynėjus taip pat pasiekė informacija, kad ši jaunuolių grupė – dalis nedidelės okultinės sektos, kuriai priklauso apie 30 žmonių. Jos nariai neva tiki, kad kankinama gyvūno ar žmogaus mirtis suteikia ypatingų jėgų jo žudikui. Ir kuo daugiau toks asmuo nužudys žmonių, tuo stipresnis jis taps.

„Blogiausia, kad jau atsiranda jų gerbėjų ir pasekėjų. Ką tik sužinojome, kad Magadane vaikai per pertrauką tiesiog šalia mokyklos pamėgino nulupti gyvam kačiukui kailį“, – piktinasi Irina Stukova.

Be dviejų įtariamųjų, su nusikaltimais gali būti susiję dar trys jaunuoliai – du vaikinai ir mergina. Jie taip pat kankino gyvūnus ir viską filmavo.

Apie šią istoriją pasakojo ir D.Sebiakina. Pasak jos, berniuką, kuris išgelbėjo kačiuką, vėliau sumušė bendraamžiai.

Bausmės švelnios, baimės jokios

„Įtariamąsias gana greitai surado ir, tikimės, kad dėl visuomeninio rezonanso byla bus baigta, – kalba I.Stukova. – Aptiko daugybę įkalčių. Gaila tik, kad pagal straipsnį, kuris joms inkriminuojamas, bausmė neadekvačiai maža. Iki dvejų metų laisvės atėmimo – tai beveik nieko, nes pirmą kartą dažnai nuteisiama lygtinai. Arba jeigu bendradarbiaus su tyrimu, gaus mažiau, išeis greičiau.“

Neatmestina galimybė, kad po ekspertizės teisėjas kailialupėms skirs priverstinį gydymą.

Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Merginos demonstruoja žudymo įrankį
Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Merginos demonstruoja žudymo įrankį

2015 metais Rusijoje iš 86-ių dėl žiauraus elgesio su gyvūnais teistų asmenų realiomis laisvės atėmimo bausmėmis buvo nubausti tik du. Paprastai už tokius nusikaltimus teismai skiria baudas arba lygtinį laisvės atėmimą.

Neeiliniu įvykiu galima laikyti teismo nuosprendį Kirovo srityje. Šių metų spalio 3-iąją teismas septynių mėnesių laisvės atėmimo bausme nuteisė vietos gyventoją, nuskandinusį šunį vaikų akivaizdoje. Tačiau ir tą kartą skirta mažesnė nei vidutinė įmanoma bausmė, nors teismas konstatavo, kad teisiamojo veiksmuose yra nusikaltimo recidyvas.

Gyvūnų teisių gynėjai neslepia savo nepasitenkinimo dėl tokių menkų bausmių gyvūnų žudikams. „Tokius niekšus nuo visuomenės reikia atskirti visam gyvenimui“, – sako I.Stukova.

2015 metais Rusijoje iš 86-ių dėl žiauraus elgesio su gyvūnais teistų asmenų realiomis laisvės atėmimo bausmėmis buvo nubausti tik du.

Visuomeninė organizacija „Zoopravo“ ketina lapkričio 5-ąją Maskvoje surengti mitingą ir reikalauti, kad būtų griežtinama atsakomybė už žiaurų elgesį su gyvūnais, sako organizacijos vadovė Anastasija Fediunina.

„Pastaruoju metu vis dažnesni žiauraus elgesio su gyvūnais atvejai. Vaikai ir paaugliai ne tik tyčiojasi iš gyvūnų, bet ir pagrįstai manydami, jog nebus baudžiami, viešina savo poelgių įrašus internete“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė Federacijos Tarybos Konstitucinės teisės komiteto pirmininkas Andrejus Klišas. Jis siūlo mažinti atsakomybės už tokius nusikaltimus amžiaus slenkstį.

Pinigai už fetišistinius įrašus

Neatmetama galimybė, kad Chabarovsko kailialupių istorijoje atsivers antras, dar baisesnis, dugnas. Pasak A.Fediuninos, Rusijoje veikia tinklas, gaminantis vaizdo įrašus asmenims, besidomintiems vadinamuoju traiškymo fetišu. „Tai yra, kai žmogus jaučia seksualinį susijaudinimą, matydamas, kaip graži mergina kojomis trypia kokius nors objektus: maisto produktus, daiktus arba sliekus“, – aiškina A.Fediunina.

Šis reiškinys turi ir labiau ekstremalią atmainą „hard crush“, kai patrauklios merginos trypia kojomis arba kitais būdais žaloja šuniukus ar kačiukus. „Mazochistai, žiūrėdami tokius vaizdo įrašus, įsivaizduoja save gyvūno vietoje“, – pasakoja A.Fediunina. – Kankintojų vaidmenyje paprastai filmuojasi prostitutės arba sadistinės prigimties merginos.“

Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Nusikaltimo vietoje
Nuotr. iš įtariamųjų socialinių tinklų paskyrų/Nusikaltimo vietoje

Tarp Alinos ir Alionos nuotraukų išties yra tokių, kur jos kojomis traiško šuniukus. Taip pat yra nuotraukų, kuriose viena iš merginų pozuoja su trumpu sijonėliu, kojinaitėmis ir kruvina prijuoste. Ilgus kankinimų ir žudymų procesus jos ištisai filmuodavo, tačiau iki šiol nėra aišku, kokiu tikslu. Paprastai paaugliai apsiriboja trumpais įrašais, skirtais greitam peržiūrėjimui.

Neatmestina, kad už jaunųjų Chabarovsko kailialupių stovi suaugę dėdės, kurie užsiima viso šio proceso organizavimu ir susižeria iš jo nemažą pelną.

Dar vienas faktas, į kurį derėtų atkreipti dėmesį. Pasak gyvūnų teisių gynėjos, „hard crush“ išpopuliarėjo Kinijoje, kuri yra visai greta Chabarovsko – kitoje Amūro pusėje.

A.Fediunina net pateikė apytikrius tokių Rusijoje pagamintų vaizdo įrašų įkainius juodojoje Kinijos rinkoje: už nufilmuotą pelės ar triušio nužudymą – nuo 18 iki 39 JAV dolerių, už šuniuko ar kačiuko nužudymą – nuo 180 iki 220 dolerių. „Vidutiniškai per parą parduodama apie 12 vaizdo įrašų su triušiais ir keturi su šuniukais ar kačiukais“, – pasakoja ji.

Neatmestina, kad už jaunųjų Chabarovsko kailialupių stovi suaugę dėdės, kurie užsiima viso šio proceso organizavimu ir susižeria iš jo nemažą pelną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius