Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

10 faktų apie Nacionalinės premijos laureatą, poetą ir prozininką Donaldą Kajoką

„Geram eilėraščiui nėra jokio recepto. Vieni kalba, ir aš su jais sutinku, kad kai perskaitai labai gerą eilėraštį – tau vos ne skruzdėlės nugara ims bėgioti. Sulaukęs savo metų aš vis dažniau grįžtu prie banalių tiesų ir matau, kokios jos yra gelmiškos, tik reikia nuo jų nupūsti dulkeles, nuvalyti purvelį ir tada matai, kad pati banaliausia tiesa yra pati didžiausia“, – sako poetas ir prozininkas Donaldas Kajokas. Už savo kūrybą jis yra apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija. Šioje publikacijoje pateikiame 10 faktų apie D.Kajoką.
Donaldas Kajokas
Donaldas Kajokas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Šiemet jubiliejų minintis D.Kajokas sako, kad kuo toliau, tuo labiau metai jam yra tik skaičius.

„Pamenu, kai buvo 40 metų, 50 metų – tada ir šurmulio daugiau, o dabar tik skaičius, kuris norisi, kad kuo greičiau praeitų. Visiškai nesureikšminu datų, jos net truputį slegia“, – kalbėjo menininkas.

Donaldas Kajokas: „Banalybė yra didelė tiesa, tik per daug kartų pakartota“

1

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donaldas Kajokas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donaldas Kajokas

Poetas ir prozininkas Donaldas Kajokas gimė 1953 birželio 13 dieną Prienuose. Šiemet jam sukako 70 metų. „Kol man suėjo gal septyneri metai, mes neturėjome savo namų, tad man namai buvo krikštamotės sodyba netoli Prienų. Vėliau apsigyvenome Kaune, Šančiuose, kur stovėjo kino teatras „Taika“, būriuodavosi daug romų – truputį agresyvių, truputį ir elgetaujančių. Tokie atsiminimai“, – prisiminė rašytojas.

2

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donaldas Kajokas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donaldas Kajokas

Būdamas 15–17 metų D.Kajokas atrado meną, kultūrą, kurie padėjo atsakyti į jaunam žmogui kylančius egzistencinius klausimus. „Atradęs meną nustebau, tai buvo tarsi apakimas, kad tokie dalykai dedasi pasaulyje, apie kuriuos aš nežinojau. Į tuos kylančius klausimus bandė atsakyti ir Čiurlionis, kuris mane nukovė, nes turbūt viduje jau buvau subrendęs šiam menui. Tada atsirado filharmonija, muzika“, – pasakojo D.Kajokas.

3

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Donaldas Kajokas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Donaldas Kajokas

Baigęs mokyklą D.Kajokas norėjo studijuoti žurnalistiką Vilniaus universitete. Tačiau kadangi mokykloje nebuvo komjaunuoliu, durys į žurnalistiką buvo užvertos: „Man iš karto buvo pasakyta, kad net nebandyčiau, nes žurnalistika yra ideologinė profesija, taigi komjaunuolių ten nepriima.“ D.Kajokas mokyklos metais sportavo, todėl pasirinko studijas Kūno kultūros institute. Jas ir baigė, o paskui metus laiko dirbo treneriu.

4

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donaldo Kajoko biblioteka
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donaldo Kajoko biblioteka

Trenerio darbas nesužavėjo, todėl po metų D.Kajokas jo atsisakė. Išėjo, kaip prisimena pats, į niekur. „Jokio darbo, nieko. Šiek tiek dirbau turistų klube, greitojoje pagalboje sanitaru, o paskui jau ilgai, gal iki pat 1990 metų, „Elektronikos“ gamyklos katilinėje. Atėjus nepriklausomybei jau buvau išleidęs pirmąją savo poezijos knygą, ir mane dirbti pakvietė žurnalo „Nemunas“ žmonės“, – pasakojo rašytojas.

5

Evgenios Levin nuotr./Donaldas Kajokas
Evgenios Levin nuotr./Donaldas Kajokas

Darbas katilinėje poetui patiko. Būtent čia gimė pirmoji jo knyga – poezijos rinkinys „Žeme kaip viršūnėmis“. „Ten, katilinėje, buvo didysis mano brendimas, rašymas, o dėl darbo specifikos nereikėjo intelektualiai mąstyti. Todėl katilinėje mano protas buvo laisvas“, – kalbėjo D.Kajokas.

6

Luko Balandžio / 15min nuotr./Donaldas Kajokas pristatė naują knygą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Donaldas Kajokas pristatė naują knygą

Nors darbas žurnale „Nemunas“ atrodė tas, kuris tinka, tačiau realybė buvo kiek kita. Dirbdamas su kitų autorių tekstais poetas pasigedo asmeninio kūrybos laiko ir netrukus pajuto, kad tokia situacija jį ima slėgti, varginti. Ypač grafomaniški tekstai. Atėjus nepriklausomybei pasitaikė ir kurioziškų atvejų, kai ateidavo prastai rašantis žmogus ir, išgirdęs, kad jo kūryba nebus publikuojama, D.Kajokui sakydavo: ko jūs čia sėdite, laikai pasikeitė, dabar mūsų metas, mes turime ateiti į šią literatūrą, o jūs tik sovietmečiu išleidote knygą.

7

Evgenios Levin nuotr./Donaldas Kajokas
Evgenios Levin nuotr./Donaldas Kajokas

Nuo 1990 metų D.Kajokas ėmė rašyti ir prozą. „Man kalba tapo įdomi kaip sakinys. Ne tik kaip žodis. Taip ėjau tyrinėti, kas yra ta proza, buvo įdomi jos struktūra. Dar yra pasakymas, kad poezija kalba apie amžinybę, o proza apie tam tikrą laikmetį. Man buvo įdomu patyrinėti būtent tai. Joje pamačiau, kad daugelį man svarbių dalykų aš galiu aiškintis. Anksčiau maniau, kad tą galima daryti per poeziją, bet įmanoma ir per prozą“, – apie savo pasirinkimą sakė menininkas, išleidęs keletą esė rinkinių, taip pat romanus „Kazašas“, „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“, „Skudurėlių šventė“.

8

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donaldas Kajokas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donaldas Kajokas

Nuo keturiolikos metų D.Kajokas rašo dienoraštį. Savo dienoraščio tekstus rašytojas jau yra atidavęs leidyklai. „Iš karto buvo sumanymas leisti du tomus, visgi vėliau nutarta, kad bus vienas. Knyga vadinsis „Leistinas privatumas“, ten – dienoraščiai nuo 1979-ųjų iki 1999-ųjų metų. Nuo pirmos knygos iki Nacionalinės kultūros ir meno premijos. Nuo nulio iki tol, kol ir kiti pastebėjo ir pasakė, kad kažkas yra“, – sakė D.Kajokas.

9

Evgenios Levin nuotr./Donaldas Kajokas
Evgenios Levin nuotr./Donaldas Kajokas

Vienu metu poetas buvo susidomėjęs Rytų šalių filosofija, religija ir atitolęs nuo krikščionybės. Kaip sako pats, taip nutiko dėl labai paviršutiniško krikščionybės supratimo. „Nebuvau sutikęs nė vieno gero kunigo, o jei kur bažnyčioje ir būdavo, tai jie atbubendavo kažką panašaus į tai, kad jei blogai elgsiesi, degsi pragare. Todėl man buvo labai įdomu prasukti pro Rytus. Bet kai grįžau čia, pamačiau, kad yra ne visai taip, kaip aš pradžioje galvojau, kas yra krikščionybė“, – kalbėjo rašytojas.

10

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Donaldas Kajokas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Donaldas Kajokas

D.Kajokui 1999 metais skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija. Per visus kūrybinius metus menininkui skirta ir daugiau premijų. Už romaną „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“ 2012 metais jam atiteko „Įsimintiniausio Kauno menininko“ apdovanojimas. D.Kajokas už šį romaną taip pat yra gavęs Kauno meno kūrėjų asociacijos, Vieno euro, Liudo Dovydėno premijas. Be to, rašytojas apdovanotas Kauno miesto savivaldybės II laipsnio Santakos garbės ženklu, Baltijos Asamblėjos literatūros, Bernardo Brazdžionio literatūrine ir kitomis premijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius