-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulį keičiantys grafičiai: kieno vardu kalba ant sienų nugulę piešiniai?

Jau trečius metus vykstantis „Vilnius Street Art“ festivalis pamažu keičia lietuviškųjų grafičių veidą, sugadintą sostinės sienas nusėjusių „Solomon“ teplionių. Nors Lietuvoje tokia meno forma dažnai susilaukia nepritarimo, o profesionalių menininkų darbai sugadinami, kai kuriose šalyse grafičiai tampa vieninteliu būdu išreikšti tai, ką apsiginklavusieji dažų skardinėmis – Malina Suliman Afganistane, Banksy Palestinoje ir tikriausiai ne vienas meistras Bulgarijoje – laiko tiesa.
Paminklas sovietų kariams Bulgarijoje
Paminklas sovietų kariams Bulgarijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Makabriškais piešiniais virstantys engiamų moterų balsai

kabulartproject.com nuotr./Malinos Suliman darbas
kabulartproject.com nuotr./Malinos Suliman darbas

Afganistanas dažnai patenka į nepalankiausių gyventi moterims valstybių sąrašą. Dėl įsitvirtinusio Talibano didžioji dalis jų yra neraštingos, o nuotakomis tampa nesulaukusios nė 16 metų. Tokios padėties nepakentusi afganė Malina Suliman išėjo į gatves tikrąja to žodžio prasme – ėmėsi grafičių meno. 

Priešingai nei nelegalūs dailininkai Europoje, M.Suliman policijos nebijo. Ji ryžtasi dar didesnei grėsmei – rizikuoja būti nužudyta arba apipilta rūgštimi. Jai ne tik nesaugu piešti gatvėje, bet ir būti be vyro palydos viešumoje apskritai – kiekvieną kartą sulaukia lavinos keiksmų ir priekabiavimo. Nors nesigilina į formą, o skuba perduoti žinutę, užtrunka gerokai ilgiau nei jos kolegos, kadangi ne visada rasdama purškiamų dažų į pagalbą telkiasi akrilinius bei teptuką.

Menininkė tokią protesto formą pasirinko dėl paprastos priežasties – į jos rengiamas parodas galėtų ateiti tik vyrai, o gatvėje moterys į kūrinius gali žvilgtelėti bent akies krašteliu. Kiekviename piešinyje vaizduojanti burka apsirengusį skeletą, M.Suliman teigia, jog fizinis apdangalo panaikinimas nėra vienintelis jos tikslas. Svarbiausia, kad moterys įgautų lygias teises ir turėtų galimybę mokytis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius