Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 07

7 įspūdingi vaikiški vaidmenys kine

Įtikinamai vaidinantys vaikai aktoriai tiek užsienio, tiek Lietuvos kine yra retenybė. Žinoma, pasauliniame reitinge rasime jų šimtus, tačiau reti kurie talentu prilygsta suaugusioms žvaigždėms. Visgi kino istorijoje pasitaikė kelios išimtys. Kai kurie nuo pat mažens į ekranus žengę jaunieji talentai sužavėjo režisierius, kritikus ir žiūrovus, pasiėmė daugybę kino apdovanojimų ir tapo neatskiriama legendinių kino filmų dalimi. Šiandien apžvelgiame 7 įspūdingus vaikiškus vaidmenis užsienio ir Lietuvos kine – visiškai atsitiktine tvarka.
Kadras iš filmo „Vienas namuose“
Kadras iš filmo „Vienas namuose“ / IMDB nuotr.
Temos: 2 Vaikai Kinas

1 – Makolis Kalkinas filme „Vienas namuose“

Turbūt nieko nenustebinsime į sąrašą įtraukdami bene garsiausią vaiką-aktorių – Makolį Kalkiną. Jo vaidyba „Vienas namuose“ buvo tokia įtikinama, kad filmas tapo kultine Kalėdų klasika. M. Kalkinas suvaidino išvykusios atostogauti šeimos vieną dideliame name paliktą berniuką, spendžiantį išradingus spąstus dviem vagišiams. Beje, M. Kalkiną galima pamatyti ir filmo tęsinyje „Vienas namuose 2: pasiklydęs Niujorke“.

IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Vienas namuose“
IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Vienas namuose“

Įdomus faktas – antroje filmo dalyje mažasis Kevinas sutinka dabartinį JAV Prezidentą Dolandą Trampą.

2 – Helis Džoelis Osmentas filme „Šeštasis pojūtis“

Nors šiurpi mistinė drama, rodos, turėjo visišką sėkmės receptą – Briusą Vilisą – tačiau ovacijas ir kritikų liaupses susirinko iki tol mažai kam žinomas mažas berniukas. Helis Džoelis Osmentas suvaidino vaiką, gebantį (savo nelaimei) bendrauti su anapilin išėjusiomis dvasiomis. Filme „Šeštasis pojūtis“ jis ištarė vieną garsiausių frazių kine „I see dead people“ (angl. aš matau mirusius žmones).

IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Šeštasis pojūtis“
IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Šeštasis pojūtis“

Beje, jei jaudinatės dėl mažojo aktoriaus jauno amžiaus pakankamai baisiame filme, nuraminsime. Paprastai vaikai net nežino, kokiose tiksliai scenose vaidina. Kartais jie net nežino, kad filmas bus siaubo.

Jei nematėte šio filmo, labai rekomenduojame jį ne tik dėl įsimintinos vaikiškos vaidybos, netipinio veiksmo filmų aktoriaus B. Viliso vaidmens, bet ir dėl netikėto siužeto posūkio filmo gale.

3 – Natalie Portman filme „Leonas“

Filmas įspūdingas keliais aspektais. Šį detektyvinį trilerį apie samdomo žudiko globojamą jauną mergaitę režisavo kultinių veiksmo filmų režisierius Lukas Besonas, o pagrindinį vaidmenį atliko ne mažiau kultinis aktorius Žanas Reno. Be to, tai buvo vienuolikametės Natalie Portman debiutas kine. Filmas sukurtas 1994 metais, kai rūkymas kine buvo gerokai liberalesnis. Tačiau Natalie tėvai privertė kūrėjus sumažinti rūkymo scenų kiekį iki 5, neleido rodyti jų dukters vaidinamos Matildos įtraukiančios ar išpučiančios dūmus. Be to, mergaitė ekrane turėjo nuspręsti mesti rūkyti.

IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Leonas“
IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Leonas“

Jei nematėte šio šedevro, patenkančio į geriausių filmų topus, būtinai pažiūrėkite bent dėl kritikus sužavėjusios N. Portman, kurios karjera po „Leono“ šovė į viršų.

4 – Denis Loidas filme „Švytėjimas“

Kai garsusis režisierius Stenlis Kubrikas vienam svarbiausių vaidmenų siaubo filme „Švytėjimas“ (pastatytame pagal paties siaubo tėvo Styveno Kingo knygą) pasirinko šešiametį Denį, jis darė viską, kad nuo siaubų apsaugotų mažą berniuką. Daugybė scenų vietoje tikro vaiko buvo naudojamo lėlės, tarp scenų filmavimų buvo daug pokštavimų, draugysčių su kitais aktoriais. Tik paaugęs Denis pamatė filmą sužinojo už kokį vaidmenį gavo kelis šimtus dolerių.

IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Švytėjimas“
IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Švytėjimas“

Tačiau tose scenose, kuriose vaidina pats denis, o ne lėlės, jis yra nepaprastai įtikinantis. Ne veltui patys baisiausiai filmai yra su... vaikais („Egzorcistas“, „Svetimi“, „Vaiduoklių laivas“, „Pano Labirintas“ ir kiti).

5 – Danielis Radklifas visoje Hario Poterio franšizėje

Sunku net įsivaizduoti, koks sudėtingas uždavinys teko „Hario Poterio“ filmų kūrėjams, kai reikėjo nuspręsti, kas vaidins pagrindinį vaidmenį. Juk reikėjo ne tik įtaigaus jaunojo aktoriaus, bet ir potencialios ateities žvaigždės, kuri gyventų kartu su personažu. D. Radklifui teko nelengva dalia amžiams susisaistyti su burtininku Hariu Poteriu (kaip pvz., suaugusieji aktoriai susisaisto bent kartą suvaidinę agentą Džeimsą Bondą) – kartu augti, bręsti ir keistis.

IMDB nuotr./Haris Poteris
IMDB nuotr./Haris Poteris

Šiandien galime drąsiai sakyti, kad pasirinkimas buvo idealus. Danielis susitvarkė su užduotimi ir nepaisant vaidybos sunkumų pirmuose trijuose filmuose, sugebėjo tobulėti ir spirtis į priekį. Šiandien sunkiai įsivaizduotume kitą Harį Poterį.

6 – Inga Mickytė filme „Gražuolė“

Klasikiniame lietuviškame, 1969 metais Arūno Žebriūno sukurtame filme „Gražuolė“ pasakojama mažos, netipinės išvaizdos mergaitės džiaugsmų ir nusivylimų istorija. Tai „Bjaurųjį ančiuką“ truputį primenantis pasakojimas, kurio centre – vaikai-aktoriai. Mažoji Inga sužavėjo kritikus ir jau po premjeros buvo tituluojama Lietuvos kino ateities aktore. Žiūrovus ji pakrerėjo fantastiškais personažo pokyčiais ekrane – lyg būtų suaugusi aktorė.

Kadras iš filmo/Kadras iš filmo „Gražuolė“
Kadras iš filmo/Kadras iš filmo „Gražuolė“

Šį seną, nespalvotą, bet gyvą, tikrą ir jaukų filmą šiandien galite pamatyti Kino fondo svetainėje.

7 – Markas Eimontas filme „Čia buvo Saša“

Markui Eimontui teko emociškai sudėtingas vaidmuo – suvaidinti vaikų namų auklėtinį Sašą, kurio niekas nenori ir kuris žino, kad dienos gale vis tiek teks grįžti į vaikų namus. Tačiau jau nuo pirmųjų repeticijų filmo kūrėjai buvo sužavėti. Pasak, jų, Markas – nepaprastai talentingas aktorius, primenantis suaugusius ir niekada nesijaudinantis. Ir nors filme vaidina patyrę ir daugybėje kino projektų dalyvavę suaugusieji, visą dėmesį akimirksniu pavagia Markas, sukūręs labai maištaujantį ir stiprius jausmus sukeliantį personažą. Būtent dėl jo žiūrovai salę palikdavo su ašaromis akyse.

IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Čia buvo Saša“
IMDB nuotr./Kadras iš filmo „Čia buvo Saša“

„Čia buvo Saša“ – tai nuoširdus ir linksmas filmas apie porą, kuri nusprendžia įsivaikinti išvajotą mažą mergaitę, tačiau vietoj jos jiems pasiūlomas 12 metų paauglys Saša. Vaikų namų direktorė potencialius įtėvius įkalba su berniuku drauge praleisti dieną. Taip prasideda trijulės gyvenimą pakeisiantys įvykiai. Įtemptai dienai baigiantis, kiekvienas privalės atsakyti į klausimą – kas gi yra tikroji šeima.

Beje, šį lietuvišką Ernesto Jankausko (jam tai – režisūrinis debiutas) kol kas matė tik festivalių publika, tačiau visiems Lietuvos kino teatruose jį bus galima pamatyti nuo rugpjūčio 16 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius