Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 04

Filmo „Purpurinis rūkas“ režisierius R.Banionis: „Aistrų, žmogiškosios esmės, mes nesuprantam“

„Turbūt visi filmai turi sulaukti savo laiko“, – pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė po ilgos pertraukos į vaidybinį kiną sugrįžtantis filmo „Pupurinis rūkas“ režisierius Raimundas Banionis.
Raimundas Banionis
Raimundas Banionis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Purpurinis rūkas“ pasakoja sudėtingą Lietuvos žydo Jozefo, partizanų vado Vlado ir jų abiejų mylimosios Janės istoriją. R.Banionis teigė, jog šio filmo idėją nešiojosi jau du dešimtmečius, kai pirmą kartą susidūrė su Felikso Rozinerio apsakymu, kurio motyvais ir yra sukurtas filmas.

„Aliona Krugliak Maksvoje, „Ermitažo“ teatre pastatė monospektaklį pagal šitą apsakymą. Ji susitiko su tėvu ir pasakė, kad yra gera apysaka. Tėvas parodė man, ta apysaka man labai patiko“, – pasakojo režisierius, pridūręs, jog tuo metu pateikus paraišką, finansavimo šiam filmui nepavyko gauti, tačiau praėjus nemažai metų pamėgino dar kartą, šįkart – sėkmingai.

„Mes, žmonės, vertindami meno kūrinį, žiūrim į technines detales, profesines detales, žiūrim, kaip čia atlikta, kaip padaryta. Bet mes labai nutolome nuo [klausimo]: o kam tai yra? Yra aistrų sfera, kuri valdo žmones. Mes nuo to atitrūkom. Mes nuėjom į mediciną, psichologinius, sociologinius klausimus, bet aistrų, žmogiškosios esmės, mes nesuprantam. <...> Tie klausimai yra esminiai. Jeigu mes juos suvaldytume, čia banaliai nuskambės, bet, patikėkit, karų tikrai mažiau būtų, neapykantos mažiau būtų, pasipriešinimo mažiau būtų“, – kalbėdamas apie filmą sakė R.Banionis.

Aktorius Tadas Gudaitis teigė, jog partizano Vlado vaidmens kūrimas jam pačiam buvo labai asmeniška patirtis: „Tai pirmas didelis mano vaidmuo kine. Šis vaidmuo žmogiškai man paliko didelį pėdsaką. Kai skaitai literatūrą ar prisiminimus žmonių, kurie išgyveno tą laikotarpį, žiūri į tą dalyką kiek iš viršaus <…> Tai faktai, kurie jaudina, bet nepaliečia labai giliai. Kai reikėjo kurti Vlado personažą, man reikėjo nusileisti į vidų ir su tuo Vladu kalbėtis, jam uždavinėti klausimus ir tie atsakymai priblokšdavo“, – kalbėjo T.Gudaitis, pabrėžęs, kad šis vaidmuo padėjo suprasti, kokie žmogiški ir tragiški buvo partizanų likimai.

VIDEO: Filmo anonsas:

Paklausta, koks buvo didžiausias iššūkis kuriant Janinos vaidmenį, aktorė Giedrė Mockeliūnaitė sakė: „Sunkiausia, turbūt, buvo pats pajautimas personažo, Janinos, jaunos merginos, jos aistros gyventi, [Janinos], kamuojamos priespaudos namuose, aplinkybių šalyje. Ji suvaržyta, tuo pačiu tiek [pat] laisva. Rasti tuos mažus dalykus, kuriuose ji matė laimę ir šviesą.

Taip pat – suvokti, kodėl ji tiek mažai kalbėjo, nes jos dialogų praktiškai nėra. Bandžiau tą pateisinti – kodėl Janė mažai šneka? <…> Bet tuo momentu moters balsas išvis mažai kam rūpėjo. Mergaitė užaugo tokioje priespaudoje – juk vis tiek niekam neįdomu, ką pasakysiu. O jei jau pratrūksta, tai pratrūksta labai stipriai“, – kalbėjo aktorė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Stoškus, Vidas Petkevičius, Raimundas Banionis, Giedrė Mockeliūnaitė, Tadas Gudaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Stoškus, Vidas Petkevičius, Raimundas Banionis, Giedrė Mockeliūnaitė, Tadas Gudaitis

Prodiuseris Arūnas Stoškus teigė, jog atkuriant laikotarpį buvo konsultuotasi su istorikais, su aktoriais dirbo ir kalbos konsultantė – aktorius Vidas Petkevičius teigė, jog ruošiantis vaidmeniui vienas sudėtingiausių dalykų buvo perprasti pakruojiečių tarmę.

Pasak A.Stoškaus, tikimasi, jog filmo tarptautinė premjera įvyks A klasės festivalyje, tačiau kokiame – kol kas per anksti pasakyti.

Filmo biudžetas – 850 tūkst. eurų.

„Purpurinis rūkas“ Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti nuo vasario 8 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius