-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 02

Istorinio filmo „Pelėdų kalnas“ režisierius A.Juzėnas: noriu, kad jaunoji karta pajaustų kraujo skonį

„Sunkiausias uždavinys – pačiam savo kailiu gyventi ten“, – taip apie trejus metus trukusį istorinio vaidybinio filmo „Pelėdų kalnas“ kūrybinį procesą antradienį vykusios spaudos konferencijos metu atsiliepė režisierius Audrius Juzėnas.
Audrius Juzėnas
Audrius Juzėnas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Jau vasarį Lietuvoje pasirodysianti drama „Pelėdų kalnas“ nukelia į 1947–1952 m. Filmo centre – Kauno inteligentų vaikai, gimnazistai, kurie mokslus pradėjo nepriklausomos Lietuvos mokyklose, pergyveno karo chaosą, o jam pasibaigus turėjo spręsti dilemą: ar emigruoti, ar trauktis į mišką, ar prisitaikyti.

Pats autorius teigė, jog šis filmas ypač aktualus jaunajai kartai: „Kinas labai greitai sensta, tai ta meno rūšis, kuri gyvena ne tokį ilgą laikotarpį. Kai kalbame apie senus lietuviškus filmus, juos labai sunku žiūrėti. Akademinė mokykla reikalauja, kad būtum betarpiškas autorius, bendraudamas su ta auditorija, su kuria šiuo metu bendrauji. Man asmeniškai labai svarbu, kad tie žmonės, į kuriuos dedam viltis, kurie kuria šalį, kurie joje gyvens, atsakytų į esminį klausimą, kas atsitiktų, jei tai dar kartą pasikartotų. Ar jie susidėtų lagaminus, ar išeitų iš mišką, ar kolaboruotų. <...> Mano tikslas – kad ta karta pajaustų kraujo skonį, gyvybės vertę, kai turi apsispręsti, ką daryti“, – kalbėjo A.Juzėnas.

Filmo prodiuseris Norbertas Pranckus atskleidė, jog filmo kūrybinis procesas prasidėjo nuo jo močiutės pasakojimų apie partizanus, apie tai, kaip jai su vyru teko slėptis nuo tremties.

„Mane įkvėpė A.Juzėno filmas „Ekskursantė“. Kai jį pamačiau, mane labai sužavėjo ir filmas, ir scenarijus. Susiradau Praną Morkų [filmo „Ekskursantė“ scenarijaus autorius – aut. past], manau, geriausią šiuolaikinį Lietuvos scenaristą. Pradėjom diskutuoti, o jis pradėjo rašyti scenarijų.“

Režisierius A.Juzėnas neslėpė besidžiaugiantis suburta aktorių komanda, tarp kurių – ir nemažai jaunosios kartos aktorių: „Aš niekad negalvojau, kad Lietuvoje yra gerų aktorių. Bet šituo filmu atradau žmones, su kuriais noriu ateity dirbti ir dirbti labai daug. <...> Šiais jaunais žmonėmis aš galiu visiškai pasitikėti – pasitikėti jų talentu, vidinėmis savybėmis. Ir aš tikiuosi, kad jie darys kosminę karjerą.“

Filme vaidina Arnas Danusas, Aidas Jurgaitis, Paulina Taujanskaitė, Mantas Zemleckas, Adomas Jasiukėnas, Rūta Šmergelytė, Aleksas Kazanavičius, Aldona Bendoriūtė ir kt.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arnas Danusas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arnas Danusas

Arnas Danusas, suvaidinęs vieną pagrindinių vaidmenų ir įkūnijęs partizaną Šmelingą, spaudos konferencijoje sakė ilgai svajojęs suvaidinti tokį atsidavusį, nepailstantį, valingą, dėl savo tikslų kovojantį personažą: „Man labai patiko, kad jis toks yra, man buvo gera už tą personažą kovoti. <…> Filmavimo metu buvo labai daug kartų ir su tais pirmais kartais bandai kažkaip kapanotis. Nėra tos distancijos, kad galėtum atsiriboti ir permąstyti, kas įvyko.“

Įspūdžiais dalinosi ir aktorė Rūta Šmergelytė: „Gauni vaidmenį, kurio labiausiai norėjai. Komandą, apie kurią labiausiai svajojai. Filmuojiesi su kursiokais, kuriuos pažįsti, nes pirmam kartui vis vien reikia savų žmonių, kurie palaikytų ir sakytų: „Viskas gerai“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūta Šmergelytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūta Šmergelytė

Filmo prodiuseriai N.Pranckus ir J.Ragauskaitė teigė planuojantys filmą pristatyti ir užsienyje: „Lietuvių bendruomenėms užsienyje filmas tikrai bus rodomas, nes net filmavimo metu miestų bendruomenių pirmininkai pradėjo rašyti laiškus – jie laukia filmo ne mažiau, nei žiūrovai čia. <…> Filmu turėtų domėtis ir užsienio televizijos. Jei pavyks su festivaliais, dėsim visas pastangas, kad filmą pamatyti ne tik užsienio lietuviai.“

Nors filmo kūrybinė komanda „Pelėdų kalno“ biudžeto neatskleidė, pasak J.Ragauskaitės, valstybės parama sudarė 60 proc. finansavimo.

Filmo premjera įvyks šių metų vasario 16 d., minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

VIDEO: Filmo „Pelėdų kalnas“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius