Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 31

Mokslo metų pradžiai – 10 gyvenimiškų filmų apie mokyklą

Mokykla yra tokia vieta, kurioje beveik visi praleidome daugybę laiko. Daugelis ten randame draugų visam gyvenimui, patiriame pirmąją meilę, pirmuosius nusivylimus ir net egzistencines krizes. Kaip tik todėl ir visiškai abejingų rugsėjo 1-ajai tiesiog negali būti. Tad net jei ši diena dabar tėra prisiminimas, mokslo metų pradžios proga siūlome 10 įdomių filmų apie mokyklą.
Kadras iš filmo „Pusryčių klubas“
Kadras iš filmo „Pusryčių klubas“
Temos: 2 „Telia“ Kinas

1. „Išmuštieji iš vėžių“ / Dazed and Confused (1993)

„Išmuštieji iš vėžių“ yra 1993-iaisias pasirodžiusi juosta apie vieną 1976-ųjų gegužės dieną – paskutinę dieną mokykloje. Kitaip tariant, šį filmą kūrė žmonės, patys tuo metu baigę mokyklą ir puikiai atsimenantys tą laikmetį. Šiandien, praėjus daugiau kaip dvidešimtmečiui po premjeros, jį žiūrėti be galo įdomu.

Šį filmą galima drąsiai rekomenduoti visiems, norintiems pajusti kiek įmanoma autentišką vėlyvojo aštuntojo Amerikos dešimtmečio dvasią. Juk taip viskas ir buvo: daug žolės ir alaus, kurių nesunkiai galėjo nusipirkti ir nepilnamečiai, roko muzika (Ted Nugent, „Aerosmith“, „ZZ top“ ir t.t.), ir jokio tikrumo dėl ateities. Žmonės, vidurinę baigę tuo metu, sako, kad daugelis filmo veikėjų jiems labai primena ką nors iš mokyklos laikų.

VIDEO: Dazed and Confused (1993) - Official Trailer - Matthew McConaughey Movie HD

2. „Aš ir Erlas, ir mirštančioji“ / Me and Earl and the Dying Girl (2015)

Dažnas mūsų tą jausmą, kad vaikystė baigėsi, patiriame gana netikėtais, iš pažiūros įprastais momentais. Tiesiog kažkas vieną akimirką aiškiai parodo, jog pasaulis yra kur kas sudėtingesnis, nei manėme, kad viskas nevyksta ir niekada nevyks, kaip norėsime, ir kad gyvenime yra kur kas daugiau neteisybės, nei atrodė anksčiau. Kaip su tuo dorojamės – jau kitas klausimas.

Šis motyvas yra tapęs ne vieno filmo scenarijaus pagrindu, įskaitant ir šį. Tačiau ši istorija – kur kas sudėtingesnė nei daugelio. Ganėtinai uždaras paauglys Gregas turi bendrą hobį su vieninteliu draugu – kurti klasikinių filmų parodijas. Ir vieną dieną jis sužino, kad jo bendraklasė serga vėžiu. Būtent tada jį ir ištinka vaikystės pabaigos momentas, kuris priverčia rasti savyje empatijos ir nuoširdaus juoko beviltiškoje situacijoje.

VIDEO: ME AND EARL AND THE DYING GIRL: Official HD Trailer

3. „Mirusių poetų draugija“ / Dead Poets Society (1989)

Mokytojo vaidmuo, norint sudominti paauglius dėstomu dalyku, yra didžiulis. Pernelyg dažnai mokytojai būna tie, kurie nejaučia jokios aistros dalykams, kuriuos dėsto. Tuo tarpu tikrai geras pedagogas yra toks, kuris geba ne tik įkvėpti dėstomu dalyku, bet ir paskatinti moksleivius tobulėti kaip asmenybes.

Toks veikėjas yra R.Williamso vaidinamas Johnas Keatingas – anglų kalbos ir literatūros mokytojas. Jis siekia ne tik sudominti studentus poezija, kurią jie kartu nagrinėja, tačiau ir rasti joje atsakymus į kiekvienam paaugliui kylančius egzistencinius klausimus. Tai yra vienas tų filmų, kurie įkvepia veikti ir keisti gyvenimą taip, kad kiekviena diena teiktų džiaugsmą.

VIDEO: Dead Poets Society (1989) - Trailer HD Remastered

4. „Palaukit mūsų!“ / Nicht Ohne Uns (2016)

Tai visiškai kitoks filmas apie mokyklą ir mokymąsi. Režisierės Sigrid Klausmann ir Lina Lužytė aplankė tolimiausius pasaulio kampelius, stebėjo ir kalbino moksleivius apie jų kasdienybę. Ši yra labai skirtinga: vieniems tenka keliauti į mokyklą pėsčiomis ar metro, tačiau kiti pasitelkia į pagalbą slides, asilus, laivus, riedlentes ir kitas transporto priemones.

Nors viskas prasidėjo vos nuo septyneto vaikų iš skirtingų šalių, filmui tęsiantis jų skaičius išaugo iki šešiolikos. Ši juosta yra svarbi tuo, kad daugeliui švietimo klausimų suteikia perspektyvą. Nors vaikų gyvenimo ir mokymosi sąlygos yra be galo skirtingos, jų siekiai ir rūpesčiai bei baimės dėl ateities yra labai panašios.

VIDEO: NICHT OHNE UNS! Trailer HD

5. „Gatvės muzikantas“ / Sing Street (2016)

Turbūt ne vienas paauglystės metais dėl patinkančios merginos yra padaręs (ar bent planavo padaryti) kažką, kam kitu atveju nė už ką nebūtų ryžęsis. Šis filmas pasakoja apie paauglį, gyvenantį devintojo dešimtmečio Dubline, kuris šiuo tikslu įkuria roko grupę.

Galima sakyti, kad tai yra filmas apie muziką ir kūrybą tikrai ne pačiomis palankiausiomis sąlygomis: finansiniai sunkumai šeimoje, griežta katalikiška mokykla ir įvairios socialinės problemos. Tačiau be viso to, tai yra nepaprastai gražiai papasakota istorija apie tai, kaip vertingas menas prasideda ne nuo kūrėjo talento, o nuo santykių, aistrų ir emocijų, kuriuos patiriame kartu su kitais žmonėmis.

VIDEO: SING STREET - Official US Trailer - The Weinstein Company

6. „Pusryčių klubas“ / The Breakfast Club (1985)

Paauglystės metai yra tokie, kai viską jaučiame kur kas stipriau. Kiekvienas pasiekimas yra be galo svarbus, o kiekviena nesėkmė – gniuždanti. Gali pasirodyti, kad šis filmas yra skirtas paaugliams – ne vienas jį kaltino esant pernelyg primityvų, banalų ir pervaidintą. Tačiau tereikia susirasti savo vėlyvos paauglystės dienoraštį, ir viskas pasidarytų aišku.

Paaugliams šis filmas greičiausiai nebus labai įdomus, nes jie patys išgyvena būtent tokį laikotarpį. Jis skirtas tiems, kurie visa tai jau patyrė. Kurie nevengia pažvelgti į praėjusius metus bei siekia geriau suprasti save ir jaunąją kartą. Šio filmo veikėjai parinkti meistriškai: moksliukas, turtinga ir snobiška mergina, atletas, nepritapėlė ir būsimas nusikaltėlis. Pagalvokite, ar tikrai neprisimenate tokių žmonių savo mokykloje?

VIDEO: Filmo „Pusryčių klubas“ anonsas

7. „Nuostabi dabartis“ / The Spectacular Now

Šį filmą ne vienas praleido vien dėl to, kad jo santrauka pasirodė neverta dėmesio. Tai galima suprasti – vakarėlių liūtas sutinka kur kas ramesnio būdo merginą, kuri pakeičia jo gyvenimą. Neskamba labai įspūdingai ar novatoriškai, tiesa? Pigius, panašaus siužeto filmus televizija paprastai rodo tokiu laiku, kaip šeštadienio popietė. Tačiau šio filmo stiprybė slypi kitur.

Čia paaugliai nevaizduojami lyg būtų atkeliavę iš Bukumo planetos erdvėlaiviu „Paviršutiniškumas“, nors tai filmuose apie paauglius jau tapo norma. Nors veikėjai yra išgalvoti, jų asmenybės atrodo tokios natūralios, kad vienu ar kitu aspektu su jomis nesitapatinti yra sunku. Jie čia yra... na, tokie, kokie jauni žmonės ir būna: sudėtingi, mąstantys, slegiami praeities ir ateities, galbūt besigelbstintys alkoholiu, galbūt pernelyg drovūs ar bandantys pasiekti daugiau nei reikia. Paradoksalu, bet vietomis šiame filme yra daugiau tikrovės, nei pačioje tikrovėje, kai stengiamės, kad ši atrodytų tobulai (kaip filmas).

VIDEO: The Spectacular Now Official Trailer #1 (2013) - Shailene Woodley Movie HD

8. „Kietakiaušiai“ / Superbad (2007)

Taip, tai vienas iš daugybės filmų apie paskutines dienas mokykloje. Tačiau skirtingai nei nostalgiškasis „Išmuštieji iš vėžių“, šis filmas yra grynakraujis komedijos žanro atstovas. Siužetas čia galima sakyti bazinis – geriausi vidurinės mokyklos draugai toliau mokysis skirtingose vietose, tad mokyklos baigimo vakarėlį reikia atšvęsti kaip reikiant.

Tačiau šį filmą ne tik kad gelbsti, bet ir į visiškai kitą kokybinį lygį pakelia Michael Cera ir Jonah Hill vaidyba. Tai ne vienintelis filmas, kur šie aktoriai vaidina kartu, tačiau abu pagrindiniuose vaidmenyse yra būtent tai, kas padaro šį filmą unikalų. Neieškokite čia prasmės ar moralo – jiems čia vietos nėra. Ir nenustebkite, kad net ir lėkšti bei nuspėjami juokeliai prajuokins iki ašarų, net jei ir laikote save rimtu žmogumi.

VIDEO: SuperBad trailer

9. „Vidurinė mokykla“ / High School (2010)

Kad ir kaip su tuo bekovotų įstatymų leidėjai ir jų sergėtojai bei įvairios institucijos, eksperimentuoti su įvairiomis medžiagomis yra linkę daugelis paauglių. Todėl ne vienas pagrįstai abejoja, ar griežta kontrolė, aptikimo testai ir nuobaudos yra veiksmingiausia priemonės stengiantis sumažinti galimą žalą.

Šis filmas kaip tik ir yra apie tai – pavyzdingas moksleivis pirmą kartą parūko žolės, o planuojamas šlapimo testas gali jam sugriauti visą ateitį. Ką jie su draugu sugalvoja? Priversti „apsinešti“ visą mokyklą. Banalu? Taip. Tačiau neskaitant to, kad šiam filmui netrūksta kokybiško humoro, šį filmą verta pamatyti vien dėl Adrieno Brody, vaidinančio narkotikų platintoją.

VIDEO: High School - Official Trailer 2010 [HD]

10. „Džuna“ / Juno (2007)

Šį filmą verta įtraukti jau vien dėl to, kad jis kalba apie problemą, keliančią galvos skausmą daugeliui tėvų: kas nutiks, jei mano vaikas dar mokykloje taps mama ar tėvu? Tačiau tai be galo šviesus filmas, parodantis, kad paaugliai gali savyje rasti kur kas daugiau brandos, nei mano suaugusieji.

Reiktų paminėti, kad „Džuna“ daug kam nepatiko. Ypač todėl, kad kai kurių manymu jis skatina neapgalvotus paauglių veiksmus ir visą situaciją parodo, kaip „ne tokią jau blogą“. Vis dėlto, šis filmas yra apie dalyką, kuris jau įvyko, ir kuriame tenka rasti pozityvumo, atrodytų, itin blogoje situacijoje. Būtent šią pastangą filmas atvaizduoja nepriekaištingai.

VIDEO: JUNO Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius