Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05

Žiūrėkite namų kine: Quentiną Tarantiną pravirkdę Wong Kar-wai‘aus filmai

Pirmą kartą pamatęs „Čunkingo ekspresą“ (1995) režisierius Quentin Tarantino negalėjo sustabdyti ašarų, o po to ne kartą kalbėjo apie Honkongo kino kūrėjo Wong Kar-wai meistriškumą. Kinomanų ir beviltiškų romantikų mylimas režisierius per daugiau nei tris dešimtmečius trunkančią karjerą padarė įtaką ne vienam žymiam kūrėjui, o į kino istoriją jau įėjo kaip formos meistras, subtiliai leidžiantis savo veikėjams būti užvaldomiems melancholijos ir nelaimingos meilės. Nuo Sofijos Coppolos „Pasiklydę vertime“ iki Barry Jenkinso geriausiu metų filmu „Oskaruose“ išrinktos „Mėnesienos“ – Wong Kar-wai įtakos galime pamatyti ne vienoje garsioje juostoje.
Aktorė Brigitte Lin Ching-hsia „Čunkingo eksprese“
Aktorė Brigitte Lin Ching-hsia „Čunkingo eksprese“ / NonStop Entertainment nuotr.

Po dešimtmetį trukusios režisieriaus filmų restauracijos, žiūrovai vėl gali džiaugtis jau klasika tapusiomis juostomis. „ŽMONĖS Cinema“ namų kino platforma siūlo pasinerti į penkias užburiančias istorijas: „Čunkingo Ekspresas“ (1994), „Puolę angelai“ (1995), „Laimingi dviese“ (1997), „Meilės laukimas“ (2000) ir „2046“ (2004). Jose veikėjai ilgisi meilės, pasiduoda atsitiktinumui, o kartais atsiduria visiškai absurdiškose situacijose.

NonStop Entertainment nuotr./Aktorė Faye Wang Wong Kar-wai filme „Čunkingo ekspresas“
NonStop Entertainment nuotr./Aktorė Faye Wang Wong Kar-wai filme „Čunkingo ekspresas“

Meilė kinui nuo ankstyvos vaikystės

Penkerių išvykęs iš Šanchajaus į Honkongą, tuomet dar berniukas, Wong Kar-wai atsidūrė visiškai nepažįstamoje žemėje, o dar blogiau, kad visi kalbėjo jam nesuprantama kantonų tarme. Tėvas buvo jūreivis, dažnai dėl darbo nebūdavo namuose. Todėl mažametis ir motina, nemokėdami vietinės kalbos, dienas leisdavo kino teatre. Nuo mažų dienų Wong Kar-wai susipažino su Holivudo, Europos ir Azijos kinu. O po apsilankymų kine jiedu su motina vakarieniaudavo vakarietiško stiliaus restoranuose, kur skambėdavo muzika iš viso pasaulio.

Šios vaikystės akimirkos padarė didelę įtaką režisieriaus kūrybai. Vėliau be jokio kino išsilavinimo Wong Kar-wai įsidarbino televizijoje scenaristu ir gavęs galimybę pradėjo režisuoti filmus. Juose ryškūs vaizdai žaidžia kartu su muzika ir kuria siužeto ritmą.

„Scanpix“ nuotr./Korėjiečių režisierius Wong Kar Wai
„Scanpix“ nuotr./Korėjiečių režisierius Wong Kar Wai

Laisvė improvizacijai

Wong Kar-wai nelabai mėgsta scenarijų, o ir juos parašęs, jų visai nesilaiko. Kartais juose visai nėra aiškios istorijos, tik aprašytas jausmas ar bendra idėja. Filmo eigoje dažnai keičiasi siužetas ir galutinis kūrinys gali visiškai skirtis nuo pirminio sumanymo. Net ir aktoriams režisierius neduoda skaityti scenarijaus, taip suteikdamas jiems laisvės patiems susikurti savo veikėją.

NonStop Entertainment nuotr./Maggie Cheung ir Tony Leung Chiu-wai filme „Meilės laukimas“
NonStop Entertainment nuotr./Maggie Cheung ir Tony Leung Chiu-wai filme „Meilės laukimas“

Septyniuose Wong Kar-wai filmuose suvaidinęs vienas žymiausių Azijos aktorių Tony Chiu-Wai Leung pasakojo kaip jiems prieš filmavimą kūrėjas duodavo paskaityti knygą ar paklausyti dainą, kad labiau suprastų kūrinio nuotaiką. Tačiau niekada nepasakodavo, apie ką yra pats filmas.

Viename interviu aktorius dalinosi prisiminimais iš filmo „Laimingi dviese“ filmavimo užkulisių. Filmavimui įsibėgėjus, režisierius staiga nusprendė visiškai pakeisti jo vaidintą veikėją:

„Filmavimo pradžioje aš nevaidinau gėjaus. Mano vaidinamo personažo tėvas buvo homoseksualus. Tėvas mirė ir aš išvykau į Argentiną suorganizuoti jo laidotuvių. Ten turėjau sužinoti apie jo romaną su vyru. Mes buvome nufilmavę dalį filmo, kai Wong Kar-wai man pasakė: ai, būtų geriau, jeigu tu vaidintum tą homoseksualų veikėją“, – pasakodamas „GQ“ žurnalui juokėsi aktorius.

Tokių istorijų Tony Chiu-Wai Leung apie savo darbą su režisieriumi galėtų papasakoti ne vieną.

NonStop Entertainment nuotr./Tony Leung Chiu-wai ir Faye Wang filme „Čunkingo ekspresas“
NonStop Entertainment nuotr./Tony Leung Chiu-wai ir Faye Wang filme „Čunkingo ekspresas“

Muzika, diktuojanti ritmą

Muzika Wong Kar-wai filmuose itin svarbi. Ji papildo ryškią, impresionistišką vizualinę kino kalbą. Režisierius augo 7-ame deš. klausydamasis Vakarų, Lotynų Amerikos, Filipinų ir kantonų popmuzikos. Todėl jo filmuose dažnai persipina įvairių žanrų ir šalių melodijos, tik dar labiau sustiprindamos kūrinio atmosferą.

NonStop Entertainment nuotr./Aktorė Brigitte Lin Ching-hsia ir aktorius Kaneshiro Takashi filme „Čunkingo ekspresas“
NonStop Entertainment nuotr./Aktorė Brigitte Lin Ching-hsia ir aktorius Kaneshiro Takashi filme „Čunkingo ekspresas“

Muziką režisierius dažnai atsirenka dar filmavimo pasiruošimų metu. Taip „The Mamas & The Papas“ daina „California Dreamin“ „Čunkingo eksprese“ nuolat merginos garsiai leidžiama greito maisto užkandinėje tampa jos noro ištrūkti iš Honkongo simboliu.

O „Meilės laukime“ skambanti japonų kompozitoriaus Shigeru Umebayashi sukurta „Yumeji Theme“ melodija netgi kuria paties filmo ritmą. Režisierius ją leisdavo filmavimo metu, kad aktoriai ir operatorius pajaustų valso ritmą ir pagal jį dirbtų.

Muzika seka užsisvajojusius ir melancholiškus Wong Kar-wai veikėjus visur, o kartais nusako ir jų būsenas. Save romantiku laikantis režisierius leidžia jiems vaikščioti neoninių iškabų apšviestose gatvėse, tikintis surasti jose meilę. Tačiau net ir suteikęs savo veikėjams viltį, Wong Kar-wai tiesiog nusišypso ir ją greitai atima. Juk žiūrėti į ilgesingus, šilumos ištroškusių žmonių žvilgsnius yra žymiai gražiau.

Wong Kar-wai filmus žiūrėkite „ŽMONĖS cinema“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius