Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

7 mažai žinomi faktai apie „Hario Poterio“ autorę J.K.Rowling

Rašytoja Joaenne K.Rowling, skaitytojams geriau žinoma kaip J.K.Rowling, yra viena populiariausių pastarojo dešimtmečio autorių. Fantastinė knygų saga apie mažąjį burtininką Harį Poterį rašytojai sukrovė šimtus milijonų JAV dolerių, jos knygų ekranizacijos yra vienos laukiamiausių, o apie jos sukurtą personažą yra girdėjęs kone visas pasaulis. Tačiau kiek žinome apie pačią autorę?
J. K. Rowling / Debra Hurford Brown nuotr.
J. K. Rowling / Debra Hurford Brown nuotr.

„What a Culture“ siūlo atidžiau pažvelgti į J.K.Rowling ir pristato faktus, kurie yra mažai žinomi apie šią garsią rašytoją.

1. H.Poterio gerbėjai puikiai žino, kad iš King Cross traukinių stotelės galima nuvykti į Hogvartso burtų mokyklą. Tačiau ši stotelė knygų sagoje minima neatsitiktinai. Būtent šioje stotelėje pirmą kartą susitiko J.K.Rowling tėvai, kuriems tuo metu buvo po aštuoniolika metų.

2. Nuo pirmos Hario Poterio knygos pasirodymo praėjo du dešimtmečiai. Sunku patikėti, tačiau pirmos knygos leidėjai J.K.Rowling siūlė neatskleisti, kad ji yra moteris. Jie manė, jog magiška istorija apie burtininkus nebus įdomi, jei skaitytojai sužinos, kad ją parašė moteris.

3. Pirmąją knygą „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ J.K.Rowling rašyti baigė gyvendama ir dirbdama Portugalijoje. Į šią šalį autorė išvyko po nesėkmingos santuokos ir motinos mirties. Portugalijoje JK Rowling tikėjosi atitrūkti nuo kasdienybės ir šioje šalyje mokė vaikus anglų kalbos.

4. Knygos apie mažąjį burtininką idėją J.K.Rowling sugalvojo važiuodama traukiniu į Londoną. O žaidimą Kvidičą, kuris populiarus knygoje, autorė sumanė laiką leisdama su savo širdies draugu viename Mančesterio viešbutyje. Tai žaidimas, žaidžiamas ant magiškų šluotų.

5. Nepaisant to, kad J.K.Rowling dažniausiai siejama tik su H.Poteriu, tačiau autorė yra išleidusi ir daugiau knygų. Viena iš jų yra „Netikėta vakansija“, kuri kritikų buvo sutikta gana skeptiškai. Tačiau tai autorės nesustabdė – ji ir toliau ketina rašyti. Ji yra milijardierė, tačiau daug aukoja labdarai.

Pasak pačios J.K.Rowling, ji kitaip negali. „Turime jausti moralinę atsakomybę dalintis, ypač jei turime daugiau, nei reikia“, – sako ji.

6. Hogvartsto mokyklos pastatų pavadinimus J.K.Rowling sugalvojo skrisdama lėktuvu. Tuo metu rašytoja neturėjo lapo popieriaus, ant kurio galėtų užrašyti kilusias idėjas. Tam ji pasinaudojo lėktuvuose esančiu krepšeliu, kuriuos naudoja sveikatos sutrikimus skrydžio metu patiriantys keleiviai.

7. H.Poterio knygų ekranizacijoje Hermioną Įkyrėlę įkūnijo aktorė Emma Watston. Tačiau per aktorių atranką J.K.Rowling manė, kad ši aktorė yra per daug graži, kad galėtų atitikti jos sukurtą knygos personažą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emma Watson
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emma Watson

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius