Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BBC: geriausios 2021 metų knygos – nuo George'o Saunderso iki Kazuo Ishiguro

Nors dar baiginėjasi tik ketvirtas šių metų mėnuo – balandis – BBC apžvalgininkės Rebecca Laurence ir Lindsay Baker jau paskelbė sąrašą knygų, kurios įvardijamos kaip geriausi šių metų literatūros kūriniai. Tiesa, BBC pabrėžia, kad šis knygų sąrašas sudarytas remiantis knygomis, kurios kol kas yra išleistos iki dabar. Pažvelkime į šias knygas.

George'as Saundersas, „Swim in a Pond in the Rain“

Knygos viršelis/Knyga „Swim in a Pond in the Rain“
Knygos viršelis/Knyga „Swim in a Pond in the Rain“

JAV rašytojas, už knygą „Linkolnas bardo būsenoje“ („Lincoln in the Bardo“) prestižinę „Man Booker“ premiją gavęs G.Saundersas pastaruosius du dešimtmečius Sirakūzų universitete dėsto kūrybinį rašymą. Naujausia jo knyga yra tarsi kūrybinė kelionė po XIX amžiaus rusų literatūrą. Kartu tai tarsi kurso dalis, kuri šį kartą dėstoma ne studentams, o knygų skaitytojams. O šioje kelionėje G.Saundersas kviečia kitaip pažvelgti į Antoną Čechovą, Ivaną Turgenevą, Levą Tolstojų ir Nikolajų Gogolį. Kaip rašoma knygos anotacijoje, čia iš viso publikuojamos septynios esė formos istorijos, kurios kalba apie tai, kaip veikia grožinė literatūra ir kodėl ji dabar yra aktualesnė nei kada nors anksčiau.

Kazuo Ishiguro, „Klara and the Sun“

Knygos viršelis/Knyga „Klara and the Sun“
Knygos viršelis/Knyga „Klara and the Sun“

Aštuntas britų rašytojo romanas ir pirmasis kūrinys nuo 2017 metų, kai K.Ishiguro buvo paskelbtas Nobelio literatūros premijos laureatu. Naujojo romano epicentre – Klara, kuri yra dirbtinio intelekto darbo vaisius. Ji stebi aplinką, žmones ir laukia, kada atras savo naująjį gyvenimo palydovą. Šis kūrinys kelia vieną esminį klausimą – ką reiškia mylėti? Matyt neatsitiktinai leidinys „The Observers“, žvelgdamas į šį kūrinį, sakė, kad tai dar vienas K.Ishiguro šedevras, kuris vėl verčia grožėtis žmonijos grožiu bei trapumu.

Raven Leilani, „Luster“

Knygos viršelis/Knyga „Luster“
Knygos viršelis/Knyga „Luster“

Amerikiečių rašytoja, kurios tikrasis vardas yra Raven Leilani Baptiste, tik pernai debiutavo su romanu „Luster“, kuris buvo išleistas JAV ir susilaukė daug literatūros kritikų pagyrų. Šiemet šis romanas, kurio epicentre yra 23-ejų juodaodė menininkė ir vidutinio amžiaus baltaodžių pora, pasiekia Didžiosios Britanijos skaitytojus. Knyga susižėrė eilę apdovanojimų, ją tarp mėgstamiausių kūrinių įtraukė „The New Yorker“, buvęs JAV prezidentas Barackas Obama. Leidinys „The Guadian“ sako, kad šios amerikiečių autorės proza užburia, o garsioji Zadie Smith, romaną vadina nuostabiu.

Nadia Owusu, „Aftershocks“

Knygos viršelis/Knyga „Aftershocks“
Knygos viršelis/Knyga „Aftershocks“

„The New York Times“ šį kūrinį vadina nuostabia prisiminimų knyga. Ji atveria tikrąją autorės gyvenimo istoriją, kai ji, būdama vaiku, keitė savo gyvenimo būdą ir gyvenamąją vietą keliaudama su tėvu diplomatu. Tad pasakojimas skaitytoją kelia į tokias šalis kaip Tanzanija, Anglija, Italija, Etiopija, Uganda. Nobelio premijos laureatė Malala Yousafzai sako, kad knygoje N.Owusu pasakoja netikėtiną savo gyvenimo istoriją, kaip būdama dvejų netenka motinos, o trylikos ir tėvo – kaip ji vėliau atrado savo vietą pasaulyje?

Joan Didion, „Let Me Tell You What I Mean“

Knygos viršelis/Knyga „Let Me Tell You What I Mean“
Knygos viršelis/Knyga „Let Me Tell You What I Mean“

Amerikiečių rašytoja savo karjerą pradėjo dar 1960 metais ir dabar yra viena gerbiamiausių rašytojų Jungtinėse Valstijose. Naujoje knygoje skaitytojai ras dvylika kūrinių, kurie buvo parašyti tarp 1968 ir 2000 metų ir tai bus pirmas kartas, kai šie kūriniai išvys dienos šviesą. Tarp šių kūrinių yra ir esė apie Ernestą Hemingway'ų. Tokie leidiniai kaip „Vogue“, „Time“, „The New York Times“ šią knygą yra paskelbę tarp laukiamiausių metų kūrinių.

Torrey Peters, „Detransition, Baby“

Knygos viršelis/Knyga „Detransition, Baby“
Knygos viršelis/Knyga „Detransition, Baby“

Provokuojantis romanas, kuriame autorė ieško lyčių, sekso, santykių tabu. Knygos epicentre – Reese. Ji – transseksualė, įsimylėjusi Amy, kuri ieškodama savęs, atranda save Ameso kūne. Rodos, Reese turi viską, ko gali reikėtų laimei, tačiau ar tikrai viską? Leidinys „Eneving Standrat“ kūrinį apibūdina kaip gausų idėjų ir ironijos romaną apie gyvenimą. Knygos autorė yra gavusi „Womens's Prize“ premiją, skirtą išskirtinio talento rašytojoms moterims.

Robertas Jonesas Jr, „The Prophets“

Knygos viršelis/Knyga „The Prophets“
Knygos viršelis/Knyga „The Prophets“

Debiutinis rašytojo kūrinys, kuriame galima aptikti garsiosios Toni Morrison knygų įvėpimą. Tai pasakojimas apie dviejų vyrų draugystę negailestingose plantacijose. Draugystę, kurioje jie atrado ne tik prieglobstį ir saugumą, bet ir išdavystę bei grėsmę jų išlikimui keliančią baimę. Kaip apie knygą sako „Entertainment Weekly“, tai naujo tipo epas. Tuo metu „The New York Times Book Review“ teigia, kad ši knyga galėtų mus užburti ir leisti prisiminti švelnumą.

Patricia Lockwood, „No One is Talking About This“

Knygos viršelis/Knyga „No One is Talking About This“
Knygos viršelis/Knyga „No One is Talking About This“

Romanas, kuris kelia šiandienai svarbų klausimą – ar yra gyvenimas ir koks yra gyvenimas už interneto ribų? Neatsitiktinai knygos epicentre yra aktyvi interneto vartotoja, kurios įrašai socialinėje erdvėje susilaukia daug dėmesio. 1982 metais gimusios amerikiečių rašytojos romanas buvo palankiai sutiktas literatūros kritikų. Knygą autorė rašė nuo 2017 metų, o greitu metu ji bus išversta į vokiečių, olandų, suomių, italų, čekų kalbas.

Rumaanas Alamas, „Leave the World Behind“

Knygos viršelis/Knyga „Leave the World Behind“
Knygos viršelis/Knyga „Leave the World Behind“

Trečiasis amerikiečių rašytojo romanas. Naujausias kūrinys – apokaliptinė istorija. Ji įdomi tuo, kad autorius viso kūrinio metu neatskleidžia, kas išties pasauliui nutinka, tad čia paliekama daug erdvės skaitytojo interpretacijoms. Istorijos epicentre – viduriniosios klasės šeima, kuri iš Bruklino vyksta atostogauti į Long Ailendą. Naktį į jų atostogų namus pasibeldžia būsto savininkai ir atsiprašydami už atostogų sutrukdymą teigia, kad čia atvyko slėptis nuo pavojaus. Romanas kalba apie tai, kaip žmogus elgiasi sudėtingomis krizinėmis situacijomis.

Melissa Broder, „Milk Fed“

Knygos viršelis/Knyga „Milk Fed“
Knygos viršelis/Knyga „Milk Fed“

„Puikus fizinio ir emocinio alkio tyrimas“, – taip šią amerikiečių rašytojos knygą apibūdina „The Washington Post“. Knygoje pasakojama apie 24-erių Rachel – ji dirba talentų agentūroje ir nuo pat vaikystės skaičiuoja suvartojamas kalorijas, kaip ją mokė motina. Tačiau kai ji sutinka Miriam, antsvorio turinčią merginą, pajaučia besikeičiančius ne tik dvasinius, bet seksualinius jausmus. Tarp laukiamiausių kūrinių šį romaną buvo įtraukę tokie leidiniai kaip „Vogue“, „BuzzFeed“, „Literary Hub“, „Publishers Weekly“.

Calebas Azumahas Nelsonas, „Open Water“

Knygos viršelis/Knyga „Open Water“
Knygos viršelis/Knyga „Open Water“

Debiutiniame romane britų rašytojas pasakoja meilės istoriją tarp jauno fotografo ir šokėjos. Viena ryškiausių knygos temų – rasių gyvenimas Londone. Leidinys „The Guardian“ romaną giria dėl stiliaus elegancijos ir jaudinančios ambicijos. Pats kūrinio autorius yra fotografas ir visai neseniai jis pateko į „Palm Photo“ konkurso trumpąjį sąrašą. Jo kūryba yra skelbta literatūriniame leidinyje „Litro“.

Te-Ping Chen, „Land of Big Numbers“

Knygos viršelis/Knyga „Land of Big Numbers“
Knygos viršelis/Knyga „Land of Big Numbers“

Amerikiečių rašytojos knygoje – dešimt trumpų kūrinių, kurie buvo parašyti gyvenant Kinijoje. Šiuose kūriniuose – įvairių žmonių gyvenimo detalės: nuo antivyriausybininko, kuris rašo tinklaraštį, iki jaunos moters, kurios ambicijos neišsipildė. Knygos autorė yra žurnalistė, 2014-2018 metais jis dirbo leidinio „The Wall Street Journal“ korespondente Kinijoje.

Lauren Oyler, „Fake Accounts“

Knygos viršelis/Knyga „Fake Accounts“
Knygos viršelis/Knyga „Fake Accounts“

Debiutinis rašytojo kūrinys, kalbantis apie šių laikų pasaulį, kuriame gyvenimas kone tapęs dvilypiu – realus ir internetinis. Neįvardijama jauna moteris Donaldo Trumpo inauguracijos į JAV prezidentu išvakarėse naršo savo draugo telefone ir atranda, kad jis yra anoniminis sąmokslų teoretikas, kuris yra plačiai gerbiamas sąmokslo kūrėjų plotmėje. Tai romanas apie pasaulį, kurio tariama tiesa yra formuojama internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius