Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Billo Gateso rekomendacijos: penkios knygos vasarai

Milijardierius Billas Gatesas kasmet pateikia savo rekomenduojamų knygų penketukus. Tai jis daro vasarai įsibėgėjant ir metų pabaigoje. Savo tinklaraštyje „Gates Notes“ jau skelbiamas jo rekomenduojamų knygų penketukas šiai vasarai – pažvelkime į šiuos kūrinius.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kai sudarinėjau vasarai siūlomos literatūros sąrašą, supratau, kad jame aptariamos temos skamba gana sunkiai, kad būtų tinkamos skaitymui per atostogas. Čia yra knygų apie lyčių lygybę, politinę poliarizaciją, klimato kaitą ir sunkią tiesą, kad gyvenimas niekada nesiklosto taip, kaip jauni žmonės norėtų. Tai tikrai neskamba kaip paplūdimio skaitiniai“, – apie savo šios vasaros knygų rekomendacijas kalba B.Gatesas.

Kokios tai knygos?

Naomi Alderman, „Galybė“ („Power“). Tai kūrinys, kuriame pateikiama įdomi pasaulio versija – moterys įgauna netikėtų galių, prieš kurias vyrai negali nieko padaryti. Distopinis romanas piešia kitokios visuomenės versiją. Ši knyga yra išleista ir lietuvių kalba – išleido leidykla „Baltos lankos“, o į lietuvių kalbą vertė Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė. Knygos apžvalgą skaitykite čia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naomi Alderman knyga „Galybė“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naomi Alderman knyga „Galybė“

„Džiaugiuosi, kad paklausiau vyresniosios dukros rekomendacijos ir perskaičiau šį romaną. Skaitydamas šią knygą stipriau ir geriau supratau prievartą ir neteisybę, kurią šiandien patiria daugelis moterų. Be to, labiau vertinu žmones, kurie dirba sprendžiant šias problemas JAV ir visame pasaulyje“, – apie knygą sako B.Gatesas.

2017 metais šį romaną buvęs JAV prezidentas Barackas Obama įtraukė tarp geriausių metų knygų. Tai pačiais metais kūrinys „Galia“ pelnė prestižinį „Bailey's Women's Prize for Fiction“ literatūrinį apdovanojimą.

Ezra Kleinas, „Why We’re Polarized“. 2020 metais pasirodžiusioje amerikiečių žurnalisto knygoje analizuojama politinė poliarizacija Jungtinėse Valstijose. Negrožinės literatūros kūrinyje ypač daug dėmesio skiriamas didėjančiai poliarizacijai tarp pagrindinių Jungtinių Valstijų politinių partijų – Demokratų partijos ir Respublikonų partijos.

Knygos viršelis/Knyga „Why We’re Polarized“
Knygos viršelis/Knyga „Why We’re Polarized“

„Optimistiškai žvelgiu į ateitį, tačiau vienas dalykas, kuris šiek tiek slopina mano optimistines perspektyvas, yra vis didėjanti poliarizacija Amerikoje, ypač kalbant apie politiką. Šioje įžvalgioje knygoje Kleinas įtikinamai įrodinėja, kad šio susiskaldymo priežastis yra tapatybė – žmogaus instinktas leisti savo grupinei tapatybei vadovauti priimant sprendimus. Knygoje iš esmės kalbama apie Amerikos politiką, tačiau ji taip pat yra įdomus žvilgsnis į žmogaus psichologiją“, – sako B.Gatesas.

Amoras Towlesas, „The Lincoln Highway“. Trečiajame savo romane A.Towlesas pasakoja apie 1954 metų Ameriką. Istorijos epicentre – ką tik už netyčinį nužudymą bausmę atlikęs aštuoniolikmetis Emetas, kuris tikisi pradėti naują gyvenimo etapą ir išvykti į Kaliforniją. Bet likimas jam turi kitą planą – netikėtomis aplinkybėmis lemtinga kelionė pakrypsta visai kita kryptimi.

Knygos viršelis/Knyga „The Lincoln Highway“
Knygos viršelis/Knyga „The Lincoln Highway“

„2019 m. į savo vasaros knygų sąrašą įtraukiau Towleso „Aristokratą Maskvoje“ („A Gentleman in Moscow“), tačiau ši knyga man patiko dar labiau. Towlesas semiasi įkvėpimo iš garsių herojų kelionių ir, regis, nori pasakyti, kad mūsų asmeninės kelionės niekada nebūna tokios tiesios ir nuspėjamos, kaip galėtume tikėtis“, – apie knygą kalba B.Gatesas.

Šį kūrinį 2021 metais tarp savo geriausių metų knygų buvo įtraukęs ir B.Obama.

B.Gateso minima knyga „Arostokratas Maskvoje“ yra išleista ir lietuvių kalba – ją išleido leidykla „Jotema“, o į lietuvių kalbą vertė Arvydas Malinauskas. Knygos apžvalgą skaitykite čia.

Stanley Robinsonas, „The Ministry for the Future“. Mokslinės fantastikos kūrinyje veiksmas vyksta netolimoje ateityje. Knygoje pasakojama apie pagal Paryžiaus susitarimą įsteigtą pagalbinę įstaigą, kurios misija – ginti būsimas pasaulio piliečių kartas. Knygoje daug dėmesio skiriama pasakojimams apie ateities įvykius, idėjoms apie ekologiją, ekonomiką.

Knygos viršelis/Knyga „The Ministry for the Future“
Knygos viršelis/Knyga „The Ministry for the Future“

„Kai pernai reklamavau savo knygą apie klimato kaitą, daug žmonių man sakė, kad turėčiau perskaityti šį romaną, nes jame dramatiškai kalbama apie daugelį klausimų, apie kuriuos rašiau ir aš. Džiaugiuosi, kad paėmiau šį kūrinį į rankas, nes jis nuostabus. Jis toks sudėtingas, kad sunku jį apibendrinti. Robinsonas pateikia įtraukiančią istoriją, apimančią dešimtmečius“, – apie knygą pasakoja B.Gatesas.

Vaclavas Smilas, „How the World Really Works“. Šioje ambicingoje ir verčiančioje susimąstyti knygoje Manitobos universiteto profesorius gvildena planetos klimato ir gyvybės išlikimo klausimus.

Knygos viršelis/Knyga „How the World Really Works“
Knygos viršelis/Knyga „How the World Really Works“

„Dar vienas vieno mano mėgstamiausio autoriaus šedevras. Skirtingai nuo daugumos Vaclovo knygų, kurios skaitomos kaip vadovėliai ir labai gilinasi į vieną temą, ši knyga parašyta plačiajai auditorijai. Jei norite trumpai, bet nuodugniai išmokti skaitmeninio mąstymo apie daugelį esminių žmogaus gyvenimą lemiančių jėgų, šią knygą verta perskaityti“, – knygą rekomenduoja B.Gatesas.

Kaip apie knygą rašo leidinys „The Washington Post“, galima sutikti su šio autoriaus mintimis, galima dėl jų diskutuoti, bet tai, apie ką kalbama šiame kūrinyje, ignoruoti – neįmanoma.

TAIP PAT SKAITYKITE: 50 miestų, 50 knygų: kelionės po pasaulį kartu su žinomų rašytojų kūriniais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius