-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kabinetas 339“: „MG Baltic“ veiklą tyręs V.Bakas pats susitikinėjo su jų atstovu

Buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas bei premjero bendražygis Vytautas Bakas per jo vadovaujamo komiteto tyrimą dėl koncerno „MG Baltic“ įtakos politikams pats susitikinėjo ir palaikė ryšius su Tomu Dapkumi, kuris žvalgybos pažymose buvo įvardijamas kaip „MG Baltic“ interesų atstovas. Tai atskleidžiama 15min tyrimų žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knygoje „Kabinetas 339“.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Su T.Dapkumi nuolat susitikinėjo ir premjeras Saulius Skvernelis. Jo patarėjas Skirmantas Malinauskas T.Dapkų įvardijo kaip vieną iš premjero informacijos šaltinių.

Siūlome paskaityti knygos „Kabinetas 339“ ištrauką, kurioje aprašomi premjero S.Skvernelio ir V.Bako ryšiai bei susitikimai su „MG Baltic“ atstovu vadintu T.Dapkumi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Knygos „Kabinetas 339“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Knygos „Kabinetas 339“ pristatymas

* * *

Vieną ketvirtadienį Pancerovas ir Davidonytė Vilniaus centre susitiko su žmogumi, dirbančiu premjero komandoje. Žmogus buvo patyręs, įtakingas ir gerai informuotas valstybės tarnautojas.

Pastebėtas bendraująs su 15min reporteriais, jis galėjo prisidaryti nemalonumų, bet per susitikimą buvo gerai nusiteikęs, pasitikintis savimi, netgi šiek tiek arogantiškas. Atsipūtęs sėdėjo priešais žurnalistus ir laukė, ką šie pasakys.

Pancerovas ir Davidonytė ėmė pasakoti jam apie knygos idėją. Po trumpo pristatymo Pancerovas paklausė:

– Gal sutiktumėt papasakot apie savo darbą premjero komandoje?

Tarnautojas prapliupo iš širdies kvatoti, juokėsi taip, kad net pečiai kilnojosi.

– Oi, duodat, – ištarė braukdamas juoko ašaras.

Žurnalistai priblokšti stebėjo, kaip biurokratas kreta iš juoko. Jie nesitikėjo tokios pašnekovo reakcijos.

Po minutėlės surimtėjęs tarnautojas pasakė:

– Baikit, nejuokaukit, aš negaliu. Tačiau nė neprašytas ėmė pasakoti apie premjerą Skvernelį (suprantama, ne įrašui).

Žurnalistai paklausė, gal pašnekovas gali įvardyti konkrečius žmones, kurie vaikšto pas Skvernelį ir daro jam įtaką. Žiniasklaidoje jau buvo sušmėžavusios kelių tokių šešėlinių veikėjų pavardės.

– Tomas Dapkus buvo tikrai didelė problema, – pasakė tarnautojas.

Tai buvo jau ne pirmas kartas, kai pašnekovai, pasakojantys apie premjero aplinką, mini buvusį žurnalistą Tomą Dapkų. 15min tyrimų komandai tai atrodė svarbu – tuo laiku jau buvo paviešinta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo medžiaga ir joje Dapkus vadinamas koncerno „MG Baltic“ interesų atstovu. Esą jis darė įtaką valstybės institucijoms, politiniams procesams ir netgi užsiėmė šantažo požymių turinčia veikla. Pats Dapkus tai vadino šmeižto kampanija.

Per pokalbį su Davidonyte ir Pancerovu tarnautojas pasakojo, esą Skvernelis ir Dapkus pažįstami nuo tų laikų, kai Skvernelis dar tik pradėjo lipti karjeros laiptais. Esą dar visai neseniai Dapkus nuolat lankydavosi pas premjerą ir jo komandos narius, nešdavo informaciją ir darydavo tam tikrą įtaką.

– Dapkus paskleidžia savo nuodus, ir paskui mes jaučiam tuos nuodus, – kalbėjo tarnautojas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Dapkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Dapkus

* * *

Vieną vakarą Birutė Davidonytė sumanė pasidomėti viešai skelbiama Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako darbotvarke, mat Bakas buvo artimas Skvernelio bendražygis. Tai, ką pamatė, Davidonytę nustebino.

2018 m. sausio 9 d. 11.00 val. Susitikimas su žurnalistu Tomu Dapkumi. III rūmai, 513 kab.

2018 m. kovo 6 d. 09.00 val. Susitikimas su žurnalistu Tomu Dapkumi. III rūmai, 513 kab.

2018 m. kovo 21 d. 16.00 val. Susitikimas su žurnalistu Tomu Dapkumi. III rūmai, 520 kab.

2018 m. balandžio 5 d. 15.00 val. Susitikimas su žurnalistu Tomu Dapkumi. III rūmai, 513 kab.

2018 m. gegužės 10 d. 14.30 val. Susitikimas su žurnalistu Tomu Dapkumi.

Tai reiškė, kad tuo laiku, kai Bako komitetas tyrė koncerno „MG Baltic“ neteisėtą įtaką politikams, pats Bakas reguliariai susitikinėjo su Dapkumi, kuris tyrime įvardytas kaip „MG Baltic“ interesų atstovas. Kodėl susitikinėjo? Apie ką jiedu kalbėjo?

L.Vireliūnaitės nuotr. /V.Bakas NSGK išvadų alytiškiams pristatyme
L.Vireliūnaitės nuotr. /V.Bakas NSGK išvadų alytiškiams pristatyme

* * *

Kitą dieną Pancerovas ir Davidonytė 15min redakcijoje diskutavo apie susiklosčiusią padėtį. Įvertinę surinktą informaciją jie suprato, kad nėra ko laukti – reikia skambinti Bakui ir tiesiai klausti, ką jis aptarinėjo su Dapkumi.

Pancerovas paskambino. Bakas, regis, nenorėjo kalbėti su 15min reporteriu, bet pokalbio nenutraukė. Iš pradžių Pancerovas uždavė kelis nesusijusius klausimus, paskui perėjo prie klausimų apie Dapkų.

– Kai atlikot tyrimą, susijusį su „MG Baltic“, – pasakė Pancerovas, – per penkis mėnesius, nuo sausio devintos iki gegužės dešimtos, jūs penkis kartus susitikote su Tomu Dapkumi. Gal galit pasakyt, apie ką jūs kalbėjot?

Politikas tylėjo. Paskui paprašė pakartoti klausimą. Pancerovas pakartojo.

– Mano susitikimų tikslai… – nutęsė Bakas. – Pirmieji susitikimai buvo skirti tam, kad jis ateitų liudyti. Aš tiesiog kviečiau žmogų liudyti parlamentui, – pasakė. – Aš ne tik poną Dapkų, bet ir kitus liudytojus, kurie buvo apklausti parlamente, kviečiau liudyti.

– O kiti komiteto nariai apie tai žinojo? – pasidomėjo Pancerovas.

– Be abejo, žinojo.

– Ar jūs su Tomu Dapkumi aptarinėjote iš Valstybės saugumo departamento ir Specialiųjų tyrimų tarnybos gautą informaciją? – klausinėjo žurnalistas.

Bakas nieko neatsakė.

– Alio!

Tyla.

– Ar girdit mane?

Tyla.

Dvidešimt sekundžių žurnalistas klausėsi tylos, paskui nutraukė pokalbį.

Vėl paskambino Bakui.

– Kažkas nutrūko, – pasakė Pancerovas, kai politikas atsiliepė.

– Taip, – tarė Bakas.

– Ar dabar girdite mane?

– Taip.

– Jūs sakėte, kad komitetas žinojo apie jūsų susitikimus su Tomu Dapkumi.

Bakas atsiduso.

– Taip, – patvirtino.

– Ar jūs su juo aptarinėjote VSD ir STT pateiktą informaciją?

Tyla.

– Alio!

Tyla.

– Alio!

Dešimt sekundžių – tyla. Pancerovas vėl nutraukė pokalbį, vėl paskambino Bakui.

– Trečią kartą užduosiu klausimą: ar jūs su Tomu Dapkumi aptarinėjote iš VSD ir STT gautą informaciją?

Minutėlę pratylėjęs, Bakas pagaliau atsakė:

– Ne.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Vytautas Bakas

– Neaptarinėjote to? – pakartojo klausimą Pancerovas.

– Ne. Informacijos, kurią gaunu iš VSD ar STT, aš su niekuo neaptarinėju, – pasakė Bakas. – Ponas Dapkus galbūt ir norėjo sužinoti, kiek žino parlamentas. Iš tam tikrų jo klausimų aš supratau tai. Bet aš niekada neaptarinėju iš VSD ar STT gautos informacijos su pašaliniais asmenimis. Išskyrus prezidentės patarėjus, premjerą ir komiteto narius. Kartais su Seimo pirmininku, – atsakė Bakas.

– Bet Dapkus uždavė tokių klausimų?

– Dapkus man uždavė panašių klausimų, kokius jūs man uždavėt šio pokalbio pradžioj, – atsakė Bakas.

Pokalbio pradžioje žurnalistas klausė apie žvalgybos pažymas dėl atliekų deginimo jėgainių.

Pancerovas klausinėjo toliau:

– Kokie buvo tų susitikimų tikslai? Jūs sakėt, kad kvietėt Dapkų į komitetą liudyti, bet negi per visus penkis susitikimus tik apie tai ir kalbėjot?

Bakas atsakė su Dapkumi susitikęs ir kaip su žurnalistu.

– Man atrodo, kad aš net jo laidose buvau. Jis turi tokį stilių, kai daro laidas, jis ateina prieš tai pasikalbėti, arba telefonu pasikalba.

Kita dalis susitikimų, nežinau, vienas ar du, buvo apie galimą liudijimą parlamentui, – pasakojo Bakas.

– O kaip jums pačiam tai atrodo: jūs atliekate tyrimą dėl „MG Baltic“, o pats susitikinėjate su žmogumi, kuris pažymose yra pristatomas kaip „MG Baltic“ interesų atstovas?

Bako balse suskambėjo nepasitenkinimo gaidelė:

– Tai man uždavė Seimas tokią užduotį ir aš privalau tą užduotį atlikti. Seimas suformulavo man atlikti parlamentinį tyrimą. Aš jį atlikau.

* * *

Po šio pokalbio Davidonytė ir Pancerovas perklausė garso įrašą. Abiem pasirodė keista, kad Bakas tik iš trečio karto sugebėjo atsakyti į klausimą, ar aptarinėjo žvalgybinę informaciją su Dapkumi.

Nors tąkart Bakas teigė su Dapkumi susitikinėjęs kaip su žurnalistu, tačiau vėliau, 2019-ųjų pavasarį ir vasarą, kai Dapkus, regis, jau seniai nebedirbo jokio žurnalistinio darbo, Bakas savo darbotvarkėse ir toliau nurodydavo vis susitinkantis su „su žurnalistu Tomu Dapkumi“.

Padėtis atrodė paradoksali: viena vertus, premjeras Skvernelis ir jo bendražygiai nuo pirmųjų darbo dienų skelbė kovoją su koncernu „MG Baltic“, mėginančiu daryti politikams įtaką, kita vertus, Skvernelis, Bakas ir kiti palaikė ryšius su Tomu Dapkumi, per kurį „MG Baltic“ ir darė įtaką politikams.

* * *

Netrukus Davidonytė ir Pancerovas susitiko su premjero patarėju ir buvusiu savo kolega Skirmantu Malinausku. Jis ir papasakojo, ką iš tiesų Dapkus veikė 339 numeriu pažymėtame kabinete.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

Pancerovas paklausė:

– Ar Dapkus buvo vienas iš Skvernelio informacijos šaltinių?

– Aš tikrai manau, kad jis buvo vienas iš informacijos šaltinių, – atsakė Malinauskas. – Tai buvo žmogus, kurį Skvernelis gana seniai pažinojo.

Malinauskas pasakojo, esą Dapkus į Vyriausybės rūmus pas premjerą dažniausiai ateidavo kaip žurnalistas – ruošdamas laidą, reportažą ar interviu. Tačiau tuo pat metu „jie draugiškai pasikalbėdavo apsikeisdami informacija“.

– Manau, Skvernelis į Dapkaus informaciją žiūrėdavo labai paprastai: tu supranti, kad jis gali būti suinteresuotas, nežinai visų aplinkybių, nežinai, kas jam davė tą informaciją ir taip toliau, bet paimi ją kaip informaciją, kurią galima pasižiūrėti, – kalbėjo Malinauskas.

– Mums žmonės pasakojo, kad Dapkus prieš rytinius patarėjų pasitarimus išeidavo iš Skvernelio kabineto, kad dažnai ten lankydavosi, – pasakė Davidonytė.

– Manau, kad tokių epizodų galėjo būti. Jie gana artimai bendravo, – atsakė Malinauskas.

* * *

Visą istoriją skaitykite 15min tyrimų žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knygoje „Kabinetas 339“. Šią knygą galite įsigyti visuose Lietuvos knygynuose arba internetu, paspaudę čia.

VIDEO: „Kabinetas 339“: D.Pancerovas ir B.Davidonytė papasakojo, kaip gimė politikos užkulisius atskleidžianti knyga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius