Laikas poezijai: kur galima pasiklausyti gyvai skaitomų eilėraščių?

Nėra tinkamesnio laiko poezijai nei vasaros vakarai. 15min atrinko 5 renginius, kuriuose klausytis pačių autorių skaitomų eilėraščių tikrai nebus nuobodu.
Gabija Smailytė Jaunųjų poetų kūrybos vakare „Sueiliuotas pavasaris“, 2021 metai
Gabija Smailytė Jaunųjų poetų kūrybos vakare „Sueiliuotas pavasaris“, 2021 metai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

1.

„50 posmų“

Performanse bus skaitoma 11-tojo amžiaus Indų poeto Pandito Kavi Bilhano poema „Caurapâñcâśikâ“ (iš Sanskrito – „Meilės vagis“). 1991-aisiais metais į lietuvių kalbą poema išversta Sigito Gedos pavadinimu „Penkiasdešimt posmų apie slaptąjį meilės džiaugsmą“. Poema bus skaitoma apkeitus jo (poeto) ir jos (meilės objekto) lytis.

Pasak legendos, K.Bilhanas įsimylėjo Kašmyro karaliaus Madanabhirama dukterį, princesę Yaminipurnatilaką bei su ja užmezgė socialiai nepriimtinus seksualinius ryšius. Meilužių paslaptis buvo atskleista, o Bilhanas buvo įmestas į kalėjimą. Laukdamas nuosprendžio ir nežinodamas, kas jo laukia – tremtis ar mirtis kartuvėse, jis parašė šią penkiasdešimties posmų meilės poemą. Istorija nutyli, koks buvo karaliaus nuosprendis poetui.

Idėjos autorius – eksperimentinės muzikos kūrėjas Arturas Bumšteinas, balsas – performerė Viktorina Deremell.

Kada

Birželio 23 d., 18.00–20.00 val.

Kur

MMLAB erdvė, Vilniuje.

2.

Poezijos skaitymai MO lauke

Visą vasarą MO muziejaus terasoje savo poeziją skaitys jau pamėgti ir dar negirdėti poetai. Pirmasis susitikimas su Greta Ambrazaite, Dominyku Norkūnu, Patricija Gudeikaite, Monika Staugaityte, Justine Žvirblyte, Jovaru Kelpšu bei Guoda Taraškevičiūtė numatytas jau birželio 22 d. Poezijos skaitymų temas renka ir pokalbius su autoriais moderuoja Zigmas Pakštaitis. Poetų sąrašas gali dar plėstis.

Kada

Birželio 22 d., liepos 13 d., liepos 27 d. ir rugpjūčio 10 d. 19.00 val. Kitų susitikimų poetai bus pristatyti netrukus.

Kur

MO muziejaus terasoje.

3.

Jubiliejinis slemas Kauno menininkų namuose

2017 m. liepos 20 d. Kauno menininkų namuose įvyko pirmasis slemas. Kaip rašo organizatoriai, „Slemas į Kauną atvyksta tikėdamas, kad nėra nieko amžinesnio už laikiną“.

Kada

Birželio 23 d., 19.00 val., nauji laikai skelbiami čia.

Kur

Kauno menininkų namuose.

4.

Rašytojų sąjungos Šnekusis Sprintas

Lietuvos rašytojų sąjungos atviro mikrofono renginiai „Literatūrinis Sprintas“ grįžta. Kodėl literatūrinis? Nes neribojame žanro. Kodėl sprintas? Todėl, kad kiekvieno autoriaus pasirodymui bus skirtos penkios minutės. Sprintą ves poetė Aušra Kaziliūnaitė.

Kada

Birželio 28 d., 18.00 val.

Kur

„Šnekutyje“, Šv. Mikalojaus g. 15.

5.

Šiuolaikinių kūrėjų vizualūs ir garsiniai istorijos pasakojimai

Signatarų namai, Lietuvos nacionalinis muziejus ir festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“, įkvėpti tarpukario moterų pradėto darbo, pradėjo unikalų renginių ciklą „Moterų portretai. Šiuolaikinių kūrėjų vizualūs ir garsiniai istorijos pasakojimai“.

Birželio 29 dieną Signatarų namuose kalbėsis poetė Ramunė Brundzaitė ir menininkė Dovilė Bagdonaitė. Ką tik pasirodžiusi antroji Ramunės eilėraščių knyga „Tuščių butelių draugija“ – bene viena labiausiai lauktų poezijos naujienų, jau spėjusi nudžiuginti ne vieną skaitytoją.

Kada

Birželio 29 d., 18.30 val.

Kur

Signatarų namuose, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius