Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų literatūra Vilniaus knygų mugėje: dėmesys šalies šimtmečiui bei Nobelio literatūros premijos laureatams

Kaip ir kiekvienais metais, Lenkijos institutas Vilniuje kartu su partneriais iš Lenkijos ir Lietuvos parengė įdomų, įvairiapusį lenkų literatūros pristatymą vasario 22–25 dienomis Vilniuje vyksiančioje Knygų mugėje.
18-osios Vilniaus knygų mugės akimirkos
18-osios Vilniaus knygų mugės akimirkos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šių metų lenkų stendas pristatomas su šūkiu „Knygos iš Lenkijos – suprasti pasaulį“. 2018 m. Lenkija, kaip ir Lietuva, švenčia nepriklausomybės atkūrimo 100-metį. Pabrėždamas rašytojų indėlį į nepriklausomybės atkūrimą ir laisvos valstybės kultūros formavimą, Lenkijos institutas Vilniuje daugiausia dėmesio skirs pristatyti didžiausioms lenkų literatūros viršūnėms – Nobelio literatūros premijos laureatams Czesławui Miłoszui, Wisławai Szymborskai, Henrykui Sienkiewicziui ir Władysławui Reymontui. Apie nepriklausomybės atkūrimo svarbą Lenkijai ir mūsų regionui renginių cikle „Mūsų šimtmetis. Kalbasi rašytojai” diskutuos Jerzy Illgas ir Mindaugas Kvietkauskas.

Leidybinio darbo vaisius pristatys viena seniausių ir didžiausių Lenkijos leidyklų – „Znak“ iš Krokuvos. Mugės lankytojai galės susipažinti su Krokuvos festivalių biuro, pristatysiančio stendą „Krokuva – UNESCO literatūros miestas“, veikla. Šis Europos intelektualinis ir kultūrinis centras vilioja labai turtinga kultūrine ir literatūros populiarinimo programa. Būtent Krokuvoje vyksta tokie garsūs renginiai, kaip Miłoszo, Conrado festivaliai, čia teikiami „Transatlantyk“ ar Wisławos Szymborskos poezijos apdovanojimai. Todėl mūsų stendo „globėjas“ – Vavelio slibinas – Krokuvos simbolis.

Jauniausiems skaitytojams jau tradiciniu tapusiame stende „Knygų šalis” savo leidinius pristatys Vroclavo leidykla „Warstwy“, o instituto stende – leidykla iš Gdansko „Adamada“.

Mugės metu skaitytojų laukia susitikimai su įdomiais svečiais: režisieriumi Krzysztofu Zanussiu, kurio knygą „Gyvenimo strategijos“ su Lenkijos instituto Vilniuje parama išleido VAGA ir „Kino pavasaris“, „Znak” leidyklos leidėju ir vyriausiuoju redaktoriumi Jerzy Illgu, rašytoja ir scenariste Joanna Gromek, Krokuvos festivalių biuro atstove Urszula Chwalba, garsiu Lenkijos istoriku prof. Mareku Kornatu bei žurnaliste Ewa Wołkanowska-Kołodziej. Savo stende bei mugės renginiuose Lenkijos institutas Vilniuje kartu su partneriais pristatys lenkų literatūros naujienas, pastaraisiais metais išleistas lietuvių kalba.

Be to, vasario 26 d. 18 valandą Lietuvos nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje bus atidaryta paroda „Wisława Szymborska. Koliažai“, pristatanti mažai žinomą šios Nobelio laureatės kūrybos pusę. Ši paroda truks iki kovo 16 d., ją remia Knygų institutas Krokuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius