-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Literatūros festivalis „Open books“ pristatys per 50 autorių ir kvies diskutuoti apie knygas

Rusėjo 21 d. Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje pirmą kartą įvyksiantis literatūros festivalis „Open books“, ko gero, pirmą kartą Lietuvoje po vienu stogu suburs per 80 dalyvių, iš kurių apie 50 autorių,  išleidusių savo knygas lietuvių kalba 2018-2019 m.
Naujo literatūros ir meno festivalio „Open Books“ pristatymo akimirka
Naujo literatūros ir meno festivalio „Open Books“ pristatymo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujo formato renginys šiandien pristatė savo programą, kurioje – Autorių galerija, diskusijos, skaitymai, paroda ir festivalio uždarymo renginys „Liter/Afteris“ . Organizatoriai akcentuoja, kad vienas iš festivalio uždavinių – laužyti lietuvių intravertiškumą.

„Pagrindinėje festivalio dalyje – „Autorių galerijoje“ – šiemet koncentruosis lietuvių autoriai, kurie pristatys savo kūrinius, kurių dalis jau yra pripažinti ir apdovanoti, o kai kurie – dar šiemet bus išleisti. Šiemet turėsime net keletą tokių premjerų, tarp kurių – Algirdas Kaušpėdas, Miglė Anušauskaitė ir Elena Gasiulytė, Simonas Bernotas, Eva Tombak.

Be to, į festivalį atvyks knygos „Nepažįstamasis ant tilto“ autoriai, jai, beje, anotaciją parašė pats Jungtinės Karalystės princas Williamas. Lemtingai sutapo, kad joje gvildenama pastaruoju metu suaktyvėjusi savižudybių tema, o festivalio tikslas yra visiems priminti, kad knygos yra ne tik tam, kad nuo gyvenimo pabėgtume, bet dar ir tam, kad padėtų spręsti mūsų visuomenės skaudulius”, – sakė festivalio organizatorė Ieva Davydenko, VŠĮ „Open books“ vadovė.

Virš 1000 kv.m Nacionalinės dailės galerijos didžiojoje ekspozicijų salėje autoriai įsikurs personalizuotuose stenduose, kuriuose nemoderuojami bendraus su potencialiais skaitytojais, o gerbėjai turės progą festivalio metu įsigyti jų knygas ir gauti autorių autografus. Pasak organizatorių, toks Lietuvoje retas formatas padės laužyti lietuviams būdingą intravertiškumą: tikimasi, kad specialiai parengta erdvė taps komfortiška mažiau formaliems, intelektualiems pokalbiams.

„Lieka intriga, kaip tai pavyks, bet būtų gerai, jei šis festivalis tuos ledus pagaliau pralaužtų. Juolab, kad ir patys skaitytojai galės rinktis iš labai didelio spektro autorių ir kūrinių, kurie atrinkti neapsiribojant viena srove ar žanru. Čia bus tiek tokių autorių, kurie gavo nacionalines premijas, tiek debiutuojantys rašytojai. Tai padės suvokti, kas yra rašantieji žmonės: ar jais laikome tik tuos, kurie priklauso Rašytojų sąjungai, ar ir tuos, kurie parašė vieną, bet labai populiarią knygą?“ – retoriškai klausė literatūros kritikė, literatūrologė Virginija Kulvinskaitė-Cibarauskė, rengianti specialų festivalio gidą skaitytojams ir pristatysianti savo naujausią knygą Autorių galerijoje.

„Į festivalio programą esame įtraukę Gintaro Grajausko, Giedrės Kazlauskaitės, Laimos Kreivytės, Kornelijaus Platelio, Jolantos Onos Vitkutės ir Algirdo Kaušpėdo kūrybos skaitymus. Be to, vakarinėje festivalio dalyje - „Liter/Afteryje“ – skaityti galės visi tokį norą pareiškusieji, ir šiuos naktinius skaitymus moderuos žinomas poetas Alvydas Šlepikas”, – pasakojo I. Davydenko.

Dar viena svarbi programos dalis – keturios diskusijos. Festivalis bus atidarytas su tema „Ar tikrai lietuviai nemoka juoktis?”, kuri bus moderuojama Andriaus Zimaičio, ir kvies išgirsti, ką apie tai mano Inga Vidugerytė-Pakelienė, Ainis Storpirštis ir Herkus Kunčius. Antroji tema – „100 literatūros gyvenimų: literatūra kine ir teatre“ pakvies apie tai diskutuoti režisierius Algimantą Puipą ir Joną Vaitkų bei filosofą Nerijų Milerių. Trečioji diskusija, moderuojama Audriaus Ožalo, kels klausimą, kas nužudė literatūros kritiką, o į jį atsakyti bandys literatūros kritikė dr. Jūratė Čerškutė ir publicistas Aidas Puklevičius. Galiausiai, festivalis kvies pakalbėti apie visuomenės problemas, kurias vis drąsiau gvildena literatūra, bet apie jas dar vis dažnai nutylima. Savo įžvalgomis dalinsis aktorius, rašytojas Marius Repšys ir Laima Kreivytė, kuriuos moderuos Birutė Rutkauskienė.

Visą festivalio dieną bus galima apžiūrėti meno knygų ekspoziciją „NoRoutine Books“, o po oficialios festivalio dalies visi kviečiami rinktis į festivalio uždarymui skirtas dūzges bare „Nauji vėjai“.

„Kultūrinis mūsų gyvenimas, sakyčiau, gerokai užpelkėjęs, todėl toks renginys yra paskatinantis reikalingą kultūrinį virimą. Akivaizdu, kad jaučiame tokių renginių alkį, todėl šis festivalis tikrai ras savo vietą po saule, juolab, kad jis turi visus reikalingus elementus tam, kad galima būtų kokybiškai praleisti literatūrinę dieną“, – sakė prie festivalio kūrimo prisidedantis rašytojas Marius Ivaškevičius.

Festivalis vyks Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje rugsėjo 21 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius