Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Man Booker“ premijos laureatė Han Kang: ką žinome apie šią rašytoją?

Pirmadienį paaiškėjo, kad prestižinę „Man Booker“ tarptautinę premiją pirmą kartą laimėjo rašytoja iš Pietų Korėjos. Laureate tapo Han Kang. Ji 50 tūkst. svarų (63 500 eurų) apdovanojimą pasidalins su knygos „Vegetarė“ („The Vegetarian“) vertėja Deborah Smith.
Han Kang
Han Kang / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Azijos šalių literatūra sparčiai plinta pasaulyje. Prieš kelis metus Nobelio premijos laureatu tapo Kinijos rašytojas Mo Yanas. Šiais metais „Man Booker“ šlovės spinduliais džiaugiasi H.Kang. Be to, skaičiuojama, kad Didžiojoje Britanijoje per pastaruosius metus korėjiečių literatūros vertimai tapo itin populiarūs.

Beje, šie metai Lietuvoje paskelbti Azijos literatūros šalių metais. Apie tai specialių reportažą rengė laida „15min knygos“, o šį vaizdo siužetą galite pažiūrėti čia:

VIDEO: Azijos šalių literatūra

Šiais metais prestižiniu laikomas „Man Booker“ apdovanojimas tapo kitokiu. Nuo 2005 metų premija buvo įteikiama už dabar gyvenančio rašytojo kūrybą anglų kalba. Tačiau nuo šių metų ji skiriama už vieną knygą, išverstą į anglų kalbą ir išleistą Didžiojoje Britanijoje.

Šiemet taip pat pirmą kartą nuo „Man Booker“ įkūrimo premiją pasidalijo du žmonės. Tai rašytoja H.Kang ir vertėja D.Smith.

Po tokių literatūrinių premijų laureatų paskelbimo apdovanojimą gavę autoriai išgyvena staigų populiarumo šuolį ir padidėjusią kūrybos paklausą tarp skaitytojų. Neabejojama, kad H.Kang kūrybos laukia smarkiai išaugęs žinomumas.

„Man Booker“ komisija vienabalsiai pripažino, kad knyga „Vegetarė“ yra verta tarptautinio įvertinimo. Tačiau ką žinome apie šios knygos autorę H.Kang?

Augo rašytojų šeimoje

Iki knygos „Vegetarė“ pasirodymo, apie H.Kang literatūros pasaulis nebuvo daug girdėjęs. Ji buvo žinoma rašytoja Pietų Korėjoje, tačiau už šios šalies ribų jos kūryba buvo menkai žinoma.

H.Kang gimė 1970 metų lapkritį šeštame pagal dydį Pietų Korėjos mieste Kvandžu. Jos motina Han Seung-won – šalyje žinoma romanų autorė. Todėl nenuostabu, kad ir H.Kang paveldėjo norą kurti. Beje, jos vyresnysis brolis taip pat kuria poeziją, rašo esė ir trumpus apsakymus.

Kuomet H.Kang buvo dešimt metų, ji su šeima persikėlė į Seulą. Čia būsimoji rašytoja Yonsei universitete studijavo Korėjos literatūrą. Vėliau dalyvavo Ajovos universiteto tarptautinio rašymo programoje, kur tobulino savo kūrybos įgūdžius.

H.Kang savo kaip rašytojos kelią pradėjo 1993 metais, kuomet jos kurti eilėraščiai buvo išspausdinti viename Pietų Korėjos literatūros leidinyje.

Visgi tikruoju H.Kang debiutu laikoma trumpa istorija „Red Anchor“​, kuri buvo išleista 1994 metais ir apdovanota Korėjos dienraščio „Seoul Shinmun“ literatūriniu apdovanojimu.

Neabejojama, kad H.Kang kūrybos laukia staigus populiarumo šuolis.

Apdovanojimų kraitis

Nuo tada prasidėjo H.Kang literatūrinė kelionė, per kurią jį sulaukė aibės apdovanojimų už savo kūrybą.

1999 metais jos romanas „Baby Budha“ Korėjoje buvo pripažintas geriausiu romanu, kitais metais H.Kang buvo pripažinta geriausia jaunąja rašytoja. 2005 metais jai atiteko itin Pietų Korėjoje vertinama Yi Sango premija, o 2010 metais – Dong-ni apdovanojimas.

Neskaičiuojant dar kelių H.Kang gautų prizų, šiais metais ji sulaukė kol kas didžiausio savo kūrybos įvertinimo – tarptautinės „Man Booker“ premijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Han Kang (dešinėje) su savo knygos vertėja Deborah Smith
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Han Kang (dešinėje) su savo knygos vertėja Deborah Smith

Domisi menu

H.Kang domisi ne tik literatūra, tačiau ir kitomis meno sritimis. Pavyzdžiui, jai nėra svetima architektūra, o tai puikiai iliustruoja 2002 metais jos išleista knyga „Your Cold Hand“, kurioje H.Kang pasakoja apie skulptoriaus gyvenimą.

2007 metais rašytoja išleido esė rinkinį „Quietly sung songs“. Įdomu tai, kad po knygos išleidimo prekyboje pasirodė ir kompaktinė plokštelė su dešimt dainų. Rašytoja ne tik parašė šias dainas, tačiau jas ir įgarsino. Tai H.Kang paskatino padaryti dainininkas Han Jung Rimas.

Šiuo metu autorė dirba Seulo Menų institute, kur dėsto kūrybinį rašymą.

Šlovę atnešęs romanas

„Man Booker“ apdovanojimą sumedžiojusi knyga „Vegetarės“ pirmą kartą Pietų Korėjoje išleista 2007 metais., o po dvejų metų pagal ją sukurtas ir kino filmas. Pastarąjį H.Kang vertina dviprasmiškai. Viename interviu ji sakė, kad filmo režisierius Woo-Seong Limas viską ekranizavo priešingai, nei viską įsivaizdavo pat knygos autorė.

Pagal dar vieną jos knygą – „Baby Budha“ – taip pat sukurtas kino filmas.​

Romanas „Vegetarė“ Korėjoje buvo išleistas trimis dalimis, kuriose pasakojama apie pareigingą moterį Yeong-hy. Jos sprendimas dėl nesibaigiančių košmarų atsisakyti mėsos iššaukia didelius gyvenimo pasikeitimus. Pavyzdžiui, vieną dieną ji pradeda svarstyti, kad galėtų tapti medžiu.

Kuomet H.Kang buvo dešimt metų, ji su šeima persikėlė į Seulą. Čia būsimoji rašytoja Yonsei universitete studijavo Korėjos literatūrą.

Kaip pasakoja pati autorė, Korėjoje žmonės įprastai valgo mažai mėsos, ant stalo galima rasti daugiau daržovių. Todėl jos knygos veikėjos pareiškimas, kad ji tampa vegetare, jau pats savaite yra skandalingas. Būtent tokiais pareiškimais dabar garsėja Vakarų visuomenės, tačiau tokios idėjos Korėjoje vertinamos skeptiškai.

Knyga į anglų kalbą išversta 2015 metais, o jau 2016 metais sulaukė tarptautinio pripažinimo. „Tai knyga apie švelnumą ir siaubą“, – taip kūrinį apibūdino vertinimo komisijos pirmininkas Boydas Tonkinas.

Šis romanas yra išverstas į anglų, prancūzų, danų, ispanų, portugalų, lenkų, japonų, vietnamiečių ir kinų kalbas.

H.Kang tapo pirmąja Pietų Korėjos rašytoja, gavusia „Man Booker“ premiją.

Sulaukti tarptautinio pripažinimo reikėjo labai mažai – vos vieno knygos vertimo, kurį, beje, atliko taip pat savo pirmą knygą išvertusi D.Smith. Belieka tik laukti, kuo pasaulio skaitytojus ateityje nustebins H.Kang.

Pagal užsienio žiniasklaidos publikacijas parengė Mažvydas Karalius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius