Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujausioje M.Marcinkevičiaus knygoje atsiskleis Tarpukario Vilniaus paslaptys

Tarpukario Vilniuje vykstantys nepaaiškinami dalykai, policijai talkinantys šamanai bei visų įvykių sūkuryje besisukanti žydų mafija, stačiatikių kunigija ir netgi pats Jonas Basanavičius. Neįtikėtina, tačiau įsivaizduojama – nepaprastas ir nuotykių kupinas Tarpukario gyvenimas atsiskleidžia leidyklos „Alma littera“ išleistame naujausiame rašytojo Mariaus Marcinkevičiaus kūrinyje „Juodoji Vilniaus saulė“. Romano puslapiuose išnyksta bet kokios ribos tarp fikcijos ir tikrovės: autorius skaitytojus nukelia į atmintyje jau išdilusį Vilnių, o istorinės asmenybės įsisuka į netikėčiausias situacijas, kurios priverčia susimąstyti, ar taip iš tiesų negalėjo nutikti.
Marius Marcinkevičius „Juodoji Vilniaus Saulė“
Marius Marcinkevičius „Juodoji Vilniaus Saulė“ / Knygos viršelis

M.Marcinkevičius Lietuvoje yra geriau žinomas kaip gydytojas, keliautojas ir vaikų literatūros autorius. Šį kartą rašytojas egzotinių kelionių įspūdžius, tradicinės medicinos žinias, budizmo ir jidiš kultūrų elementus bei savo talentą perkelia į naują žanrą – „Juodoji Vilniaus saulė“ yra pirmoji kūrėjo knyga suaugusiems skaitytojams.

„Nesvarbu kam rašai, vaikams ar suaugusiems, svarbiausia – žinoti, ką nori pasakyti ir daryti tai nuoširdžiai iš sielos gelmių. Juk mums visiems rūpi tie patys dalykai – draugystė, meilė, gėrio ir blogio kova. Jei apie tai pasakosi atvirai, o ne slapstydamasis už klišių ir mados tendencijų, skaitytojas tave išgirs“, – įsitikinęs autorius.

Naujausioje M.Marcinkevičiaus knygoje persipina mistikos ir trilerio linijos. Į lenkų okupuotą Tarpukario Vilnių atvyksta Juzefo Pilsudskio bendražygis generolas, tačiau viešnagę aptemdo mistiškas jo dukros dingimas iš užrakinto ir gerai saugomo kambario. Policija bejėgė narpliojant šį paslaptingą įvykį, todėl jai prireikia pagalbos. Neseniai iš Tibeto atvykęs jaunuolis Jurgis ir prie jo prisijungęs žydų gangsterių grupuotės pasiųstas psichiatras Markas imasi šio detektyvo. Tačiau ne viskas taip paprasta: jėgos, su kuriomis susidurs veikėjai – slaptos ir nepaprastai galingos.

Knygos siužetas savo netikėtumu, kūrybiškai interpretuojamais istoriniais faktais ir asmenybių portretais primena fantastikos kūrinį, tačiau rašytojas atskleidžia, kad romanas nėra tik jo fantazijos vaisius – kai kurie knygoje aprašyti motyvai buvo gyvi M.Marcinkevičiaus senelės prisiminimuose.

„Kai mes su senele vaikščiodavome po senamiestį, ji visuomet pasakodavo savo jaunystės istorijas, apie kaimynystėje gyvenusius žydų gangsterius, rodydavo, kur anksčiau stovėjo namai, žydų krautuvėlės, kur ji susipažino su pirmu savo vyru. Ne kas kitas, o senelė man papasakojo ir apie paslaptingus mergaičių dingimus. Tuomet man tai atrodė kaip pramanytos pasakos iš tolimos praeities. Tik domėdamasis istorija supratau, kad visa tai vyko ne taip seniai iki man gimstant. Tad rašant knygą įkvėpimo man nereikėjo. Įkvėpinėjau 50 metų gyvendamas Vilniuje, o knyga yra iškvėpimas. Joje pasistengiau pavaizduoti Vilnių tokį, koks jis man atrodė iš senelės pasakojimų ir mano patirčių – mistiškas, intriguojantis ir kupinas paslapčių“, – pasakoja rašytojas, knygą įvardindamas kaip savotišką duoklę senelei.

Dėl romane esančios ironijos ir aštrumo, fantastikos ir magijos, medicininių žinių ir socialinių temų M.Marcinkevičius jau dabar skaitytojų vadinamas lietuviškuoju Bulgakovu. Iki paskutiniojo puslapio skaitytojus įtrauksiantis romanas ne mažiau įdomesnis nei paties autoriaus gyvenimas. Medicininės žinios, skirtingos kultūros ir iš įvairiausių pasaulio kampelių sukaupti nuotykiai – visa tai atsispindi ir M.Marcinkevičiaus kūryboje.

„Medicinos studijos nenuėjo veltui – įgytas žinias perduodu savo sukurtiems veikėjams. Pavyzdžiui, Jurgio auklė šamanė Bona, kaip ir aš užsiima akupunktūros praktika, o vienas pagrindinių veikėjų Markas yra gydytojas psichiatras. Mano kūriniuose jaučiama ir keliautojo dvasia. Keliaudamas po pasaulį supratau tikrąją žmonių nuomonių, gyvenimo būdo ir tradicijų įvairovę. Kai guli sniege ir žiūri į šiaurės pašvaistę, visos problemos ir nepasitenkinimas gyvenimu nublanksta prieš mistišką gamtos grožį. Tokios akimirkos neišvengiamai pakeičia žmogaus suvokimą“, – įkvėpimu gyvenimui dalijasi rašytojas.

M.Marcinkevičiaus knyga „Juodoji Vilniaus saulė“ bus pristatyta Vilniaus knygų mugėje vasario 23 d. 19 val. Rašytojų kampe. Renginį modernuos Rūta Elijošaitytė-Kaikarė.

Marius Marcinkevičius – gydytojas, keliautojas ir rašytojas. Baigęs medicinos studijas Vilniaus universitete, mokėsi akupunktūros Kinijoje ir Uzbekijoje, keliavo po Indiją, Izraelį ir daugybę kitų pasaulio šalių. Jo kuriamos istorijos vaikams yra verčiamos į užsienio kalbas, apdovanotos literatūrinėmis premijomis, tapo spektakliais ir dainomis.

M.Marcinkevičiaus knygą „Juodoji Vilniaus saulė“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius