Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nobelio literatūros premiją gaubia spėjimai: kas laimės?

Jau šį ketvirtadienį bus paskelbtas Nobelio literatūros premijos laureatas. Į viešumą vėl iškilo Japonijos rašytojo Haruki Murakami pavardė. Jį tarp favoritų priskiria britų lažybininkai. Dar praėjusią savaitę japonas buvo įvardijamas kaip didžiausias galimybes premiją laimėti turintis kandidatas. Visgi iki premijos paskelbimo likus kelioms dienoms favoritas keičiasi.
Ngugi wa Thiongas
Ngugi wa Thiongas / „Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę „The Guardian“ citavo britų lažybų bendrovę „Ladybrokes“. Pasak jos, didžiausią galimybę laimėti Nobelio literatūros premiją turi H.Murakami (4/1). Antroje vietoje – sirų poetas Adonis (6/1). Toliau seka amerikietis Philiphas Rothas (7/1), Kenijos poetas Ngugi wa Thiong'as (10/1) ir amerikiečių autorė Joyce Carol Oates.

Visgi iki premijos paskelbimo likus kelioms dienoms H.Murakami gerbėjai turėtų sunerimti – „Ladybrokes“ keičia prognozes. Japonijos autorius jose jau nėra favoritas.

Daugiausia galimybių laimėti apdovanojimą šiuo metu suteikiama Ngugi wa Thiong'ui (4/1). H.Murakami (5/1) perkeltas į antrą vietą, o trečias išlieka Adonis (6/1). Į penketuką vis dar patenka P.Rothas (12/1), tačiau jo galimybės laimėti, pasak lažybininkų, mažėja. Tarp favoritų atsiranda ir nauja pavardė, kuri išstumia J.C.Oates. Tai Norvegijos rašytojas Jonas Fosse'as.

kaip skelbia „Guardian“, paskutinėmis dienomis į favoritų sąrašus įsiveržė dar du autoriai – Don DeLillo ir Javier Marias.

Kontroversiškas autorius?

Tai tik lažybininkų prognozės. H.Murakami, Ngugi wa Thiong'as ir P.Rothas pastaraisiais metais patenka tarp favoritų, tačiau premijos vis dar negavo.

Nobelio literatūros premijos laimėtoją prognozuoti sunku – apdovanojimą teikiančios Švedijos Akademijos nariai itin stengiasi, kad į viešumą nenutekėtų jokia informacija, kuri paskatintų spekuliacijas.

„ABC News“ kalbinti Švedijos kultūros apžvalgininkai spėlioja, kad šiemet Nobelio literatūros premija gali atitekti kontroversiškomis temomis rašančiam autoriui. Vienu tokių yra siras Adonis, kuris savo kūryba įplieskė diskusijas apie islamą.

„Scanpix“ nuotr./Adonis
„Scanpix“ nuotr./Adonis

„Prizas šiuo atveju galėtų būti skirtas už užimamą poziciją“, – komentuoja Švedijos radijo kultūros reporteris Mattias Bergas.

„ABC News“ kelia dar vieną kandidatūrą – jei Švedijos Akademija ieško autoriaus, kuris kelia į viešumą diskusijas, tuomet jai reikia pasirinkti Salmaną Rushdie.

Apie Nobelio literatūros premijos politiškumą kalbama vis garsiau. Ypač ši tema sukėlė daug diskusijų 2012 metais, kuomet apdovanojimo laureatu įvardintas Kinijos rašytojas Mo Yanas. Tuomet spėliota, kad premija šiam autoriui įteikta norint pamaloninti Kiniją.

Lažybininkų prognozes kritikuoja „New Republic“ apžvalgininkas Alexas Shephardas. Jis taip pat kritiškai vertina ir Adonio galimybes laimėti premiją.

Pasak A.Shephardo, H.Murakami tikrai premijos negaus. Kaip ir J.C.Oates. Adonis, greičiausiai, taip pat nelaimės, nes pačioje karo niokojamoje Sirijoje padėtis yra sunki, tad premijos įteikimas šios šalies rašytojui atrodytų keistai.

Švedijos kultūros apžvalgininkai spėlioja, kad šiemet Nobelio literatūros premija gali atitekti kontroversiškomis temomis rašančiam autoriui.

Ngugi wa Thiong'as, anot apžvalgininko, taip pat vargu ar gaus apdovanojimą.

„Murakami, Oates, Adoni ir Ngugi wa Thiong'u pirmauja „Ladbrokes“ prognozėse ne dėl to, kad jie gali laimėti. Žmonės tiesiog už juos stato“, – rašo A.Shephardas.

Visgi jis sutinka, kad pastarąjį kartą rašytojas iš Afrikos apdovanojimą gavo dar 1986 metais, tad Ngugi wa Thiong'u šiais metais turi bent teorinę galimybę.

Kaip rašo A.Shephardas, galimybę turi ir poetai – kol kas Nobelio literatūros premija yra apdovanoti tik trys poeziją kuriantys autoriai – Seamusas Heaney'us (1995 m.), Wislawa Szymborska (1996 m.) ir Tomas Transtromeris (2011 m.).

Amerikietis arba autorė moteris?

Pastarąjį kartą amerikiečių autorius šį prestižinį apdovanojimą laimėjo 1993 metais. Tuomet prizą gavo rašytoja Toni Morrison. Galbūt atėjo laikas amerikiečių autoriui įteikti Nobelio literatūros premiją?

Kaip sako M.Bergas, jei reikėtų rinktis amerikiečių rašytoją, kuriam būtų skirta premija, jis rinktųsi J.C.Oates.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Rothas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Rothas

Su M.Bergu sutinka ir A.Shephardas – J.C.Oates yra verta apdovanojimo. Tačiau jis kalbėdamas apie kitus amerikiečių autorius tikina, kad nei P.Rothas, nei dažnai tarp galimų laureatų minimas Bobas Dylanas ir kiti amerikiečiai apdovanojimo šiais metais negaus. Tiesiog, pasak jo, šie metai nėra amerikiečių metai, B.Dylaną apskritai reikia nustoti įvardinti kaip potencialų Nobelio literatūros premijos laureatą, o P.Rotho galimybes laimėti apsunkina jo nutraukta rašytojo karjera.

Praėjusiais metais premiją gavo Baltarusijos rašytoja Svetlana Aleksijevič. Ir nors apdovanojimas teikiamas nuo 1901 metų, jį yra gavę tik 14 rašytojų moterų. Šis faktas taip pat kursto diskusijas, kad Nobelio literatūros premija gali būti įteikta moteriškos lyties autorei.

Apdovanojimo laimėtojas bus paskelbtas ketvirtadienį 14 val. Lietuvos laiku, o įteiktas gruodžio 10 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius