-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pretendentai į prestižinį „Man Booker“ apdovanojimą – kas jie?

Spalio pabaigoje bus paskelbtas prestižinės „Man Booker“ premijos laureatas. Komisija jau yra paskelbusi trumpąjį autorių sąrašą. Jame – 6 rašytojai, kurie atrinkti iš 155 siūlytų kandidatų. Vienam iš jų atiteks ne tik literatūrinė šlovė, bet ir solidus apdovanojimas – 50 tūkst. svaro sterlingų.
Trumpasis „Man Booker“ sąrašas
Trumpasis „Man Booker“ sąrašas

Į kasmet teikiamą „Man Booker“ premiją pretenduoti gali autoriai, rašantys anglų kalba. Jų knyga taip pat turi būti išleista Didžiojoje Britanijoje. Praėjusiais metais šią premiją, kuri tradiciškai padidina autoriaus knygų pardavimus, laimėjo rašytojas iš Jamaikos Marlonas Jamesas ir jo knyga „A Brief History of Seven Killings“.

„Man Booker“ komisija atrinko šešias knygas, kurios dabar varžosi dėl premijos. Beje, tarp kandidatų po komisijos vertinimo neliko tokių garsių pavardžių kaip JM Coetzee, AL Kennedy ar Elizabeth Strout.

15min siūlo iš arčiau susipažinti su autoriais, kurie šiemet pretenduoja gauti šią tarptautinę premiją.

Graeme Macrae Burnet ir knyga „His Bloody Project“

Autorius, kuris jau yra sulaukęs pripažinimo. 2013 metais G.M.Burnetas buvo apdovanotas Škotijoje teikiamu „Scottish Book Trust New Writer“ apdovanojimu, kuris yra tarsi skatinamoji priemonė debiutuojantiems autoriams. 2014 metais jo debiutinis romanas „The Disappearance of Adèle Bedeau“ buvo patekęs į ilgąjį „Waverton Good Read“ premijos sąrašą ir tapo tikru hitu.

„Man Booker“ apdovanojimui nominuotas G.M.Burneto romanas „His Bloody Project“, kuriame pasakojama apie mažoje bendruomenėje įvykdomą žmogžudystę ir įvykius, kurie vyksta po to. Knygos veiksmas vyksta XIX amžiuje.

Themanbookerprize.com nuotr./Rašytojas Graeme Macrae Burnet
Themanbookerprize.com nuotr./Rašytojas Graeme Macrae Burnet

Knyga yra giriama už talentingą rašymo stilių ir netradicinį istorijos formatą, tačiau pats autorius nesutinka, kad tai yra kriminalinis romanas. Jis sako, kad tai knyga apie nusikaltimą.

Kaip rašo „The Guardian“, „Man Booker“ komisijos nariai pripažįsta – G.M.Burneto pretendavimas į šį prestižinį apdovanojimą yra netikėtas. Ir pats G.M.Burnetas to nesitikėjo. „Tai škotiškas būdas, įgimtas daug metų stebint futbolo varžybas – ruoštis nusivylimui“, – taip žinią, kad jo knyga pateko tarp šešių pretendenčių į „Man Booker“ premiją, sutiko G.M.Burnetas.

Visgi rašytojas džiaugiasi, kad pateko į trumpąjį „Man Booker“ sąrašą“: „Kuomet tau sveikinimus siunčia Nicola Sturgeon, Ianas Rankinas ir Val McDermidas, tu supranti, kad tai kažkas svarbaus.“

Paulas Beatty ir knyga „The Sellout“

Amerikiečių autorius savo rašytojo karjerą pradėjo nuo poezijos. Slemo poezijos konkursuose pristatytos eilės sugulė į pirmąją P.Beatty poezijos rinktinę, kuri buvo išleista 1991 metais. Po trejų metų dienos šviesą išvydo ir antra poezijos rinktinė „Joker, Joker, Deuce“.

1996 metais pasirodžiusi debiutinė P.Beatty novelė susilaukė teigiamo „The New York Times“ įvertinimo, o antrą knygą „Tuff“ teigiamai įvertino „Time“.

Themanbookerprize.com nuotr./Rašytojas Paulas Beatty
Themanbookerprize.com nuotr./Rašytojas Paulas Beatty

Šiais metais „Man Booker“ komisijos dėmesį patraukė satyriškas P.Beatty romanas apie rasizmą „The Sellout“. Verta pastebėti, kad ši knyga jau sulaukė pasisekimo: tiek „The New York Times“, tiek ir „Wall Street Journal“ šį romaną išrinkto tarp geriausių 2015 metais išleistų knygų. Už ją P.Beatty taip pat gavo JAV kritikų asociacijos apdovanojimą.

„The Guardian“ aktorė ir „Man Booker“ komisijos narė Olivia Williams šią knygą apibūdino taip: „Man vyras uždraudė šią knygą skaityti lovoje, nes aš per daug juokiausi.“

Į kasmet teikiamą „Man Booker“ premiją pretenduoti gali autoriai, rašantys anglų kalba. Jų knyga taip pat turi būti išleista Didžiojoje Britanijoje.

Humoras ir netradicinė kalba, naudojama romane, patraukė ir kitų komisijos narių dėmesį. Pasak Davido Harsento, tai yra knygos sudedamoji dalis, be kurios ši knyga prarastų savo išskirtinumą.

„The Sellout“ išleido leidykla „Oneworld“ – ta pati, kurios išleista rašytojo Marlono Jameso knyga pernai laimėjo „Man Booker“ apdovanojimą.

Deborah Levy ir knyga „Hot Milk“

Britų rašytoja, gimusi Pietų Afrikoje, ir 2012 metais buvo patekusi į „Man Booker“ trumpąjį sąrašą. Tuomet šį apdovanojimą pretendavo laimėti jos knyga „Swimming Home“. Praėjo vos keleri metai ir D.Levy vėl čia pat – prestižinio apdovanojimo trumpajame sąraše su knyga „Hot Milk“.

Šiame romane autorė nagrinėja moterų įniršio, seksualumo, kartais sudėtingus motinos ir dukters santykius. Knygą palankiai įvertino literatūros kritikai. Pavyzdžiui, „Observer“ apžvalgininkė Erica Wagner apie romaną sakė taip: „Stiprus romanas apie vidinius išgyvenimus.“

Pačios autorės kūrybos spektras labai platus: ji yra parašiusi daug scenarijų, kurie virto vaidinimais Karališkajame Shakespeare'o teatre, išleidusi poezijos rinktinę, tris trumpų apsakymų rinkinius.

Pirma D.Levy knyga buvo išleista dar 1986 metais, o už savo kūrybą ji yra sulaukusi ne vieno apdovanojimo. Jos knygos taip pat ne kartą pateko į įvairių konkursų trumpuosius sąrašus. Visgi neabejojama, kad „Man Booker“ premija taptų didžiausiu autorės kūrybos įvertinimu.

Themanbookerprize.com nuotr./Rašytoja Deborah Lecy
Themanbookerprize.com nuotr./Rašytoja Deborah Levy

Bent jau lažybininkai prognozuoja, kad ji yra realiausia pretendentė laimėti šį tarptautinį apdovanojimą.

Davidas Szalay'us ir knyga „All That Man Is“

Rašytojas yra įvardijamas tarp geriausių jaunųjų Anglijos autorių. Už savo debiutinį romaną „London and the South-East“ jis gavo „Betty Trask“ apdovanojimą, skiriamą geriausiam autoriui, kuris yra jaunesnis nei 35-erių metų amžiaus. Už šią knygą jis taip pat gavo „Geoffrey Faber“ premiją, skiriamą autoriams, kurių amžius nesiekia 40 metų.

„The Telegraph“ D.Szalay'ų yra įtraukęs tarp geriausių dvidešimties jaunųjų britų rašytojų, o britų literatūros leidinys „Granta“ jį nominavo geriausiu 2013 metų jaunuoju romanistu.

Themanbookerprize.com nuotr./Rašytojas Davidas Szalay'us
Themanbookerprize.com nuotr./Rašytojas Davidas Szalay'us

Turbūt neatsitiktinai rašytojo pasakojimų rinkinys apie vyrų išgyvenimus „All That Man Is“ patraukė ir „Man Booker“ vertinimo komisiją. Tiesa, daug kas šią knygą, kurioje yra pasakojamos devynios skirtingos istorijos, vadina ne romanu, o apsakymų rinkiniu. Tačiau su šia idėja nesutinka „Man Booker“ komisijos narys Jonas Day'us.

Tarptautinės „Man Booker“ premijos laimėtojas bus paskelbtas spalio 25 dieną.

Pasak jo, „All That Man Is“ yra neabejotinai romanas ir kas svarbiausia – savalaikis. „Tai labai svarbiu metu pasirodęs romanas apie vyriškumą šiuolaikinėje Europoje“, – teigia J.Day'us.

Ir tenka pripažinti, kad D.Szalay'us vyrų išgyvenimus skirtingose šalyse vertina puikiai, o tam turi ir patirties – jis pats gimė Londone, vėliau gyveno Kanadoje, Belgijoje, o šiuo metu gyvena ir kuria Budapešte.

Madeleine Thien ir knyga „Do Not Say We Have Nothing“

Kanados rašytoja į save atkreipė dėmesį jau debiutine knyga: 2002 metais išleista trumpų istorijų knyga „Simple Recipes“ pelnė „VanCity“ literatūros apdovanojimą ir Ethel Wolson premiją, skiriamą už geriausią Kanadoje gyvenančio autoriaus parašytą knygą. Ją įvertino ir Nobelio literatūros premijos laureatė Alice Munro, kuri teigė, kad M.Thien debiutinė knyga tapo nuostabiu rašytojos debiutu.

Tarp autorės gautų apdovanojimų verta paminėti 2015 metų Frankfurto knygų mugės metu gautą prizą už geriausią mugės knygą. Tuomet įvertinimo sulaukė kūrinys „Dogs at the Perimeter“. Išvardinti visus autorės pasiekimus nėra lengva užduotis, nes ji yra gavusi daug literatūrinių premijų.

Themanbookerprize.com nuotr./Rašytoja Madeleine Thien
Themanbookerprize.com nuotr./Rašytoja Madeleine Thien

Viską pasako faktas, kad M.Thien knygos yra išverstos į 23 pasaulio kalbas, o jos esė publikavo tokie leidiniai kaip „Granta“, „The Guardian“, „Financial Times“.

Šiais metais ji „Man Booker“ komisiją pakerėjo savo romanu „Do Not Say We Have Nothing“, kuriame pasakojama apie XX amžiaus Kinijos istoriją. Knygoje politiniai procesai persipina su paprastų žmonių gyvenimais.

Ottessa Moshfegh ir knyga „Eileen“

Tai autorė, apie kurią „Man Booker“ premijos užkulisiuose turbūt kalbama mažiausia. Savotiškai tai iliustruoja ir lažybininkai, kurie teigia, kad O.Moshfegh turi mažiausias galimybes laimėti šią premiją.

Themanbookerprize.com nuotr./Rašytoja Ottessa Moshfegh
Themanbookerprize.com nuotr./Rašytoja Ottessa Moshfegh

Amerikiečių autorė rašytojos kelią pradėjo 2014 metais knyga „McGlue“, kuri laimėjo Fence apdovanojimą ir „Believer“ leidinio įsteigtą prizą. Tiesa, jos kūrybą dar prieš tai publikavo pasaulyje garsūs literatūriniai leidiniai. Už šiuose leidiniuose išspausdintas trumpas istorijas autorė taip pat yra sulaukusi įvairių premijų.

„Man Booker“ komisija dėmesį atkreipė į O.Moshfegh psichologinį trilerį „Eileen“, kuris jau sulaukė pripažinimo – romanas šiais metais apdovanotas Hemingway'aus fondo skiriamu prizu ir pripažintas geriausia knyga.

Visgi net jei O.Moshfegh negaus „Man Booker“ premijos, patekimas į trumpąjį šios premijos sąrašą yra didelis pasiekimas. Priminsime, kad komisija šešias knygas pretendentes į apdovanojimą išrinko iš 155 kūrinių.

Tarptautinės „Man Booker“ premijos laimėtojas bus paskelbtas spalio 25 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius