TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tomas Venclova per karo metines: dabar esu nusiteikęs geriau nei prieš metus

Prieš metus, prasidėjus kruvinai Rusijos invazijai į Ukrainą, Vilniaus knygų mugė skendėjo tyloje. Tuomet viename iš renginių profesoriai Tomas Venclova ir Vytautas Landsbergis dalijosi savo mintimis apie prieš keletą valandų žengtus Kremliaus karinius žingsnius. Nestokota niūrių nuotaikų. Praėjus metams T.Venclova mugės metu pripažino, kad dabar jis pats yra geriau nusiteikęs. „Pažiūrėsime, kuo tai baigsis“, – sako poetas.
Tomas Venclova
Tomo Venclovos „Vilniaus vardai ii: papildymų knyga“ pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus knygų mugės metu penktadienį kalbėta apie T.Venclovos knygą „Vilniaus vardai II: papildymų knyga“, kurią išleido R.Paknio leidykla.

DAUGIAU NAUJIENŲ APIE VILNIAUS KNYGŲ MUGĘ RASITE ČIA

Kaip rašoma knygos anotacijoje, „tai 2017 metais išleistos Tomo Venclovos enciklopedijos papildymų tomas – jame Jeilio universiteto profesorius pristato asmenis, nepatekusius į ankstesnį tomą: mirusius po 2016 metų gruodžio 31-osios, taip pat daugybę kitų epochų veikėjų, gyvenusių ir dirbusių Vilniuje arba susijusių su mūsų sostine.“

T.Venclova knygos pristatyme juokavo, kad į knygos papildymą norint pateikti reikia atitikti vieną sąlygą – būti mirusiam.

„Nėra paprasčiau“, – ironizavo profesorius, kurio pasakymą susirinkusieji palydėjo juoku.

Tuo pačiu T.Venclova apgailestavo, kad per knygos rengimo laiką Anapilin iškeliavo ne vienas garsus žmogus – režisierius Eimuntas Nekrošius, operos solistas Virgilijus Noreika.

Poetas taip pat kalbėjo, kad į šį jo knygos papildymą nepateko kai kurie žmonės, kurie tiesiog paprasčiausiai pasimiršo.

„Važiavau pro Broniaus Laurinavičiaus skverą ir prisiminiau, kad jis nėra įtrauktas. Garbingas žmogus. Pražiopsojau“, – atviravo T.Venclova ir pridūrė, kad taip taip pamiršęs į knygą įtraukti Praną Mašiotą bei dailininką Vytautą Kasiulį.

Tačiau pats knygos pristatymas prasidėjo ne nuo T.Venclovos minčių apie savo knygą. Jis prasidėjo su mintimis apie Ukrainą.

Renginį moderavęs publicistas Donatas Puslys klausė, kaip karo fone kito santykis su Vilniumi. T.Venclova prisiminė anksčiau vykusį pokalbį su V.Landsbergiu.

„Lygiai prieš metus, diena į dieną, sėdėjome su Vytautu Landsbergiu ir pristatinėjome Jono Meko poeziją. Jis pasakė, kad, ko gero, ryt ar poryt galime sulaukti bombų. Na, nesulaukėm“, – kalbėjo T.Venclova.

Poetas prisipažino, kad jam iki šiol nėra jauku, vis apima jaudulys.

„Kai tada grįžau iš knygų mugės žmona surinko lagaminą ir galvojau, kur prireikus reikės slėptis kokiam rūsyje“, – atviravo T.Venclova, prisiminęs pirmą Rusijos sukeltos invazijos Ukrainoje dieną.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tomas Venclova
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tomas Venclova

„Dabar tas klausimas mažiau aktualus“, – pridėjo intelektualas.

T.Venclova kalbėjo manęs, kad prasidėjus invazijai Rusija į Ukrainos sostinę Kyjivą įžengs po trijų ar keturių dienų, kaip kad istoriškai žengė į Prahą ar Kabulą.

„Po to maniau, kad bus kaip Hitlerio įsiveržimas į Lenkiją, kai po septyniolikos dienų buvo užimta Varšuva“, – savo mintimis toliau dalijosi T.Venclova.

O praėjus septyniolikai dienų poetas pradėjęs galvoti, kad ši invazija bus panaši į rusų karą su suomiais – jis truko tris mėnesius. Po trijų mėnesių buvo svarstymų, kad viskas bus kaip rusų kare su japonais.

Bet visus karus Rusija katastrofiškai pralaimėjo.

„Pažiūrėsime, kuo tai baigsis. Dabar esu nusiteikęs geriau nei prieš metus“, – Vilniaus knygų mugėje kalbėjo T.Venclova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius