Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

TOP20: „Amazon“ skelbia geriausias metų knygas

Pasitinkant metų pabaigą siūlome pažvelgti, kokias šiemet knygas išskiria „Amazon“ komanda. Jūsų dėmesiui – dvidešimt geriausių knygų, atrinktų „Amazon“.
„Amazon“
„Amazon“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kiti metų knygų sąrašai

Gabrielle Zevin, „Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow“

Romanas, kuriame nagrinėjama tapatybės, negalios, nesėkmės, atpirkimo, galimybių žaismo daugialypė prigimtis, o svarbiausia – poreikis bendrauti, būti mylimiems ir mylėti. Tai meilės istorija, bet ne tokia, kokią skaitėte anksčiau, žadama knygos anotacijoje.

Knygos viršelis/Knyga „Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow“
Knygos viršelis/Knyga „Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow“

Tarp geriausių metų knygų šį amerikiečių rašytojos romaną įtraukė tokie leidiniai kaip „The New York Times“, „Entertainment Weekly“, „TIME“, pasaulio skaitytojus burianti platforma „GoodReads“.

Javieras Zamoras, „Solito“

Ši knyga tai trijų tūkstančių mylių nuotykių kelionė iš mažo Salvadoro miestelio per Gvatemalą, Meksiką ir JAV. Salvadore gimęs amerikiečių rašytojas atsiminimų knygoje betarpiškai ir intymiai pasakoja ne tik apie klastingą ir beveik neįmanomą kelionę, bet ir apie stebuklingą gerumą ir meilę, suteiktą pačiomis netikėčiausiomis akimirkomis. Tai ne tik J.Zamoros istorija, bet ir milijonų kitų žmonių, kurie neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik palikti namus, istorija.

Knygos viršelis/Knyga „Solito“
Knygos viršelis/Knyga „Solito“

Bestseleriu tapusią knygą tarp įsimintiniausių šiais metais mini tokie leidiniai kaip „The New York Times Book Review“, „The Washington Post“.

Johannas Haris, „Stolen Focus“

Didžiojoje Britanijoje gimęs šveicarų rašytojas šiame bestseleryje nagrinėja gebėjimą susikaupti ir bando atsakyti į klausimą, kodėl dabartiniais laikais susikaupimą išlaikyti yra taip sudėtinga. Pats knygos autorius išbandė įvairius savipagalbos sprendimus – net trims mėnesiams atsisakė savo telefono, bet niekas nepadėjo. Taigi jis leidosi į kelionę po pasaulį, kad apklaustų žmogaus dėmesio koncentracijos ekspertus, ir sužinojo, kad viskas, ką manome žinantys apie dėmesio koncentraciją, yra klaidinga.

Knygos viršelis/Knyga „Stolen Focus: Why You Can’t Pay Attention — and How to Think Deeply Again“
Knygos viršelis/Knyga „Stolen Focus: Why You Can’t Pay Attention — and How to Think Deeply Again“

Kaip vieną geriausių metų knygų ją mini tokie leidiniai kaip „The Wall Street Journal“, „Financial Times“.

Stephenas Kingas, „Fairy Tale“

Kultinis siaubo romanų autorius Stephenas Kingas šiame romane pasakoja apie septyniolikmetį berniuką, kuris paveldi raktus nuo paralelinio pasaulio, o jame kariauja gėris ir blogis. Tai didinga ir bauginanti pasaka, kurioje tamsa stoja į kovą su šviesa, o visko priešakyje išdygsta paauglys berniukas.

Knygos viršelis/Knyga „Fairy Tale“
Knygos viršelis/Knyga „Fairy Tale“

S.Kingas yra vienas tų autorių, kurio plačiau pristatinėti nereikia – visame pasaulyje garsus rašytojas yra sukūręs eilę romanų, kurie tapo tikromis literatūros legendomis.

Geraldine Brooks, „Horse“

Australų kilmės amerikiečių rašytoja, remdamasis nepaprasta, bet tikra grynakraujų žirgų rekordininko Lexingtono istorija, romane pasakoja apie apie meną ir mokslą, meilę ir apsėdimą bei skaudžią rasizmo problemą. Tai dar vienas žvilgsnis į Amerikos istorijos praeities žaizdas.

Knygos viršelis/Knyga „Horse“
Knygos viršelis/Knyga „Horse“

Autorei ankstesnis romanas „March“ 2005 metais atnešė prestižinę Pulitzerio premiją, o kiti jos kūriniai – eilę kitų literatūrinių apdovanojimų.

Taylor Jenkins Reid, „Carrie Soto is Back“

Amerikiečių rašytoja romane pasakoja apie tenisininkę Carrie Soto, kuri būdama rekordininke nusprendžia baigti karjerą, tačiau vėliau ryžtasi sugrįžti į sportą. Tai pasakojimas apie ryžtą, pasiaukojimą ir tikslo siekimą – kūrinio anotacijoje žadama, kad tai yra itin emocinga istorija.

Knygos viršelis/Knyga „Carrie Soto is Back“
Knygos viršelis/Knyga „Carrie Soto is Back“

Taylor Jenkins Reid skaitytojams yra geriausiai žinoma dėl savo kūrinio „Septyni Evelinos Hugo vyrai“ („The Seven Husbands of Evelyn Hugo“) – knyga yra išversta ir į lietuvių kalbą (vertė Giedrė Rakauskaitė).

Barbara Kingsolver, „Demon Copperhead“

Amerikiečių rašytoja knygoje pasakoja apie berniuką, kurį pagimdo nepilnametė motina. Skurde gimęs vaikas išsiskiria sąmoju ir drąsa, kuri praverčia žengiant žingsnius gyvenime, kuris išties nelepina.

Knygos viršelis/Knyga „Demon Copperhead“
Knygos viršelis/Knyga „Demon Copperhead“

Knygą tarp geriausių metų kūrinių įtraukė ir leidinys „The Washington Post“, kuris taip pat gyrė romano humorą: „Tai būtų niūri melodrama, jei ne žavus pagrindinio veikėjo humoras, kurį formuoja jo nesuvaidintas nekaltumas ir cinizmas.“

Celeste Ng, „Our Missing Hearts“

Tai literatūrinis pasakojimas, amerikiečių rašytojos lūpomis kalbantis apie meno galią ir ribotumą siekiant pokyčių, apie pamokas ir palikimą, kurį perduodame savo vaikams, ir apie tai, kaip bet kuris iš mūsų gali išgyventi sunkumų negailinčiame pasaulyje. „Neįmanoma nesijaudinti“, – taip apie potyrius skaitant šią knygą atsiliepia S.Kingas.

Knygos viršelis/Knyga „Our Missing Hearts“
Knygos viršelis/Knyga „Our Missing Hearts“

Bestselerį tarp geriausių metų knygų mini „People“, TIME, „The Washington Post“, „USA Today“, „Los Angeles Times“ ir eilė kitų leidinių.

Jonathanas Freedlandas, „The Escape Artist“

Britų žurnalistas ir bestselerių autorius pasakoja neįtikėtiną Rudolfo Vrbos – pirmojo žydo, pabėgusio iš Aušvico, žmogaus, pasiryžusio įspėti pasaulį ir perduoti tiesą, kurią mažai kas norėjo išgirsti, – istoriją. Anotacijoje sakoma, kad ši istorija jos herojų iškelia jį į teisėtą vietą Antrojo pasaulinio karo metraščiuose greta Anos Frank, Oskaro Šindlerio bei naujai nušviečia Holokaustą ir jo padarinius.

Knygos viršelis/Knyga „The Escape Artist: The Man Who Broke Out of Auschwitz to Warn the World“
Knygos viršelis/Knyga „The Escape Artist: The Man Who Broke Out of Auschwitz to Warn the World“

J.Freedlandas dažniausiai savo autorystę slepia po literatūriniu Samo Bourne'o slapyvardžiu.

Donas Winslowas, „City on Fire“

Klasikines ištikimybės, išdavystės ir garbės temas gvildenantis romanas yra šiuolaikinis kriminalinis šedevras, atitinkantis „Krikštatėvio“ populiarumo receptą. Romanas skaitytojus kelia į Naująją Angliją, kur įtakos sferas yra pasidalinę airių ir italų nusikalstamo pasaulio susivienijimai.

Knygos viršelis/Knyga „City on Fire“
Knygos viršelis/Knyga „City on Fire“

Bestselerių autorius Donas Winslowas yra garsus savo kriminaliniais romanais, kurie jam pelnė populiarumą.

Bonnie Garmus, „Lessons in Chemistry“

Amerikiečių rašytoja juokingoje ir įžvalgioje knygoje pasakoja apie chemikę Elizabeth, kuri septintajame dešimtmetyje susiduria su lyčių nelygybės padariniais, tačiau galiausiai save atranda visai netikėtame vaidmenyje. Tai romanas, kuris kalba apie netikėtus gyvenimo posūkius.

Knygos viršelis/Knyga „Lessons in Chemistry“
Knygos viršelis/Knyga „Lessons in Chemistry“

Kūrinį tarp geriausių metų knygų mini tokie leidiniais kaip „The New York Times“, „Washington Post“, „Entertainment Weekly“, „Newsweek“.

Emily St.John Mandel, „Sea of Tranquility“

Kanados rašytoja, eseistė pristato kelionių laiku ir metafizikos romaną, kuris taikliai kalba apie mūsų dabarties realybę. Joje persipina aštuoniolikmečio susižavėjimas muzika, garsios rašytojos meilė knygoms ir miesto detektyvo gyvenimo keliai.

Knygos viršelis/Knyga „Sea of Tranquility“
Knygos viršelis/Knyga „Sea of Tranquility“

Tarp geriausių metų knygų šį kūrinį mini ir „The New York Times“ bei skaitytojų platformos „GoodReads“ vartotojai.

Jeanette McCurdy, „I’m Glad My Mom Died“

Rašytojos ir aktorės širdį veriantys ir linksmi memuarai pasakoja apie jos, kaip buvusios aktorės, kovą su valgymo sutrikimais, priklausomybe ir sudėtingais santykiais su valdinga motina, ir apie tai, kaip jai vėl pavyko savo gyvenimą kontroliuoti pačiai.

Knygos viršelis/Knyga „I’m Glad My Mom Died“
Knygos viršelis/Knyga „I’m Glad My Mom Died“

Knygos autorė yra ne tik rašytoja, bet ir režisierė, dainininkė bei kuria tinklalaides.

Johnas Boyne'as, „All The Broken Places“

Airių rašytojas romane kalba apie apie moterį, kuri yra priversta stoti į akistatą su savo siaubingos praeities nuodėmėmis, ir apie dabartį, kurioje drąsai niekada nevėlu. „Jūs negalite pasiruošti šio galingo romano emociniam poveikiui“, – taip apie šią knygą atsiliepia garsus amerikiečių rašytojas Johnas Irvingas.

Knygos viršelis/Knyga „All The Broken Places“
Knygos viršelis/Knyga „All The Broken Places“

Knygas vaikams ir suaugusiems rašančio Johno Boyne'o kūryba yra išversta į penkias dešimtis užsienio kalbų.

Dolen Perkins-Valdez, „Take My Hand“

Įkvėptas tikrų įvykių, sukrėtusių visą šalį, naujas jaudinantis ir užjaučiantis romanas pasakoja apie juodaodę slaugytoją Alabamoje. Romano herojė pasauliui praneša apie neteisybę, kurią patyrė jos pacientai. Kaip sakoma kūrinio anotacijoje, tai jaudinantis atsakomybės ir atpirkimo tyrimas.

Knygos viršelis/Knyga „Take My Hand“
Knygos viršelis/Knyga „Take My Hand“

Amerikiečių rašytoja išgarsėjo po savo 2010 metais išleisto debiutinio kūrinio „Wench“.

Kwame'as Alexanderis, „The Door of No Return“

Amerikiečių poezijos ir knygų vaikams autorius pristato pirmą trilogijos, kalbančios apie apie berniuką ir epinę afrikiečių šeimos odisėją, dalį.

Knygos viršelis/Knyga „The Door of No Return“
Knygos viršelis/Knyga „The Door of No Return“

Rašytojas už savo kūrybą yra pelnęs Corettos Scott King vardo literatūrinį apdovanojimą bei sulaukęs kitų įvertinimų.

Heather Radke, „Butts: A Backstory“

„Laiminga, įžūli ir pamokanti. Tai, kas iš pradžių atrodo kaip kvailystė su tokiu viršeliu ir pavadinimu, intelekto ir smalsumo dėka tampa kur kas įdomesniu, linksmesniu ir išmintingesniu dalyku“ – taip apie šią knygą atsiliepia leidinys „The Washington Post“.

Knygos viršelis/Knyga „Butts: A Backstory“
Knygos viršelis/Knyga „Butts: A Backstory“

Knyga iš dalies yra reportažas, iš dalies asmeninė kelionė ir yra įdomus, informatyvus ir apgalvotas tyrimas. Kūrinys pasakoja, kaip platesnės idėjos apie rasę, kontrolę, išsilaisvinimą ir galią veikia mūsų jausmus sau ir kitiems.

Tara M.Stringfellow, „Memphis“

Romanas pasakoja apie Džoaną ir jos šeimą, kuri ieško laimės šeimos namuose Memfyje. Kerintis debiutinis autorės romanas kalba apie tris juodaodžių šeimos kartas ir vienos dukters atradimą, kad ji turi galią pakeisti savo šeimos palikimą.

Knygos viršelis/Knyga „Memphis“
Knygos viršelis/Knyga „Memphis“

Knyga pateko į išplėstinį literatūrinio apdovanojimo „Aspen Words Literary Prize“ sąrašą.

Nita Prose, „Kambarinė“

Tai romanas apie sudėtingą nusikaltimą ir jautrios dvasios kelionę, o šios istorijos centre – žmogiškasis ryšys. Ši žavinga, nuo kasdienės rutinos pabėgti padėsianti knyga apie tai, kaip kiekvienas nusipelno būti matomas, o viena svarbiausių jos pagrindinės herojės išmoktų pamokų yra apie tiesą, kuri ne visada būna juoda arba balta, o dažniau tūno purvinuose, pilkuose plyšiuose.

Knygos viršelis/Knyga „Kambarinė“
Knygos viršelis/Knyga „Kambarinė“

Knyga „Kambarinė“ („The Maid“) yra išversta į lietuvių kalbą (vertė Jovita Liutkutė).

Emily Henry, „Book Lovers“

Amerikiečių autorės romano epicentre – Nora ir jos knygų pasaulis. Ji ne iš tų drąsuolių, ne iš atsipalaidavusių svajonių merginų. Tiesą sakant, vieninteliai žmonės, kuriems Nora yra herojė, yra jos klientai, kuriems ji, būdama griežta literatūros agentė, sudaro didžiulius sandorius. Tai gyvenimiškas pasakojimas apie susitikimus, kurie gali viską apversti aukštyn kojomis.

Knygos viršelis/Knyga „Book Lovers“
Knygos viršelis/Knyga „Book Lovers“

„New York Times“ bestselerių autorė yra žinoma ir lietuvių skaitytojams – jos knyga „Vasaros romanas“ yrai šversta į lietuvių kalbą (vertė Irma Šlekytė).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius