Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Washington Post“: dešimt geriausių šių metų knygų

Metų pabaigai artėjant į pabaigą, pasaulio žiniasklaidos leidiniai pradeda pristatinėti geriausias šių metų knygas. geriausius metų kūrinius šeštą kartą renka ir 15min. O šį kartą pažvelkime, kokių knygų dešimtuką yra atrinkęs leidinys „The Washington Post“.
Knygos
Knygos / 123RF.com nuotr.

15min metų knygų rinkimai keliais etapais. Iki gruodžio 13 dienos skaitytojai gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, vertingiausias per metus išleistas knygas. Paskui ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 19 dieną. BALSUOTI GALITE ČIA.

Grožinė literatūra

Dabar pažvelkime, kokius penkis grožinės literatūros kūrinius šiemet geriausiai paskelbė „The Washington Post“.

Abdulrazakas Gurnahas, „Afterlives“

Nobelio premijos laureatas, Tanzanijoje gimęs britų rašytojas Abdulrazakas Gurnahas naujausioje knygoje skaitytoju kelia į Afrikos žemyną. Knygos epicentre Iljasa – jis yra parduodamas kolonizatorių ir po ilgų metų gyvenimo atskirtam nuo tėvynės ir artimųjų grįžta namo, tačiau jau yra paženklintas patirtų gyvenimo žaizdų.

Knygos viršelis/Knyga „Afterlives“
Knygos viršelis/Knyga „Afterlives“

Tai romanas apie XX a. Rytų Afriką ir kalbantis apie vokiečių, britų, prancūzų, belgų susitarimus, kurie perbraižė Afrikos žemyno tvarką ir padalijo jį įtakos sferomis. „Sumaniai apverčiant senąjį vakarietišką pasakojimą, europiečiai knygoje tampa antraeiliais personažais, o Rytų afrikiečiai iškeliami į pirmą planą, sklandžiai pereinant nuo sudėtingo veikėjų gyvenimo iki neapgalvotų senųjų imperijų veiksmų“, – apie romaną atsiliepia „The Washington Post“.

Barbara Kingsolver, „Demon Copperhead“

Amerikiečių rašytoja savo naujausioje knygoje pasakoja apie berniuką, kurį pagimdo nepilnametė motina. Skurde gimęs vaikas išsiskiria sąmoju ir drąsa, kuri praverčia žengiant žingsnius gyvenime, kuris išties nelepina.

Knygos viršelis/Knyga „Demon Copperhead“
Knygos viršelis/Knyga „Demon Copperhead“

„Įkvėpta Charleso Dickenzo kūrybos, autorė atgaivino didžiojo Viktorijos laikų rašytojo moralinį pasipiktinimą, kad dramatiškai atskleistų XX a. pabaigos vaikų skurdo baisumus. Tai būtų niūri melodrama, jei ne žavus pagrindinio veikėjo humoras, kurį formuoja jo nesuvaidintas nekaltumas ir cinizmas“, – apie knygą rašo leidinys.

Susan Straight, „Mecca“

Knygoje rašytoja Susan Straight kuria amerikietišką epopėją, nagrinėdama rasinius klausimus, istoriją, šeimą ir likimą per Kalifornijos gyventojų istorijas. Jautriai, su įniršiu ir kinematografiniu žvilgsniu, perteikiančiu Kaliforniją su visa jos neteisybe, istorija ir šlove, autorė pasakoja apie Amerikos Vakarus žmonių, kurie juos sukūrė akimis.

Knygos viršelis/Knyga „Mecca“
Knygos viršelis/Knyga „Mecca“

„Straight nagrinėja, kaip išankstinis nusistatymas skatina smurtą ir iškreipia mūsų reakciją į smurtą. Tarp dviejų dviprasmiškų nusikaltimų, įvykdytų 20 metų vienas nuo kito, ji įpina siaubingai įtraukiančio romano detales apie žmonių, kuriuos sieja kraujas, meilė ir pareiga“, – apie romaną rašo „The Washington Post“.

Hernan Diaz, „Trust“

Knyga, atsidūrusi „Booker“ premijos ilgajame sąraše, pasakoja apie Volstrito magnatą Benjaminą ir ekscentriškų aristokratų dukterį Heleną. Paslaptys apie jų turtingumą ir didybę skatina apkalbas ir verčia kurti pačias neįtikėtiniausias istorijas. Tad kokia kaina jie įgijo savo milžinišką turtą?

Knygos viršelis/Knyga „Trust“
Knygos viršelis/Knyga „Trust“

Romaną sudaro keturios dalį. Pirmoje pasakojama apie tragišką turtingiausio Amerikos žmogaus likimą. Antrojoje Helena atskleidžia savo paties istoriją. O trečiojoje ir ketvirtojoje dalyse – juos pažinojusių žmonių liudijimai, atskleidžiantys dar daugiau intrigos. „Gali skambėti pernelyg sudėtingai, tačiau romanas – elegantiška, neįveikiama dėlionė“, – kaip kūrinį apibūdina amerikiečių leidinys.

Douglas Stuart, „Young Mungo“

Mungo ir Džeimsas, augantys Glazge, gimė po skirtingomis žvaigždėmis – Mungo yra protestantas, o Džeimsas katalikas. Jie turėtų būti prisiekę priešai, tačiau tampa geriausiais draugais. knyga skaitytojus nukelia į laikus po garsiosios Jungtinės Karalystės premjerės Margaret Thatcher mirties.

Knygos viršelis/Knyga „Young Mungo“
Knygos viršelis/Knyga „Young Mungo“

Šis romanas, tai knygos „Shuggie Bain“, kuri 2020 metas laimėjo prestižinę „Booker“ premiją tęsinys. Tai jaudinantis pasakojimas apie vyriškumo ribas, sektantiškumą, smurtą, su kuriuo susiduria daugybė homoseksualių žmonių, ir pavojų, kurį kelia per didelė meilė.

Negrožinė literatūra

O dabar pažvelkime, kokias penkias negrožinės literatūros knygas „The Washington Post“ šiemet išskiria kaip geriausias.

Margo Jefferson, „Constructing a Nervous System“

Drąsiu originalumu pribloškianti Pulitzerio premijos laureatė knygoje pateikia, kaip ji pati sako, „temperamentingą autobiografiją“, sudarytą iš aštrių, intymių fragmentų, kuriuose susilieja kritika ir memuarai. Šios knygos fragmentai yra pagrįsti tam tikru estetiniu potraukiu: ilgesiu, ekstaze ar net aštriu ambivalentiškumu (jausmų dvejopumu).

Knygos viršelis/Knyga „Constructing a Nervous System“
Knygos viršelis/Knyga „Constructing a Nervous System“

„Ji spinduliuoja charizma, jos balsas prikausto dėmesį, įtraukia mus į savo mintis apie konkrečius menininkus, kuriais žavėjosi jaunystėje, o paskui pamatė iš naujo, žvelgdama iš amžiaus perspektyvos“, – apie kūrinio savitumą kalba „The Washington Post“.

Beverly Gage, „G-Man: J.Edgar Hoover and the Making of the American Century“

Nauja J.Edgaro Huverio biografija, kurioje, remiantis dar niekur nematytais šaltiniais, sukuriamas revoliucinis portretas apie milžiną, pusę amžiaus dominavusį Amerikos istorijoje ir padėjusį pagrindą daugeliui šiandieninių konservatyvių politinių pažiūrų žmonių.

Knygos viršelis/Knyga „G-Man“
Knygos viršelis/Knyga „G-Man“

„Gage pasinaudojo anksčiau įslaptintais šaltiniais, kad parašytų šį subtilų portretą žmogaus, kuris valdė Teisingumo departamentą net 48 metus“, – konstatuoja amerikiečių leidinys ir priduria, kad dažnai J.E.Hooveris buvo karikatūriškai vaizduojamas kaip nevykėlis, nors iš tikrųjų buvo itin atsargus biurokratas.

Geoffas Dembickis, „The Petroleum Papers“

Iškastinio kuro deginimas sukels katastrofišką pasaulinį atšilimą – taip 1959 m. mokslininkai sakė aukščiausiems Amerikos naftos pramonės vadovams. Tačiau jie ignoravo šį įspėjimą. Knygoje, remdamasis konfidencialiais naftos pramonės dokumentais, Kanados tyrimų žurnalistas G.Dembickis pirmą kartą atskleidžia, kaip tokios bendrovės kaip „Exxon“, „Koch Industries“ ir „Shell“ sukūrė pelną nešančią dezinformacijos kampaniją, kuri tęsiasi iki šiol.

Knygos viršelis/Knyga „The Petroleum Papers“
Knygos viršelis/Knyga „The Petroleum Papers“

„Tiems, kurie nori išsamiai sužinoti, kaip atsidūrėme ant klimato prarajos, šią knygą būtina perskaityti“, – knygą savo dešimtuke pristato „The Washington Post“.

Hua Hsu, „Stay True“

„New Yorker“ darbuotojos jaudinantys memuarai apie draugystę, sielvartą, savęs ieškojimą ir paguodą, kurią galima rasti meno pagalba. Kaip sakoma knygos anotacijoje, tai drąsinantis memuarų pasakojimas apie brendimą ir apie tai, kaip keliauti per pasaulį ieškant prasmės ir saugios priklausomybės.

Knygos viršelis/Knyga „Stay True“
Knygos viršelis/Knyga „Stay True“

„Šioje apgalvotoje ir paveikioje knygoje Hua Hsu kelia klausimą apie prasmės galimybes tragedijoje“, – vaizdžiai apie knygą atsiliepia leidinys.

Robert Draper, „Weapons of Mass Delusion“

Amerikos politinės scenos metraštininkas šioje knygoje pasakoja apie bauginantį išbandymą Amerikos gebėjimui išlaikyti valdžios sistemą, pagrįstą tiesa ir įstatymo viršenybe. Kaip sakoma kūrinio anotacijoje, sunku įsivaizduoti knygą, kuri stipriau pabrėžtų 2022 m. vidurio kadencijos rinkimų svarbą.

Knygos viršelis/Knyga „Weapons of Mass Delusion“
Knygos viršelis/Knyga „Weapons of Mass Delusion“

„Savo kruopščiuose reportažuose Draperis atkreipia dėmesį į asmenis, kurie reiškia – ir rašo tviteryje – nuomonę, gerokai prasilenkiančią su tikrove. Jis elgiasi empatiškai, net ir tada, kai ginčijasi dėl faktų. Tačiau jo surinktų apgaulių gausa tik dar labiau sustiprina svarbiausią mintį, kad dėl amerikiečių kovingo santykio su tiesa mes tapome pažeidžiami bet kokio skandalingo melo“, – knygos svarbą reziumuoja „The Washington Post“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius