Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje repu ir K.Navako eilėmis oficialiai atidaryta 21-oji Vilniaus knygų mugė

Ketvirtadienį atidaryta keturias dienas Vilniaus „Litexpo“ parodų centre vyksianti 21-oji Vilniaus knygų mugė, pasitinkanti lankytojus šūkiu „Gyventi reikia be formulių, reikia būti atviram“. Mugėje lankytojų laukia daugiau nei 600 renginių: susitikimai su rašytojais, diskusijos, koncertai, kūrybinės dirbtuvės ir kt.
21-oji Vilniaus knygų mugė
21-oji Vilniaus knygų mugė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atidarymo renginį pradėjo Jamos ir Banginio atliktas repas apie mugę ir literatūrą. Po jo sekė neseniai mirusio Kęstučio Navako eilėraštis ir atminimo žodžiai jam.

Mugės globėjas, prezidentas Gitanas Nausėda yra išvykęs, jo sveikinimo žodį perskaitė prezidento patarėja Sonata Šulcė.

„Knygų mugė yra būtent tas orientyras, pagal kurį knygos atranda mus, o mes – jas. Būtent šio orientyro vedami ieškome vertingos literatūros, kuri augintų mūsų dvasią ir plėstų akiratį, atvertų mums plačią erdvę mintims, jausmams, darbams ir kūrybingumui. <...>

Renginio akcentu tapusi [Jono Meko] gyvenimo filosofija brėžia naują kryptį mugės istorijoje ir kreipia žvilgsnį į tai, kas šiuolaikinėje visuomenėje nepraranda aktualumo. Į tai, kas leidžia iš naujo atrasti šio unikalaus menininko kūrybos universalumą ir jau kitomis akimis pamatyti Lietuvą globalios Europos ir pasaulio kontekste“, – skaitė S.Šulcė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sonata Šulcė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sonata Šulcė

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, tardamasi sveikinimo žodį, kėlė klausimus: kas yra knyga šiandien, nepriklausomybės trisdešimtmetį pasitinkančioje visuomenėje – ar tai sėkmės ir pelno formulė, reklamuojama, bet ribota ir suspausta rėmuose, ar vis dar kalbos grožio ir knygos meno stebuklas? Ar šiuolaikinė literatūra, maištaudama prieš formules, visada pasiekia aukštąsias formas, ar pakeliui netampa beformė? Ir kas šiandien yra Knygų mugė?

„Kviečiu visus ieškoti atsakymų į atvirus klausimus 21-osios Knygų mugės programoje, jos susitikimuose ir diskusijose. Visada geriau ieškoti atsakymų kaip hipotezių, ne kaip formulių“, – sakė M.Kvietkauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sveikino susirinkusius į „išminties, žinojimo, smegenų mankštos atlaidus“ ir gyrė mugės šūkį, kviečiantį susimąstyti ir gyventi laisviau, atviriau.

„Dažnai apie knygą kalbame vien tik iš gerosios pusės. Mažai besutinkame žmonių, kurie atsistotų ir pasakytų: „Aš perskaičiau blogą knygą ir nerekomenduoju jos skaityti.“ Bet knygų yra visokių ir jei jau gyvename be formulių, noriu visiems palinkėti drąsos apie knygas kalbėti atvirai“, – sakė R.Šimašius.

Sveikinimo žodį taręs rašytojas, Nacionalinės premijos laureatas Saulius Šaltenis sakė, jog kasmet grįždamas į Knygų mugę pradeda geriau galvoti apie lietuvių tautą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./21-oji Vilniaus knygų mugė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./21-oji Vilniaus knygų mugė

„Kasdienybė ne tokia graži, visi nusivylę. O čia žmonės ateina tūkstančiais. Ir kur jie eina? Normalus žmogus čia neitų, ko eiti knygų?“ – prajuokindamas salę sakė S.Šaltenis, prilyginęs mugės šurmulį vandenyno bangų šniokštimui.

Vilniaus knygų mugė „Litexpo“ parodų centre vyks iki sekmadienio. Daugiau apie mugės programą ir svečius sužinokite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius