Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 28 /2022 03 04

Pokyčiai kultūros pasaulyje: rusų dirigentas protestavo Beethovenu, bet vėliau lydėjo pasekmės

Rusijos agresija Ukrainoje tarptautines meno ir kultūros institucijas privertė atsisakyti bendradarbiavimo su Rusijos menininkais. Kai kurioms ryškioms meno asmenybėms Vakarų meno institucijos skelbia ultimatumus, skatinančius prabilti apie agresyvią Vladimiro Putino politiką. Kitu atveju jie bus atleisti iš darbo.
Liudwigas Van Bethovenas.
Netflix / Wikimedia Commons pav.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite čia.

Rusų dirigento pasipriešinimas

Rusų dirigentas Ivanas Velikanovas, koncertuodamas Žemutiniame Naugarde, pasisakė prieš karą. Tai lėmė didžiules pasekmes, praneša dw.com.

Vasario 25 d., antrąją karo Ukrainoje dieną, jis turėjo atlikti Mozarto „Figaro vedybas“, tačiau prieš pasirodymą savo kalboje jis pasisakė už taiką ir nurodė orkestrui groti Beethoveno „Odę džiaugsmui“. Opera pakluso.

15min primena, kad „Odė džiaugsmui“ yra Europos sąjungos himnas.

Vėliau dirigentui buvo uždrausta koncertuoti.

VIDEO: Anthem of Europe

Rusų sopranas A.Netrebko dėl Ukrainos traukiasi iš Niujorko „Metropolitan“ operos

Rusų sopranas Ana Netrebko traukiasi iš koncertų Niujorko „Metropolitan“ operos, nesutikusi „išsižadėti savo viešos paramos Vladimirui Putinui“, ketvirtadienį pranešė ši įstaiga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ana Netrebko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ana Netrebko

„Netflix“ laikinai stabdo projektus Rusijoje

Dėl invazijos Ukrainoje „Netflix“ laikinai nutraukė filmavimo darbus Rusijoje.

Taip pat kompanija neseniai patvirtino nutrauksianti Rusijos Federacijoje kuriamą propagandą.

Holivudas prisijungia prie Rusijos blokados, atsakant į invaziją į Ukrainą

Kovo 1 d. Holivudui jungiantis prie Maskvos blokados dėl jos invazijos į Ukrainą, „Paramount“ antradienį tapo naujausia studija, atšaukusia savo naujausius filmus iš Rusijos kino teatrų.

Kanų kino festivalis uždraudė dalyvauti Rusijos delegacijoms

Kovo 1 d. Kanų kino festivalis antradienį paskelbė, kad Rusijos delegacijos nebus laukiamos šių metų renginyje gegužę dėl Maskvos karinės invazijos į Ukrainą.

„Kanų festivalis nori išreikšti visokeriopą palaikymą Ukrainos žmonėms“, – sakoma organizatorių pranešime.

„Prisidedame savo balsą prie nusistačiusių prieš šią nepriimtiną situaciją ir smerkiame Rusijos ir jos lyderių nepriimtiną požiūrį“, – pridūrė jie.

„Nuspręsta – jei šis agresijos karas nesiliaus Ukrainos žmones tenkinančiomis sąlygomis, nepriimti oficialių delegacijų iš Rusijos ar... net menkiausio dalyvavimo, susijusio su Rusijos vyriausybe“, – nurodė organizatoriai.

Jie sveikino visų rusų, kurie nepaisydami rizikos protestuoja prieš invaziją, ir rusų artistų bei kino profesionalų, stojusių prieš dabartinę vyriausybę, drąsą.

„Kanų festivalis, ištikimas savo istorijai, kuri prasidėjo 1939-aisiais priešinantis fašistų ir nacių diktatūrai, visuomet tarnaus artistams bei kino profesionalams, garsiai kalbantiems prieš smurtą, represijas ir neteisybę“, – priduriama pareiškime.

Kanų kino festivalis buvo įsteigtas 1939 metais, visų pirma siekiant konkuruoti su Venecijos kino festivaliu fašistų kontroliuotoje Italijoje.

Miuncheno filharmonija atleido Valerijų Gergijevą

Po vasario 28 d. paskelbto ultimatumo V.Gergijevui ir jam nepaskelbus atsiribojimo nuo Putino režimo kovo 1 d. jis buvo atleistas iš Miuncheno filharmonijoje eitų dirigento pareigų, praneša užsienio žiniasklaida.

„Warner Bros“, „Disney“ ir „Sony“ neberodys filmų rusų kino teatruose

„Warner Bros“, „Disney“ ir „Sony“ atšaukia „Betmeno“, „Turning Red“ ir „Morbius“ premjeras rusijoje, kovo 1 d. praneša „The Guardian“.

Ukrainos kino akademija ragina boikotuoti Rusijos kiną

Kovo 1 d. Lietuvos kinematografininkų sąjunga išplatino informaciją, paremtą hollywoodreporter.com.

Peticijoje raginama, kad prodiuseriai nebeturėtų verslo reikalų su Rusija, bendrovės Rusijos atstovams nelicencijuotų savo filmų, o tarptautiniai kino festivaliai boikotuotų rusiškus filmus.

Po šią savaitę įvykusios Rusijos karinės invazijos į Ukrainą, Ukrainos kino akademija – nacionalinė grupė, atstovaujanti šalies kino profesionalams – paragino tarptautiniu mastu boikotuoti Rusijos kiną ir kino pramonę.

Akademija internetinėje peticijoje paragino prodiuserius nustoti licencijuoti savo filmus ir serialus Rusijai, tarptautinius festivalius – uždrausti rodyti rusiškus filmus, o tarptautinius prodiuserius – nutraukti bet kokius verslo santykius su Rusijos bendrovėmis.

Grupės pareiškime teigiama, kad nors viso pasaulio vyriausybės pasmerkė Rusijos invaziją ir įvedė sankcijas, siekdamos nubausti Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybę, šalis ir toliau gauna pelno iš savo kultūrinės veiklos.

„Į daugumos pasaulio kino festivalių programas nuolat įtraukiami keletas Rusijoje sukurtų filmų, o jų reklamai skiriama daug lėšų“, - rašoma peticijoje. „Šios veiklos rezultatas – ne tik propagandinių pranešimų ir iškraipytų faktų sklaida. Ji taip pat didina lojalumą Rusijos kultūrai – valstybės agresorės kultūrai, valstybės, sukėlusios nepagrįstą ir neišprovokuotą karą Vidurio Europoje.“

Tiksliau sakant, Ukrainos akademija ragina prodiuserius ir licencijų turėtojus, tarp jų yra ir Holivudo studijas, „nutraukti bet kokius verslo santykius su Rusijos Federacijos verslo subjektais ir nebeperduoti intelektinės nuosavybės teisių į jokius filmus, rodomus Rusijos Federacijos teritorijoje“, t. y. blokuoti filmų ir serialų leidybą šalyje.

„Raginame nutraukti visas sutartis su jais“, - rašoma peticijoje. „Nepamirškite, kad verslas, kuris naudos jūsų filmus, moka mokesčius į Rusijos biudžetą, o iš jo finansuojama kariuomenė, pažeidusi nepriklausomos valstybės sienas ir perkanti raketas civiliams Europos gyventojams bombarduoti.“

Laiške taip pat prašoma Europos Tarybos išmesti Rusiją iš visos Europos kino finansavimo institucijos „Eurimages“, Europos konvencijos dėl bendros kinematografinės gamybos, o Tarptautinės kino prodiuserių asociacijų federacijos – atimti akreditaciją iš Maskvos tarptautinio kino festivalio.

Šis raginimas paskelbtas keliems žymiausiems Ukrainos kino kūrėjams karštai paprašius tarptautinės pramonės atstovų šioje krizėje solidarizuotis su nukentėjusia šalimi.

„Putinas neapsistoja ties Ukraina. Tai yra plataus masto karas. Tai iššūkis visam demokratiniam pasauliui, - rašė režisierius Olegas Sencovas (filmo „Rhino“ autorius), - Mes ne tik giname savo žemę, bet ir priešinamės gresiančiai tironijai. Susirūpinimo laikas baigėsi. Atėjo laikas kovoti už laisvę ir tiesą“.

„Dabar kiekviena minutė delsiant priimti įtakingus sprendimus kainuoja ukrainiečių gyvybes, o ateityje atims kiekvieną gyvybę už Ukrainos ribų“, - pažymėjo „Sundance“ kino festivalį laimėjusio filmo „Klondaikas“ režisierė Maryna Er Gorbach. „Pasaulio saugumas yra Ukrainos kariuomenės rankose. Būkite drąsūs ir ryžtingi, palaikykite Ukrainos politikų reikalavimus. Darykite tai dėl savo vaikų ateities!“

Miuncheno filharmonija: ultimatumas dirigentui, į kurį jis dar neatsakė

Vasario 28 d. Miuncheno filharmonija Vokietijoje dirigentui ir artimam Putino draugui Valerijui Gergijevui paskelbė ultimatumą: jis turės prabilti apie Putino politiką arba teks atsisveikinti su darbu filharmonijoje, rašo „The Guardian“.

Prie ultimatumo prisidėjo ir Roterdamo filharmoninis orkestras, su kuriuo Gergijevas dirba nuo 1996-ųjų.

Trečiadienį vykusiame „Pikų damos“ pasirodyme „La Scaloje“ Milane jis buvo „švelniai nušvilptas“, pranešė italų žiniasklaida.

Jo pasirodymai jau atšaukti Vienos filharmonijoje.

„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gergijevas
„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gergijevas

Vokiečių fondas ragina Maskvos Tretjakovo galeriją uždaryti bendrą parodą taip išreiškiant protestą

Vasario 28 d. vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris pasitraukė kaip fondo „Diversity United“ remėjas. Parodą tokiu pačiu pavadinimu organizavę vokiečių kuratoriai reikalauja Maskvos Tretjakovo galerijos nedelsiant uždaryti parodą ir sugrąžinti meno kūrinius jų kūrėjams, praneša „The Art Newspaper“.

Kaip rašoma fondo oficialiame puslapyje, parodoje turėjo būti rodomi 90-ies menininkų iš 34 šalių darbai taip reprezentuojant Europos meno įvairovę nuo Portugalijos iki Rusijos, nuo Norvegijos iki Turkijos.

Veiksmas įvykdytas po Ukrainos kultūros ministro Aleksandro Tkačenko prašymo „apriboti Rusijos kultūros matomumą tarptautinėje arenoje“. Jie taip pat reikalavo sustabdyti Rusijos delegatų dalyvavymą prestižinėse parodose, kaip Venecijos bienalė, „Documenta“, „Art Basel“.

Wikipedia Commons nuotr./Tretjakovo galerija
Wikipedia Commons nuotr./Tretjakovo galerija

Frankfurto knygų mugė stabdo bendradarbiavimą su Rusijos valstybinėmis institucijomis

Vasario 27 d. vakarą Frankfurto knygų mugės direktorius Juergenas Boosas išplatino poziciją:

„Frankfurto knygų mugės organizatoriai griežtai smerkia prezidento Putino vykdomą Rusijos ataką Ukrainoje. Prieštaraudama Rusijos Federacijos invazijai į Ukrainą, tarptautinės teisės pažeidimui, Frankfurto knygų mugė stabdo bendradarbiavimą su Rusijos valstybinėmis institucijomis, atsakingomis už Rusijos kolektyvinį stendą Frankfurto knygų mugėje. Frankfurto knygų mugė garantuoja visišką palaikymą Ukrainos leidėjų asociacijoms.“

Dvylika Lietuvos, Latvijos ir Estijos kultūros organizacijų vasario 26 d. vakarą vienbalsiai išreiškė palaikymą Rusijos karinę agresiją patiriančiai Ukrainai ir kreipėsi į svarbiausias pasaulyje Frankfurto, Londono ir Bolonijos knygų muges reikalaudamos skaudžių sankcijų Rusijos Federacijai. Atsakymų iš Londono ir Bolonijos knygų mugių organizatorių dar laukiama.

Aleksejus Ratmanskis palieka baletą Maskvoje

Vasario 27 d. pranešta, kad Rusijos didžiajame teatre nebedirbs choreografas Aleksejus Ratmanskis. Menininkas užaugo Kijeve, kuriame visą gyvenimą šoko, čia taip pat gyvena jo šeima. Vėliau jis persikėlė į Maskvą, iš kurios per Varšuvą gastroliavo Niujorke, rašoma „The New York Times“.

Jo kaip tik laukė nauja itin svarbi baleto premjera Bacho motyvais, choreografas tikina, kad karui pasibaigus jis tikisi sugrįžti ir pratęsti darbą. „Bet abejoju, kad sugrįšiu, jeigu Putinas vis dar bus prezidentas“, – teigė A.Ratmanskis.

„The Metropolitan Opera“ nebedirbs su palaikančiais Putiną

Vasario 27 d. „The New York Times“ paskelbė, kad „The Metropolitan Opera“ nutraukia sutartis su Putiną palaikančiais aukščiausio lygio menininkais iš Rusijos didžiojo teatro, su kuriais daugelį metų bendradarbiavo. Tai patvirtino vykdomasis operos direktorius Peteris Gelbas.

Mes tikime šilta draugyste ir kultūriniais mainais tarp Rusijos ir JAV, tačiau nebegalime dirbti su menininkais ir institucijomis, kurios palaiko Putiną, pabrėžė jis.

Didžiosios Britanijos teatrai atšaukia rusų gastroles

„The Guardian“ pranešė, kad vasario 26 d. Valstybinis Sibiro baletas, Anglijoje koncertuojantis nuo 2007-ųjų, nebeturės teisės vaidinti „Northampton“ teatre.

Prieš tai tą patį skelbė ir kitos Jungtinės Karalystės meno institucijos: „Royal & Derngate“, „Wolverhampton Grand theatre“.

„Helix“ teatras Dubline atšaukė Maskvos karališkojo baleto atliekamą „Gulbių ežero“ pasirodymą.

„The Royal Opera House“ Londone atsisakė Rusijos didžiojo teatro turo.

Ukrainiečiai atideda dalyvavimą Venecijos bienalėje

Pavlo Makovas, turintis atstovauti Ukrainai 2022-ųjų Venecijos meno bienalėje, išplatino pranešimą, kad kol kas stabdo atvykimą į tarptautinę parodą.

Tuo metu vasario 25-os vakarą oficialiame Venecijos bienalės puslapyje organizatoriai pasidalijo savo nuostata. Joje teigiama, kad festivalis skatina taiką ir nepalaiko jokios karo ar žiaurumo formos. Taip pat pridėjo, kad „bienalė palaiko visus, kurie nukenčia nuo karo, tiek rusus, tiek ukrainiečius“.

Vasario 27 d. paaiškėjo, kad Rusijos paviljonas (menininkai Aleksandra Suchareva, Kirilas Savčenkovas bei kuratorius Raimundas Malašauskas) nedalyvaus 2022-ųjų Venecijos meno bienalėje, praneša „Artnews“.

Tado Grabio nuotr./ 15min nuotr./Rusijos paviljonas Venecijos bienalėje, 2021 m. Gegužės 21 d.
Tado Grabio nuotr./ 15min nuotr./Rusijos paviljonas Venecijos bienalėje, 2021 m. Gegužės 21 d.

Rusija pašalinta iš „Eurovizijos“

Kaip jau anksčiau skelbė 15min, Vasario 25 d. po pasipiktinimo bangos, kurią sukėlė Europos transliuotojų sąjunga (EBU) dėl savo sprendimo palikti Rusiją konkurse, dar viena žinia – vis dėlto Rusija „Eurovizijos“ dainų konkurse nedalyvaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius