Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

3 Vilniaus LGBT festivalio „Kreivės“ renginiai, kurių derėtų nepraleisti

Vilniaus LGBT festivalis „Kreivės“ šiemet jau trečius metus sieks supažindinti vilniečius su LGBT kultūra ir pakvies į trumpametražių ir ilgametražių filmų peržiūras, literatūros skaitymus, parodas, susitikimus su menininkais. Jūsų dėmesiui – 3 renginiai, kurių šiemet reiktų nepraleisti.
Festivalis „Kreivės“
Festivalis „Kreivės“ / Organizatorių nuotr.

FILMAS „VADINK MANE MARIANA“

Lenkų režisierės Karolinos Bielawskos filmas „Vadink mane Mariana“ pasakoja apie Voiteką, tapusį Mariana – šeimą sukūrusį ir vaikų turėjusį vyrą, nusprendusį atlikti lyties keitimo operaciją.

Žiūrovai filme ras dvi siužetines plotmes: pirmojoje Mariana repetuoja teatro spektaklį apie savo praeitį, antrojoje fiksuojamos jos kasdienės akistatos su realybe. Prestižiniuose Lokarno ir Krokuvos kino festivaliuose apdovanotas dokumentinis filmas tampa drąsos ir orumo pamoka, o kritikų yra liaupsinamas už jautrų žvilgsnį į savo personažę.

Filmo režisierė K.Bielawska teigė nuo pat pradžių žinojusi, jog šis filmas bus ne tik apie lyties keitimą, bet ir apie žmogaus būtinybę rinktis tarp savo tapatybės ir šeimos, mat ne kiekvienas artimas žmogus palaikė Marianos sprendimą.

„Norėjau, kad filme būtų atskleistas švelnumo ir artumo poreikis, gebėjimo priimti žmogų ir jo meilę svarba“, – sakė režisierė K.Bielawska.

VIDEO: Filmo „Vadink mane Mariana“ anonsas

FILMAS „MERGINŲ GAUJA“

Prancūzų režisierė Céline Sciamma išgarsėjo 2007 m., sukūrusi debiutinį ilgametražį filmą „Vandens lelijos“, kuriame atskleidžiamos intymios trijų draugių patirtys ir kelias į seksualinę brandą. Po ketverių metų sukurta „Berniokė“ pasakojo apie dešimtmetę Laurą, berniukišką mergaitę, ieškančią savo tapatybės.

2014 m. Kanų kino festivalyje pristatytoje „Merginų gaujoje“ režisierė toliau kalba apie merginų išgyvenimus, tačiau šįkart gilinasi į socialines problemas – pagrindinė filmo herojė, 16-etė Miriam, nejučiomis yra įtraukiama į merginų gaujos veiklą. Nuobodžią rutiną ima keisti nesibaigiantys vakarėliai, nežabotas laisvės jausmas ir bet kokios atsakomybės kratymasis.

Režisierė teigė, jog kurdama šį filmą siekė kalbėti apie tai, kaip formuojamas moters identitetas, kaip jį veikia socialinis spaudimas, įvairūs apribojimai bei tabu.

VIDEO: Filmo „Merginų gauja“ anonsas

PARODA „KŪNO KULTŪRA“

Paroda „Kūno kultūra“ siūlo žvilgsnį į queer estetiką ir žmogaus kūno performatyvumo kultūrą. Parodoje pristatomi Lietuvoje ir užsienyje reziduojančių menininkų darbai: Adomo Danusevičiaus, Gabrielės Gervickaitės, Arnoldo Kubiliaus, Kristinos Petrošiūtės, Vilmos Fioklos Kiurės, Aistės Česnavičiūtės, Arcanos Feminos kūryba.

Pasak organizatorių, parodoje tyrinėjamas kūno objektifikavimas, tapatybių kaita, kūno atmintis, kraštutinis seksualinis performatyvumas, lytiškumo santykis su religija, partneryste, apranga, o svarbiausias „Kūno kultūros“ užduodamas klausimas žiūrovui – kiek tavo paties žvilgsnis į kūną yra seksualizuotas?

Vilniaus LGBT festivalis „Kreivės“ vyksta birželio 13–23 d. Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius