Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birželį Lietuvoje vyks Pasaulio viktorinos čempionatas: paaiškės ir daugiausiai žinantis lietuvis

Birželio 3 d. enciklopedijų skaitovai, intelektualių žaidimų žiūrovai ir protų kovų mylėtojai visoje Lietuvoje dalyvaus viename laukiamiausių savo kasmetinių renginių – vyks Pasaulio viktorinos čempionatas (PVČ). Kartą per metus vykstantis PVČ – viktorina, kurioje varžosi žaidėjai iš daugiau negu 40-ies šalių visame pasaulyje.
Pasaulio viktorinos čempionato dalyviai Klaipėdoje
Pasaulio viktorinos čempionato dalyviai Klaipėdoje / Organizatorių nuotr.

PVČ vyksta kasmet pirmąjį birželio šeštadienį. Savo valstybėse susirinkę žaidėjai per ribotą laiką turi atsakyti į 240 klausimų, suskirstytų į 8 temas. Visose šalyse dalyviams užduodami tie patys klausimai, išversti į vietines kalbas. Lietuvoje šis renginys yra nemokamas, o dalyvauti gali visi.

Kaip teigia vienas PVČ organizatorių Lietuvoje Augustinas Žemaitis, lietuviai demonstruoja ypatingą susidomėjimą šiuo renginiu: pagal dalyvių skaičių Lietuva pernai nusileido tik Indijai.

2016 m. pasaulio viktorinos čempionato Lietuvoje organizatorius Augustinas Žemaitis ir Lietuvos čempionas Šarūnas Dirmeikis
2016 m. pasaulio viktorinos čempionato Lietuvoje organizatorius Augustinas Žemaitis ir Lietuvos čempionas Šarūnas Dirmeikis

15min su A.Žemaičiu kalbėjosi apie PVČ istoriją, šio renginio atėjimą į Lietuvą ir šiemetinį renginį.

Taip pat kviečiame pasitikrinti žinias atsakinėjant į ankstesnių PVČ klausimus. Atsakymai - teksto pabaigoje.

1. Kokio miesto Žiemos rūmus 1837 m. visiškai sunaikino ugnis – išskyrus Ermitažą?

2. Čiufu (Šandongo provincijoje, Kinijoje) palaidoti dešimtys tūkstančių Kongų giminės narių. Iš kokio žymaus žmogaus, ten gimusio 551 m. pr. Kr., kildinama ši giminė? Jo vardas reiškė „Mokytojas Kongas“.

3. Jei užsisakytumėte vadinamąją pizza bianca, be kokio įprastinę picą sudarančio ingrediento jums paruoštų picą?

4. Kokiai matematikos sričiai priklauso kampai, trikampiai ir tokios funkcijos kaip sinusas, kosinusas ir tangentas?

5. Kokia dar Europos sostinė, kaip ir Berlynas, po Antrojo pasaulinio karo buvo padalinta į keturias okupacines zonas, apsuptas sovietų okupuotų teritorijų? Centrą, tiesa, kartu administravo Sąjungininkų valdančioji taryba. Sąjungininkų okupacija tęsėsi iki 1955 m.

6. Kokie DU cheminiai elementai yra vieninteliai, esantys periodinės elementų lentelės (Mendelejevo lentelės) pirmajame periode?

7. Kokiu vardu pasaulyje išgarsėjo Marijos Aleksandrovnos Blank ir Iljos Nikolajevičiaus Uljanovo sūnus?

8. Kuris Los Andželo „Lakers“ žaidėjas 2015-aisiais savo eilėraščiu, pavadintu „Brangus krepšini“ [Dear Basketball], pranešė apie savo planus baigti karjerą sezono gale?

9. Kurio gyvybiškai svarbaus organo uždegimas vadinamas encefalitu?

Interviu su A.Žemaičiu:

Kada pasaulyje pradėjo vykti PVČ? Kam kilo idėja, kaip viskas prasidėjo?

– 2003 m. Britanijos viktorinų asociacija pakvietė viktorinų mėgėjus iš užsienio į bendrą turnyrą. Tai buvo tarsi kokios sporto šakos pasaulio čempionatas: visi atvyko į vieną salę.

Visgi kadangi daugeliui viktorinos – hobis, o ne profesionalus užsiėmimas, galinčių sau leisti važiuoti varžytis į Britaniją nebuvo daug.

Belgijos viktorinų asociacija tada pasiūlė išganingą mintį: o kodėl nesurengus Pasaulio viktorinos čempionato vienu metu daugelyje šalių? Taigi, nuo 2004 m. renginys vyksta dabartiniu formatu.

Dalyviai tą pačią dieną atsakinėja į tuos pačius klausimus, bet kiekvienas tai daro savo šalyje, savo kalba. Interneto dėka rezultatai po renginio greitai apskaičiuojami miesto, šalies, pasaulio mastu.

Taip Pasaulio viktorinos čempionatas tapo vieninteliu pasaulio čempionatu, kur dalyvauja visi norintys.

Pasaulio viktorinos čempionato dalyviai Vilniuje
Pasaulio viktorinos čempionato dalyviai Vilniuje

– Keliose šalyse renginys vyksta dabar?

– 2017 m. PVČ įvyks maždaug 40 šalių 5 žemynuose. Iki renginio negalima tiksliai pasakyti, nes kai kurios šalys apsisprendžia paskutinėmis dienomis.

Lietuvoje PVČ jau turi įdirbį. Yra šimtai metai iš metų dalyvaujančių žaidėjų, dešimtys savanorių. Pagal PVČ dalyvių skaičių tūkstančiui gyventojų Lietuva pirmauja pasaulyje, pagal absoliučius skaičius nusileidžiame tik Indijai.

Pagal PVČ dalyvių skaičių tūkstančiui gyventojų Lietuva pirmauja pasaulyje, pagal absoliučius skaičius nusileidžiame tik Indijai.

Šalyse, kur renginys dar tik debiutuoja, jo masteliai daug mažesni, jo dalyviai telpa į vieną barą. Daug kas priklauso nuo vieno ar dviejų žmonių entuziazmo. Bet ir Lietuvoje nuo to pradėjome, iš pradžių rengdavome PVČ ne kasmet.

– Kiek narių yra klausimų rengėjų komandoje? Kaip jie pasiekia, kad klausimai nebūtų per daug orientuoti į kokį nors geografinį regioną, į ką labiausiai žiūri?

– Tiksli klausimų rengėjų komandos sudėtis nėra viešai skelbiama. Tačiau stengiamasi, kad rengėjai būtų iš kuo skirtingesnių kraštų.

Klausimai į PVČ atrenkami pagal tam tikras taisykles. Visų pirma, PVČ klausimai oficialiai skirstomi į aštuonias temas, tokias kaip „istorija“, „pramogos“ ar „mokslas“. Kiekvienoje temoje – po 30 klausimų.

Be to, neoficialiai kiekviena tema dar susidaro iš daugelio potemių ir nė viena potemė negali “nusverti” kitų. Tarkime, “istorijos” tema neoficialiai skirstoma į potemes pagal laikotarpius. Kiekviename čempionate privalo būti nustatytas klausimų skaičius apie kiekvieną laikotarpį. Todėl negali būti, tarkime, taip, kad dauguma istorijos klausimų bus vien iš Antikos ar vien iš Viduramžių.

– Kiek žmonių dabar prisideda prie PVČ organizavimo Lietuvoje?

– Apie dvidešimt. Keletas žmonių yra „centras“. Jie pradeda dirbti prieš kelis mėnesius – prižiūri tinklapį, registraciją, verčia klausimus, ieško vietų renginiui, rėmėjų, užsiima rinkodara. Šiuo metu tai darome aš ir mano žmona Aistė Žemaitienė.

Kiti organizatoriai yra atstovai miestuose. Jie vadovauja renginiui konkrečiame mieste, jam iš anksto ruošiasi.

Likusieji savanoriauja renginio dieną ar savaitgalį. Ypač daug darbo jiems tenka Vilniuje, kur PVČ dalyvauja beveik 200 žmonių. PVČ suvienija ne tik Lietuvos viktorinų mėgėjus, bet ir jų rengėjus: prie renginio prisideda ne vienos iš didžiųjų Lietuvos proto žaidimų lygų šeimininkai.

PVČ nebūtų taip išpopuliarėjęs be jo reguliarių dalyvių pastangų. Jau spėję pamilti renginį, jie kviečia savo draugus ir gimines, dalinasi informacija internete.

Organizatorių nuotr./Pasaulio viktorinos čempionato dalyviai Panevėžyje
Organizatorių nuotr./Pasaulio viktorinos čempionato dalyviai Panevėžyje

– Kaip PVČ prasidėjo Lietuvoje? Ar visą laiką rengėte jūs?

– Pirmasis PVČ Lietuvoje įvyko 2006 m. Su manimi susisiekė Tarptautinė viktorinos asociacija ir pasiūlė imtis renginio savo šalyje. Esu tarp organizatorių nuo pat to pirmojo čempionato.

Organizavimo vadovu ir Tarptautinės viktorinos asociacijos atstovu Lietuvoje tapau 2009 m.

– Ką veikėte iki tol? Kaip susižavėjote protiniais žaidimais, jų organizavimu? Ar kažką organizavote iki PVČ?

– Nuo vaikystės patikdavo žiūrėti „protingus“ TV žaidimus. 2004 m., būdamas dar vienuoliktokas, išgirdau apie Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete rengiamą žaidimą „Protmušis“ – pirmąjį netelevizinį proto žaidimą Lietuvoje. Mane jis labai sužavėjo, tapau pirmuoju ten dalyvavusiu moksleiviu. Likau „Protmušyje“ apie dešimt sezonų, daug dalyvavau ir jo organizavime.

Būtent dėl „Protmušio“ organizavimo Tarptautinė viktorinos asociacija ir kreipėsi į mane siūlydama surengti Pasaulio viktorinos čempionatą Lietuvoje.

– PVČ rengiate jau ne vienerius ir ne dvejus metus. Kas smagiausia, kas paskatina prie to grįžti kasmet?

– Smagu, kad Pasaulio viktorinos čempionatas tapo visuotine viktorinų švente, kur žmonės gali individualiai pasivaržyti tarpusavyje, palyginti savo žinias atskirose temose, taip pat su kitų miestų, šalių žmonėmis. Daugiau tokių renginių Lietuvoje nėra: visose kitose viktorinose žaidžiama komandomis. Be to, kitose viktorinose daugiau lemia sėkmė, nes temos kiekvieną žaidimą skiriasi.

Smagu, kad ateina ir Lietuvos viktorinų lyderiai, ir eiliniai viktorinų gerbėjai.

– Gal galite prisiminti kokių įdomių nutikimų iš PVČ istorijos?

– Ankstyvojoje Lietuvos PVČ istorijoje būdavo kuriozų. Pavyzdžiui, kartą baras, su kuriuo sutarėme dėl renginio vietos, paskutinėmis dienomis sugalvojo dalyvius apmokestinti. Laimė, įtikinome sąlygų nekeisti. 2007 m. PVČ vyko Vingio parke ant suolelių. 2008 m. renginys neįvyko, nes pritrūko savanorių.

Dabar jau pakanka patirties, kad tokių kuriozų išvengtume, PVČ organizuojamas labai rimtai. Be to, beveik visi lietuviai jau žino, kas yra viktorina. Kai Lietuvoje prasidėjo PVČ, juk jokių žaidimų baruose dar nebuvo. Kai tardavomės dėl renginio vietos, reikėdavo daug aiškinti. Ir potencialūs dalyviai nebūtinai suprasdavo, kas čia per renginys…

Kiek pats surenkate taškų? Vistiek versdamas klausimus turbūt pasiskaičiuojate.

– Taip, visuomet prieš pažiūrėdamas atsakymus išbandau save. Surenku apie 80 taškų. Rekordas būtų buvęs 2012 m. – 93 taškai.

– Ar žaidime gali dalyvauti tik barų viktorinose sėkmingai žaidžiantys, nuolat intelektualius TV žaidimus per televizorių žiūrintys ir pan. žaidėjai, ar ir tiesiog „žmonės iš gatvės“? Kas svarbiausia dalyviui?

– Gali dalyvauti kiekvienas – tai ir yra šio renginio žavesys. PVČ – kaip koks masinis bėgimas. Čia nebūtina laimėti.

PVČ – kaip koks masinis bėgimas. Čia nebūtina laimėti.

Galite tiesiog pasitikrinti, kokias temas išmanote geriausiai. Galite kelti sau asmeninius tikslus: tarkime, pasirungti su draugu ar šeimos nariu. Galite pasidžiaugti šia žinių švente, sužinotais atsakymais į kruopščiai atrinktus įdomius klausimus. Galite dalyvauti metai iš metų, mėgindami pagerinti asmeninį rekordą. Kaupti reitingą, stengtis “užsidirbti” Lietuvos viktorinų meistro ar didmeistrio titulą. Yra, kas dalyvauja nuo pat pirmojo PVČ Lietuvoje.

Organizatorių nuotr./Pasaulio viktorinos čempionato dalyviai Klaipėdoje
Organizatorių nuotr./Pasaulio viktorinos čempionato dalyviai Klaipėdoje

– O kokie prizai?

– Kiekvieno miesto prizai prieš renginį bus paskelbti PVČ tinklapyje. Miestuose, kur daugiau dalyvių, prizų bus daugiau. Vilniuje, kur dalyvauja daugiausia žmonių, prizai bus itin gausūs.

Rėmėjų ir savanorių dėka dalyvavimas PVČ Lietuvoje – visiškai nemokamas. Tuo tarpu kai kuriose kitose šalyse dalyvavimo kaina siekia iki 100 eurų.

– Keliais sakiniais parašykite, kodėl niekada PVČ nežaidusį, nors šiaip ir žingeidų žmogų, kuris bijo, kad nieko neatsakys, kviestumėte ateiti.

– Esmė – ne atsakymų skaičiuje. Ir Lietuvos čempionas niekada nėra atsakęs net pusės klausimų.

Svarbiausia – kad sužinai daug naujo ir įdomaus. Kad gali lygioje arenoje pasirungti su draugais, šeimos nariais, savo viktorinos komandos nariais.

Bent kažkiek klausimų atsako visi – juk kai kurie klausimai yra susiję su mūsų regionu ar šiaip lengvesni. Būna, kad ir visai nedaug atsakęs žmogus patenka tarp lyderių kurioje nors temoje ar savo mieste.

Atsakymai į teksto pradžioje paskelbtus klausimus:

1. Ugnis sunaikino SANKT PETERBURGO rūmus.

2. Kongų giminė kildinama iš KONFUCIJAUS.

3. Pizza bianca yra be POMIDORŲ PADAŽO.

4. Sinusas, kosinusas ir tangentas priklauso TRIGONOMETRIJAI.

5. Į keturias okupacines zonas padalinta buvo VIENA.

6. Pirmajame elementų lentelės periode yra VANDENILIS ir HELIS.

7. Marijos Aleksandrovnos Blank ir Iljos Nikolajevičiaus Uljanovo sūnus išgarsėjo kaip VLADIMIRAS LENINAS.

8. 2015 m. apie karjeros pabaigą pranešė KOBE BRYANTAS.

9. Encefalitas yra GALVOS SMEGENŲ uždegimas.

PVČ vyks 2017 m. birželio 3 d. septyniuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Mažeikiuose. Tikslios renginio vietos daugelyje miestų dar bus paskelbtos. Registruotis galima el. paštu viktorinos@gmail.com. Dalyvavimas nemokamas. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius