Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalis Klaipėdoje stebins pasauliniais šedevrais: šokėja – tarp 200 tūkstančių gyvų lervų

Rugsėjo 12–18 d. Klaipėdoje vyks XIII Tarptautinis menų festivalis „Platforma“. Įvairiose miesto vietose ir Palangoje bus pristatyti naujojo cirko, performanso ir šiuolaikinio šokio pasirodymai. Festivalio vinimi, panašu, taps šokėjos pasirodymas tarp 200 tūkstančių gyvų lervų. Šokis užduos retorinį klausimą, kas gi iš tiesų yra viršesnis šioje planetoje – žmogus ar lerva?
Danijos menininkės Tinos Tarpgaard performansas nustebins ne vieną. Ji pasirodys tarp tūkstančių lervų.
Danijos menininkės Tinos Tarpgaard performansas nustebins ne vieną. Ji pasirodys tarp tūkstančių lervų. / S.Meisner nuotr.

Festivalį Klaipėdos dramos teatre šiemet atidarys vienos svarbiausių, daugiau nei 25 metų veiklos sukaktį mininčios Izraelio šokio trupių „Vertigo“ spektaklis „Vienas. Vienas & Vienas“, ką tik Niujorke nominuotas šokio pasaulyje Oskarui prilyginamam Bessie apdovanojimui.

Pasak festivalio prodiuserės Godos Giedraitytės, su šia Izraelio šokio trupe atvykimą į Klaipėdą teko derinti porą metų. Tai į geriausiųjų šokėjų penketuką gimtinėje patenkanti šokio trupė.

„Izraelio šokio mokykla yra pasaulinio masto. Tai, ką jie daro, kokios technikos yra šokėjai, reikia pamatyti savo akimis“, – sakė G.Giedraitytė.

V.Brtnicky nuotr./Festivalis žada intriguojančių šokio pasirodymų.
V.Brtnicky nuotr./Festivalis žada intriguojančių šokio pasirodymų.

Svečiai iš Danijos

Bendradarbiaujant su Danijos kultūros institutu Baltijos šalims ir festivaliu „CPHStage“, šiemet festivalyje net tris darbus pristatys menininkai iš Danijos.

Natūralumą, kūniškumą savo šokiu išreikš danų šokėjų duetas spektaklyje „Ieva ir Adomas“. Scenoje šokėjai pasirodys nuogi, tad spektaklis skirtas žiūrovams nuo 14 metų. Pasak G.Giedraitytės, profesionalus choreografas Palle Granhøjas geba nuogumą pateikti taip subtiliai, jog atrodo, kad jo nė nesimato.

Apnuogintos estetikos šokio duetas „Ieva ir Adomas“ vos prieš kelis mėnesius Danijoje apdovanotas aukščiausiu prizu kaip geriausias metų spektaklis.

Pasirodymas tarp gyvų lervų

Vienos iš nedaugelio bio-meną kuriančių Danijos menininkių, Tinos Tarpgaard, performansas-instaliacija gali tapti festivalio vinimi ir nustebins ne vieną.

„Mass – Bloom Explorations“ – festivalio projektas, kalbantis apie trapų žmogaus ir kitos gyvybės rūšies būties sąveikos balansą ir biologinį nykimo procesą.

Apie 200 tūkstančių didžiųjų milčių lervų kartu su atlikėja net tris dienas kartu gyvens skaidriame plastikiniame kupole Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre. Trijų valandų trukmės sesijose lankytojai bus kviečiami ateiti ir išeiti kada tik panorės, tyrinėti ir bendrauti su instaliacijos dalyviais. Projekto lankymas bus nemokamas.

„Tai specifiniai kirminai, kurie vėliau virsta vabalais. Šiuo atveju bus lervos. Choreografė, viena nedaugelio biomeno kūrėjų, įtraukiančių į pasirodymus augalus, gyvūnus ir panašiai. Šįkart keliamas įdomus klausimas – kas visgi svarbiau, žmogus ar lerva? Mokslininkų įrodyta, kad šie vabalai, maitindamiesi plastiku, perfiltruoja jį pro žarnyną ir išleidžia organines medžiagas. Mokslininkai teigia, kad tai išsigelbėjimas naikinant plastiką. Menininkė ir klausia – ar žmogus Žemės valdovas, ar lerva, kuri gali išgyventi žmonių teršiamame pasaulyje“, – kalbėjo festivalio organizatorė.

Menininkė ir klausia– ar žmogus Žemės valdovas, ar lerva, kuri gali išgyventi žmonių teršiamame pasaulyje.

Garantuota juoko dozė

Juoko dozę žada silikono pripumpuotas šokio spektaklis apie tobulo kūno medžioklę. Choreografės Gunnila Lind spektaklis „Šiuolaikinės panikos tuštybė – V.O.M.P.“ apie tobulų krūtų, šlaunų ir sėdmenų troškimą balansuoja tarp sodraus juoko ir gilios šių dienų visuomenės įvaizdžio kritikos...

„Juoksimės ir pašiepsime norą būti tobulai gražiomis ir gražiais. Šešios šokėjos privers kvatotis, ašaros liesis, demonstruos, kaip galime pasiaukoti, kad būtume gražūs“, – šypteli G.Giedraitytė.

Spektaklis bus rodomas Klaipėdos lėlių teatre ir Palangos kurhauzo salėje.

Cirkas – duoklė šeimoms

Cirkas „Le Cirque Plein d’Air“ iš Prancūzijos atskleis magiją ir kasdienybę. Jis kupinas trapios meilės, įsitaisiusios ant dviejų didelių stipraus vyro rankų, mažutės moters pečių ir muzikanto pirštų. Šiame mažame cirke išgirsite lietų, šalia įsitaisiusio žiūrovo kvėpavimą ir juoką… Akrobatinis ir muzikinis trijų atlikėjų kabaretas – tai kvietimas dar kartą paklajoti po vaikystės svajones, ir, visų svarbiausia, jomis gyventi.

„Festivalyje tęsiame cirko temą, dukart rodysime Prancūzų trupės pasirodymą specialioje palapinėje prie Kultūros fabriko. Kviečiame lankytis šeimas, yra šeimyninis bilietas, kad jos galėtų apsilankyti dviejų akrobatų ir muzikanto spektaklyje“, – pasakojo G.Giedraitytė, raginanti apsilankyti ir Lietuvos cirko artistės, studijas Prancūzijoje baigusios Marijos Baranauskaitės spektaklyje „Sofos projektas“.

„Jis pakvies jus tapti... sofomis, galite išbandyti naują būseną“, – intriguoja organizatorė. Spektaklyje vietų skaičius itin ribotas – vos 40 žiūrovų. Šio kūrybinio proceso metu tiriami žmonių ir sofų tarpusavio santykiai.

Šoks senjorai

Festivalio uždarymui pasirinktas netradicinis projektas. Anot organizatorių, Lietuvoje dar pernelyg retai pristatomas vyresnių atlikėjų tandemas ir šokio retro projektas apie „gerus senus laikus“.

Vokietijoje įsikūręs čekų choreografas Karelas Vaněkas kartu su kolegomis iš Slovakijos, Čekijos ir Vokietijos kviečia pažvelgti į praeitį. Maždaug 60 metų šokėjai spektaklyje prisimena ir sovietmetį. Šokdami kartais jie žvelgia į istoriją pro rožinius akinius ir ieško dalykų, kurių nebegali rasti šiandien. O gal „geri seni laikai“, kuriuos mes nostalgiškai prisiminsime po dešimties metų, vyksta kaip tik dabar?

M.Hančovský nuotr./Nostalgiada
M.Hančovský nuotr./Nostalgiada

Festivalis šiemet į draugiją nusprendė pakviesti ir Koncertų salėje rengiamą festivalį „Permainų muzika“ bei Kultūrų komunikacijų centro renginius. Taip nuspręsta Klaipėdoje rugsėjį pavadinti šiuolaikinio meno mėnesiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius