Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
01 22 /15:21

Klaipėdoje viešėjęs kultūros ministras S.Kairys: „Jautėme, kad kažkas negerai“

Pirmadienį į susitikimą su Klaipėdos kultūros bendruomene atvykęs kultūros ministras Simonas Kairys teigė jau seniau gavęs indikacijų, kad uostamiestyje kultūriniame gyvenime „kažkas nėra gerai“. „Pradėjome jausti jau seniau, ne dabar“, – teigė jis.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Į susitikimą I.Simonaitytės bibliotekoje atvyko gausus būrys kultūros žmonių, ypač nevyriausybinių organizacijų atstovų. Iš savivaldybės atstovų nesulaukta, atvyko tik keli tarybos, Seimo nariai. Tačiau ministerijos atstovai pabrėžė, kad savivaldybės atstovai ir nebuvo kviečiami, norėta pabendrauti su pačiais kultūrininkais.

S.Kairys pristatė nevyriausybinio sektoriaus projektų finansavimo tendencijas. Paaiškėjo, kad Klaipėdoje nepanaudota apie trečdalis „Kultūros paso“ projektui skirtų lėšų.

Jis teigė nusivylęs Klaipėdos sprendimu nebetęsti bendradarbiavimo su Prancūzijos ambasada. Ši draugystė tęsėsi septynerius metus.

Anot ministro, tai liūdina kalbant apie diplomatinę perspektyvą, taip pat įvertinant tai, kad rudenį, po Paryžiaus olimpinių žaidynių, Prancūzijoje tris mėnesius vyks Lietuvos kultūros sezonas, tačiau kiek Klaipėdos bus tarp dalyvių, nežinia. Pasak S.Kairio, panašu, kad tvarias partnerystes ateičiai Prancūzijoje „pasiims“ Vilnius, Kaunas, o Klaipėda gali likti paraštėje.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Kultūros ministras S.Kairys – Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Kultūros ministras S.Kairys – Klaipėdoje

Jis priminė, kad vyksta atranka į Europos kultūros sostinės rinkimus.

Ministras nerimauja, kad Klaipėda gali nedalyvauti atrankoje dėl Europos kultūros sostinės vardo 2027-aisiais, o rudenį veikiausiai neprisistatys ir Lietuvos kultūros sezone Prancūzijoje, taip prarasdama tarptautiškumą – to pasigenda ir vietos kultūros bendruomenė.

Klaipėda kas dvylika metų vykdomoje atrankoje kultūros sostinės vardui pelnyti pastarąjį kartą buvo parengusi stiprią programą, sukūrė stiprią konkurencinę aplinką, sako S.Kairys.

„(...) koks tai procesas, kokią konkurenciją davė Klaipėda – vyko miestai pasisemti gerųjų pavyzdžių, įsidiegti savo savivaldybėse. Bijau, kad jei nesulauksime, Klaipėda gali prarasti tarptautiškumo dėmesį, nes tas polėkis buvo geras“, – teigė S.Kairys.

„Būtų prasta žinia valstybei, jei Klaipėdos nebūtų konkurse, o šis konkursas apie stiprią kultūrinę bendruomenę, NVO, viešąsias įstaigas, apie supratimą, kokį vaidmenį kultūra gali vadinti viso miesto gyvenime“, – teigė jis.

Pasigendama savivaldybės iniciatyvos

Ministras priminė Klaipėdos Senojo pašto pastato istoriją. Pasigendama savivaldybės iniciatyvos.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Bereljefas ant Klaipėdos centrinio pašto fasado primena apie Mėmelyje (Klaipėdoje) gimusį pasaulio garso astronomą F.W.Argelanderį
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Bereljefas ant Klaipėdos centrinio pašto fasado primena apie Mėmelyje (Klaipėdoje) gimusį pasaulio garso astronomą F.W.Argelanderį

„Už 2,3 mln. Kultūros ministerija išperka, duoda 7 mln. tvarkybai. Imk, daryk ir galutiniame projekte atitenka tau. Mano galva, savivaldybė turi rodyti didesnę iniciatyvą“, – teigė ministras.

Kas kelia nerimą menininkams?

Kaip teigė Menininkų organizacijos „Žuvies akis“ pirmininkė, menotyrininkė Goda Giedraitytė, labiausiai pasigendama dialogo su vietos valdžios. Anot jos, didžiausią nerimą kelią savireguliacinis mechanizmas – kaip bus vertinami kultūros projektai, ar vertintojai turi pakankamai kompetencijos.

Šeiko šokių teatro nuotr./Šeiko šokio teatro spektaklis „Užpustyti“
Šeiko šokių teatro nuotr./Šeiko šokio teatro spektaklis „Užpustyti“

„Nusibodo tas stereotipas, kad kultūra yra finansų švaistymas. Šitą retoriką, nežinau, kaip ministerija gali pakeisti, reikia suprasti, kad sportu mes džiaugiamės, bet kultūra yra lėšų švaistymas. Kodėl?“ – kėlė klausimą ji. Būtent tokią retoriką ir savo feisbuke išplėtojo dabartinė viceministrė Lina Šukytė-Korsakė.

Šokio teatro įkūrėja Agnija Šeiko ministrui teigė įžvelgianti Klaipėdoje keletą problemų, o tarp jų – tarptautiškumo siaurėjimą.

„Matyčiau keletą problemų, kurios stipriai išryškėja Klaipėdoje – tarptautiškumo mažėjimą ir jo kaip prioriteto mažinimą, tarsi fokusuojamasi į lokalių produktų kūrimą ir aptarnavimą Klaipėdoje, kas įtraukta į visų organizacijų veiklą, tačiau tas punktas, tarsi dalyvavimas projektuose, gastrolės, dalyvavimas kažkokiuose tinkluose nebėra prioritetas“, – kalbėjo A.Šeiko.

Ji teigė neketinanti aptarinėti savivaldos pozicijos apie NVO sektorių ir neva pinigų švaistymą kultūrai, tačiau siūlė ministerijai išryškinti NVO sektoriaus svarbą, akcentuoti, kad jis yra lygiavertis žaidėjas.

Martyno Aleksos nuotr./Projektas „Klaipėda vakar, šiandien, rytoj“.
Martyno Aleksos nuotr./Projektas „Klaipėda vakar, šiandien, rytoj“.

Finansavimas – vienas mažiausių

Asta Pakarklytė, Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė, pristatė kultūros finansavimo rodiklius, kurie nepalankūs Klaipėdos savivaldybei. 2022-aisiais Klaipėdos miesto savivaldybė kultūros biudžetui skyrė 8 mln. eurų, t.y. 2,7 proc. viso biudžeto. Šalies savivaldybių vidurkis yra apie 6,11 proc. Mažesnį procentą biudžeto kultūrai skiria tik Vilniaus miesto savivaldybė.

BNS nuotr. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras
BNS nuotr. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras

Daugiausiai finansavimo gauna Klaipėdos jaunimo teatras, Klaipėdos lėlių teatras, menininkų grupė „Žuvies akis“.

Tyrimai rodo, kad klaipėdiečiai prastai vertina kultūrinį prieinamumą.

Ministras apie savo planus aplankyti Klaipėdą ir susitikti su bendruomenėmis pranešė praėjusią savaitę, kai kilo ažiotažas po vicemerės L.Šukytės-Korsakės interviu Lietuvos radijui.

Jos pasisakymai apie kultūros prioritetus ir iškeltą pavyzdinį renginį – Jūros šventę – sukėlė pasipiktinimą tarp kultūros žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius