Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministerija kaltinama dariusi spaudimą savivaldybėms dėl algų kėlimo

Pirmadienį Kultūros ministerija paskelbė, jog memorandumą, kuriuo įsipareigojama prisidėti prie kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimų kėlimo, pasirašė 55 savivaldybės. Memorandumą pasirašyti kol kas atsisakė dvi savivaldybės. Tarp jų – Biržų rajono savivaldybė, kurios meras Valdemaras Valkiūnas teigė jautęs ministerijos spaudimą. Esą, jei savivaldybė memorandumo nepasirašys, ministerija savo ruožtu neprisidės prie savivaldybės kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimų kėlimo.
Liana Ruokytė – Jonsson
Kultūros ministrė Liana Ruokytė–Jonsson susitikime su savivaldybių atstovais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Toks nekultūringas elgesys yra grubus spaudimas, kurio nebuvo tikėtasi. Aš suprantu, kad atlyginimus reikia kelti. Žadėjo tai rinkimuose Seimo nariai ir Vyriausybė. Bet bandyti mus priversti tai daryti banditiniais metodais nedera Kultūros ministerijai. Atėjo vienas laiškas, siūlantis prisidėti, o kitas – jau ultimatyvia forma, kad arba pasirašom, arba išvis negaunam [pinigų]. Manau, kad už tokius darbus turėtų ministrė atsistatydinti. <...> Ne 1990–1991 metai, kad taip išsukiotume rankas savivaldybėms, teigiant, jog jei nepasirašysime memorandumo, būsim išmesti iš tos grupės, kuriai bus suteiktas finansavimas. Manau, kad tai yra labai rimtas išpuolis“, – kalbėjo V.Valkiūnas.

15min pasiekė savivaldybėms adresuotas Kultūros ministerijos raštas (2018-10-05, Nr. S2-2798), kviečiantis pasirašyti memorandumą. Jame teigiama: „Atkreipiame dėmesį, kad Memorandume pasiūlytas finansavimo modelis, Vyriausybei prisidedant prie savivaldybių kultūros ir meno įstaigų darbuotojų atlyginimo didinimo, bus taikomas tik Memorandumo dalyviams.“

Kultūros ministerijos atsiųstame komentare ši rašto ištrauka ir jos formuluotė nekomentuojama. Ministerija teigia visada tvirtinusi, kad prisidės prie kultūros darbuotojų atlyginimų kėlimo, nepriklausomai nuo to, ar savivaldybė pasirašys memorandumą, ar ne.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kultūros ministerija

„Kviesdama pasirašyti memorandumą Kultūros ministerija siekė sutarti su savivaldybėmis, kad prisidėtų prie planuojamo darbo užmokesčio kultūros ir meno darbuotojams.

Memorandume pasiūlytas finansavimo modelis, Vyriausybei prisidedant prie savivaldybių kultūros ir meno įstaigų darbuotojų atlyginimo didinimo, bus taikomas tik Memorandumo dalyviams.

Jeigu kuri nors savivaldybė neprisidėtų (pvz., Biržai), tai tos savivaldybės kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai padidės tik ta dalimi, kurią visoms savivaldybėms skirs Kultūros ministerija. Visoms savivaldybėms kitų metų biudžete planuojamos lėšos kultūros ir meno darbuotojų atlyginimams didinti, įskaitant ir Biržų rajono savivaldybės kultūros ir meno darbuotojus“, – 15min atsiųstame komentare teigė Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus specialistė Jana Mikulevič.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdemaras Valkiūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdemaras Valkiūnas

Savo ruožtu Biržų rajono savivaldybė atsakyme ministerijai pažymėjo, kad per tokį trumpą laikotarpį savivaldybė neturi galimybės išsamiai apsvarstyti šio klausimo, ir teigė, kad nustatydama tokį laiko tarpą „Kultūros ministerija daro tiesioginį spaudimą savivaldybei, kad ji besąlygiškai pasirašytų Kultūros ministerijos parengtą memorandumą jame nurodytomis sąlygomis“.

Savivaldybės atstovai taip pat neatmeta, jog kreipsis į teismą, jei, remiantis rašte nurodyta informacija, ministerija neprisidės prie atlyginimų Biržų rajono savivaldybės kultūros darbuotojams kėlimo.

Komentuodamas sprendimą nepasirašyti memorandumo Biržų rajono savivaldybės meras V.Valkiūnas teigė: „Niekas neklausia, ar savivaldybės turi lėšų kofinansuoti, ar mes galime skolintis. Dideliems miestams, kaip Vilnius, galbūt tai tik lašas jūroje, bet ne mums, mažoms savivaldybėms. Juolab, kad iš ministerijų tai jau ne pirmas prašymas [prisidėti] – socialinių reikalų ministras, pats girdėjau, kaip skelbia, kad gali prasidėti savivaldybės, Švietimo ministerija, Susisiekimo ministerija... Visas finansavimas dabar permetamas į savivaldybes. O mes, mažos savivaldybės, toks įspūdis, kad sėdim ant naftos telkinio, o po to esame tie blogiečiai, kad nesidalina“, – sako Biržų miesto meras.

Ignalinos meras H.Šiaudinis: „Čia yra šou, daugiau nieko“

Memorandumo nepasirašė ir Ignalinos rajono savivaldybė. Paklaustas, kodėl buvo priimtas toks sprendimas, meras Henrikas Šiaudinis sakė: „Mes pritarėme visų biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų kėlimui. Atskirai dėl kultūros ar bet ko ištraukus pasakyti 2018 m., kai neturim 2019 m. biudžeto rodiklių ir skaičių, mes negalime. Apie tai galėsim pasakyti sausio-vasario mėnesį svarstydami biudžetą. Rasim lėšų – pakelsim. O dabar čia yra šou, daugiau nieko. Meras vienas tokio dokumento pasirašyti negali, jis nėra įgaliotas vienas spręsti finansinius klausimus, čia turi būti ir tarybos [sprendimas].“

H.Šiaudinis taip pat tvirtino, jog laiko priimti sprendimą pritrūko: „Atsiunčia, per tris-keturias dienas reikalauja sprendimo. Taip negali būti, taip neturėtų būti daroma. Taryba apsispręsti gali, kai turi pinigus. Ir taryba gali pakelti [atlyginimus] kada nori, kada tik pinigų turi. O jei neturi, pakelti negali. Mes ne dėl to nepakeliam, kad turim pinigų ir neturim kur jų dėt.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Henrikas Šiaudinis, Ignalinos meras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Henrikas Šiaudinis, Ignalinos meras

Kultūros ministerija teigia, jog dar pirmadienį memorandumą planuoja pasirašyti Pagėgių savivaldybė. Alytaus ir Jonavos savivaldybės yra išreiškusios norą prisidėti prie iniciatyvos, tačiau vis dar laukia Tarybų posėdžių, kurie vyks spalio 14 d. ir spalio 25 d.

Kultūros ministrė: memorandumas nėra spaudimas

Spalio 4 d. vykusiame Kultūros ministerijos ir savivaldybių atstovų susitikime spaudimą iš ministerijos teigė jautę ir kelių kitų savivaldybių atstovai.

Kelmės rajono savivaldybės meras Vaclovas Andriulis sakė: „Suprantam, kad kultūros darbuotojams atlyginimus kelti reikia, bet jautėm spaudimą iš ministerijos. Pati pateikimo forma, bent jau man asmeniškai, buvo truputį nepriimtina. Bet kad kelti atlyginimus turim, čia ir kalbos nėra.“

Spaudimą pasirašyti memorandumą teigė jautęs ir dar vienos savivaldybės atstovas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų viešinama. Pasak jo, ministerija savivaldybėms nepaliko kito pasirinkimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liana Ruokytė – Jonsson
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liana Ruokytė – Jonsson

Paklausta, kaip galėtų pakomentuoti tokią poziciją, L.Ruokytė-Jonsson tąkart sakė: „Manyčiau, kad memorandumas nėra spaudimas, memorandumas yra savanoriškas susitarimas, daugiau politinis dokumentas. Tai nėra kažkokia sutartis, kurią būtinai reikia įgyvendinti. Tai daugiau politinės valios demonstravimas. <...> Yra laisva valia. Nori – pasirašai, nori – nepasirašai. Nori, kad tavo kultūros darbuotojai uždirbtų tiek, kiek ir kitos savivaldybės darbuotojai, tai pasirašai. O jeigu ne... Reiškia, paskiri nuosprendį savo žmonėms. Ir aš manau, kad tie žmonės žinos, prie kurių durų eiti piketuoti, jei jų atlyginimai nebus tokie patys, kaip kitose savivaldybėse.“

Savivaldybės kultūros darbuotojų atlyginimus didins 19 eurų

Rugsėjį vykusioje protesto akcijoje kultūros sektoriaus darbuotojai reikalavo, jog per trejus metus jų atlyginimai pakiltų 150 eurų, 75 eurais – jau kitąmet. Po derybų L.Ruokytė-Jonsson žadėjo, kad trūkstamų lėšų kultūros darbuotojų atlyginimams didinti bus ieškoma ir savivaldybių biudžetuose. Ketvirtadienį vykęs susitikimas buvo rengiamas siekiant aptarti galimą savivaldybių indėlį.

Kultūros ministrė komentuodama memorandumo idėją sakė: „Susitarimo esmė – savitarpio supratimas ir bendras sutarimas dėl kultūros ir meno darbuotojų atlyginimų kėlimo. Tai daugiau politinis įsipareigojimas trejiems metams į priekį, pradedant nuo 2019 m. sausio 1 d. Įvardinta labai konkreti suma – ministerija prisideda 19 eurų ir tiek pat prisideda ir savivaldybės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius