Sportas gyvai

Užutrakyje siaus šaurietiškos favelos ritmai

Kas artimai sieja Braziliją ir Lietuvą? Favelos! Ir nors favelos – Brazilijos didmiesčių varguomenės gyvenamieji kvartalai, pasirodo, pastarojo bendrumo galima įžvelgti ir Lietuvoje.
Užutrakyje siaus šaurietiškos favelos ritmai
Užutrakyje siaus šaurietiškos favelos ritmai / Projekto partnerio nuotr.

Taip mano žinomas saksofonininkas, kompozitorius, aranžuotojas Remigijus Rančys, specialiai muzikos festivaliui „Užutrakio vakarai“ sukūręs projektą „Favela nordica“. Jį pamatysime ir išgirsime liepos 22 dieną 19 val. Užutrakio dvaro rūmų terasoje.

„Aš taip pat esu kilęs iš favelos, tik lietuviškos – Šiaulių Pietinio rajono, todėl programa ir įvardyta kaip šiaurietiška favela“, – tvirtina žinomas džiazo muzikantas, į projektą pakvietęs Rio de Žaneiro varguomenės kvartale išaugusį menininką Zé Kouyaté, grojantį egzotiškais instrumentais.

„Favela nordica“ skambės pasaulio šalių muzika, tačiau svarbiausios linijos – braziliški, lietuviški, afrikietiški etno motyvai. Projektas yra unikalus, sukurtas būtent Užutrakyje vykstančiam festivaliui, tad vargu ar teks kur nors dar jį išgirsti.

Projekto partnerio nuotr./Užutrakyje siaus šaurietiškos favelos ritmai
Projekto partnerio nuotr./Užutrakyje siaus šaurietiškos favelos ritmai

R.Rančį su brazilu Zé Kouyaté sieja ne vienerių metų kūrybinis bendradarbiavimas. Netrukus etnomuzikologo doktorantūrą Didžiojoje Britanijoje baigsiantis brazilas net ėmė svarstyti galimybę ilgiau apsigyventi Lietuvoje. Šis muzikantas, prieš kelis metus paniręs į meninės tapatybės paieškas, nukeliavo į Afriką, Malį, ir studijavo tenykštę kultūrą – ypač primityvius, bet labai originalius muzikos instrumentus. Vienu jų – kalamangoni, primenančiu afrikietišką korą, dar vadinamą afrikietiška arfa, Zé Kouyaté muzikuos Užutrakyje. Be to, jis gros braziliška gitara, dainuos, atliks kūrinius perkusiniais instrumentais.

Į savitą „Favela nordica“ programą įsijungęs dar vienas brazilas – perkusininkas iš Sant Paulo Black Luiz, kuris gyvena ir aktyviai koncertuoja Estijos sostinėje Taline. Tikra šio projekto pažiba – garsus akordeonininkas Andrius Balachovičius, meistriškai įvaldęs prancūziškos, balkaniškos bei braziliškos muzikos akordeono reperturą. Grupėje taip pat groja vienas užimčiausių Lituvos bosininkų Gediminas Svilas.

„Visų šių muzikantų stilistinė amplitudė yra iš tiesų marga ir globali, taigi, bilietas į šį koncertą garantuoja magišką kelionę po nuostabų ir dar neatrastą pasaulį“, – sako „Favela nordica“ sumanytojas R.Rančys.

Projekto partnerio nuotr./Užutrakyje siaus šaurietiškos favelos ritmai
Projekto partnerio nuotr./Užutrakyje siaus šaurietiškos favelos ritmai

Į klausimą, kodėl jis pasirinko būtent festivalį „Užutrakio vakarai“, menininkas nedvejodamas teigia, kad dėl įstabios aplinkos ir magiškos auros: šimtamečio dvaro parko, Galvės ežero su Trakų pilimi, ir, žinoma, muziką mylinčios publikos. Beje, „Užutrakio vakarams“ originalią programą R.Rančys yra parengęs jau ne vieną.

Muzikos festivalį „Užutrakio vakarai“ globoja Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, Trakų rajono savivaldybė. Išsamesnė informacija – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius