Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audronis Liuga Lietuvos nacionalinį dramos teatrą paliko Martyno Budraičio sprendimu

Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) internetinėje svetainėje prie Meno skyriaus darbuotojų Audronio Liugos pavardės nebėra. Tai, kad A.Liuga nustojo eiti LNDT meno vadovo pareigas, 15min.lt patvirtino teatro atstovė ryšiams su visuomene Aušra Pociūtė.
Audronis Liuga
Audronis Liuga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Teatro visuomenė tyli tarsi „Godunovo“ finalas. Triukšmauti išties nėra ko, bet pasvarstyti, padiskutuoti išties yra apie ką“, – puse lūpų apie A.Liugos pasitraukimą užsimenama internete.

LNDT meno vadovo kėdę A.Liuga užėmė prieš penkerius metus, teatrui pradėjus vadovauti Martynui Budraičiui.

Šių metų spalio viduryje jis buvo paskirtas teatrui vadovauti antrą penkerių metų kadenciją – konkurse konkurentų M.Budraitis neturėjo.

Triukšmauti išties nėra ko, bet pasvarstyti, padiskutuoti išties yra apie ką.

Direktoriaus pateiktoje programoje – planai, susiję su didžiule teatro rekonstrukcija, nauja sale ir naujomis technologijomis; repertuarinę politiką numatyta grįsti stipria ir veiksminga meno taryba ir atviro visuomenei teatro ideologija.

„Pagal naują penkerių metų programą didesnį vaidmenį formuojant repertuarą atliks nuolat veikianti LNDT meno taryba.

Patariamąjį balsą turinčią tarybą sudaro iškilūs teatralai ir visuomenės veikėjai, steigėjo atstovas: LNDT trupės aktorė Jolanta Dapkūnaitė, teatro režisierius Oskaras Koršunovas, LNDT trupės aktorė, režisierė Birutė Marcinkevičiūtė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos meno prorektorė prof. dr. Ramunė Marcinkevičiūtė, kompozitorius Šarūnas Nakas, kultūros viceministrė Patricija Poderytė, LNDT trupės aktorius Arūnas Sakalauskas, VšĮ „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“ generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius, kompozitorius Gintaras Sodeika, teatro režisierius Gintaras Varnas, teatrologė, literatūrologė prof. dr. Irena Veisaitė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Martynas Budraitis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Martynas Budraitis

Sudarant LNDT meninę programą ypatingas dėmesys bus skiriamas jauniems teatro profesionalams, nacionalinei dramaturgijai, teatro gastrolėms, edukacijai, teatro archyvų skaitmeninimui“, – naują teatro viziją pristatė A.Pociūtė.

Penkerius metus žvelgė viena kryptimi

A.Liuga 15min.lt pasakojo, kad paskutinė jo darbo diena LNDT buvo lapkričio 2-oji. M.Budraičio sprendimo atsisveikinti A.Liuga nenorėjo vilkinti, todėl darbo sutartis buvo nutraukta šalių susitarimu.

Kodėl taip įvyko? „Asmeniniai santykiai yra asmeniniai, o profesiniai – profesiniai. Asmeninių dalykų nenoriu niekaip komentuoti, o dėl profesinių... Tiesiog tuos penkerius metus mes žvelgėme viena kryptimi. Galbūt direktorius dabar nori tą kryptį išplėsti, įtraukti daugiau žmonių, kurie galėtų dalyvauti teatro kūrybiniame procese“, – svarstė A.Liuga.

Jis pažymėjo, kad tuos penkerius metus dirbdamas teatre visada pabrėždavo, jog darbas tokioje įstaigoje yra laikinas.

„Ir tas laikinumas apibrėžia tavo įsipareigojimus, atsakomybę. Jokiu būdu netapatinau savęs su šiuo teatru ta prasme, kad esu nepakeičiamas ar teisus visame, ką darau. Nieko nei ginu, nei teisinu, bandau racionaliai analizuoti situaciją. Negaliu pasakyti, kad visi pastatymai buvo sėkmingi. Tačiau galiu patikinti, kad visi darbai buvo daromi tiek Lietuvoje, tiek užsienyje geriausių režisierių – stiprių teatro vardų“, – kalbėjo A.Liuga.

Atostogauti nebus laiko

Kuriant programą, su kuria M.Budraitis į LNDT direktoriaus postą kandidatavo antrai kadencijai, A.Liuga iš esmės nedalyvavo.

„Direktorius, matyt, geriau žino, kaip jis nori formuoti programą. Tačiau net jis negali pasakyti, kaip teatras gyvens toliau – tik tam tikrus savo siekius, tikslus ir ketinimus. Tačiau praktika ir rezultatai niekada nebūna iš anksto prognozuojami“, – samprotavo A.Liuga.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Audronis Liuga
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Audronis Liuga

Trečiadienį jis buvo susitikęs su teatro aktoriais: „Pabrėžiau, kad nenutraukiu ryšių su teatru, nes kai kurie spektakliai gimė su užsienio režisieriais, todėl esu jiems įsipareigojęs prižiūrėti tuos spektaklius. Tikrai tą darysiu be atlygio.“

Laiko atsipūsti nuo darbų A.Liuga neturi. Režisierius Eimuntas Nekrošius pakvietė jį dirbti drauge, dėstant studentams: „Be to, turiu kitų sumanymų, apie kuriuos anksti kalbėti, bet bandysiu juos plėtoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius