Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eimunto Nekrošiaus režisuota opera – Lenkijos Nacionaliniame didžiajame operos teatre Varšuvoje

2013 m. balandžio 20 d. Lenkijos Nacionaliniame didžiajame operos teatre Varšuvoje įvyko lietuvių režisieriaus Eimunto Nekrošiaus režisuotos operos „Qudsja Zaher“ premjera. Muziką operai sukūrė vienas žymiausių šiuolaikinės lenkų muzikos autorių, kompozitorius Pawelas Szymanskis, libretą – žinomas ir įvairiais lenkų bei tarptautiniais apdovanojimais ne kartą apdovanotas dokumentinių filmų režisierius ir radijo reportažų autorius Maciejus Drygas.
Eimuntas Nekrošius
Eimuntas Nekrošius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Scenografiją spektakliui kūrė Nadežda Gultiajeva, kostiumus – Marius Nekrošius. Tarp spektaklio kūrėjų lietuvių taip pat yra šviesų režisierius Audrius Jankauskas ir treilerio autorė, Lenkijoje gyvenanti ir kurianti režisierė Vita Želakevičiūtė-Drygas.

Ši „eschatologinė opera“, kaip ją pavadino jos autoriai, pasakoja afganistanietės Qudsjos, paaukojusios gyvybę už pabėgėlius ir savo likimą sutikusios povandeniniame pasaulyje, istoriją.

Opera susilaukė nemažo publikos dėmesio. Ne tik todėl, kad tai pirmoji šiuolaikinė opera, pastatyta Nacionaliniame operos teatre Varšuvoje po daugelio metų, bet ir todėl, kad ją režisavo žymus lietuvių režisierius E.Nekrošius.

Atsakydamas į klausimą, kodėl ėmėsi šios operos pastatymo E.Nekrošius sakė: „Sutikau su pasiūlymu statyti šią operą Varšuvoje dėl daugelio priežasčių. Pirmiausiai todėl, kad nuo mažų dienų domiuosi lenkų kultūra. Antra – todėl, kad pabėgėlių tema yra amžina tema. Ir neturime garantijos, kad vieną dieną mes taip pat netapsime pabėgėliais.“

Pagrindinio vaidmens atlikėja, viena žymiausių lenkų operos solisčių Olga Pasiecznik, komentuodama darbą su E.Nekrošiumi, pažymėjo, kad darbas su lietuvių režisieriumi jai buvo didžiulė maloni staigmena. Režisierių O.Pasiecznik pavadino „absoliučiu, į nieką nepanašiu reiškiniu“.

„Pasakyti, kad jis režisuoja, tai pasakyti žymiai mažiau, nei reikėtų. E.Nekrošius neaiškina, nerodo, kaip reikia vaidinti. Jis tiesiog sėdi prie režisieriaus staliuko ir atsakinėja į klausimus palikdamas daugtaškį, kuris nepaprastai įaudrina aktoriaus vaizduotę. E.Nekrošius tiesiog provokuoja aktorių kūrybai ir taip elgdamasis yra labai kantrus, netgi užsispyręs. Atrodo, kad E.Nekrošius kuria labai jautrų, paprastų ženklų ir simbolių, paprastų daiktų ir judesių kupiną teatrą, kuris tuo pačiu metu yra labai aiškus ir konkretus. Per 20 darbo su įvairiais pasaulio režisieriais metų nebuvau sutikusi nei vieno režisieriaus, iš kurio sklistų tokia teatrinė jėga ir kuris traktuotų aktorių ir solistą ne kaip instrumentą, o kaip partnerį“, – kalbėjo O.Pasiecznik.

Premjeriniai spektakliai Lenkijos Nacionaliniame didžiajame operos teatre Varšuvoje taip pat rodyti balandžio mėn. 21 ir 23, dar vienas pasirodymas numatytas trečiadienį, balandžio 24 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius