Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Naująją Vilnią, Baltupius ir Kirtimus atvyksta naujojo cirko žvaigždės

Rugsėjo 18–23 d. trys Vilniaus miesto pakraščiuose įsikūrusios kultūros įstaigos kviečia į visiškai naują renginių ciklą – Naujojo cirko stoteles. Dūmų fabrikas Naujojoje Vilnioje, Kirtimų kultūros centras ir Artūro Areimos teatras Baltupiuose per keletą dienų pristatys 3 užsienio ir 4 lietuvių kūrėjų darbus, rašoma „Artūro Areimos teatro“ pranešime žiniasklaidai.
Marija Baranauskaite „Violončelėms“
Marija Baranauskaite „Violončelėms“ / Dainiaus Putino nuotr.

Šiuolaikinis cirkas pirmą kartą pasieks tolimiausius Vilniaus rajonus

Naujasis cirkas – viena inovatyviausių scenos menų sričių, sparčiai besivystanti daug kur pasaulyje. Jis žinomas kaip transformuota tradicinio cirko forma, kurioje atsisakyta išnaudojamų gyvūnų, apjungiamos keletas ar visos tradicinės cirko disciplinos, kiti scenos menai, įterpiama ir postdraminio teatro patirtis.

Naujojo cirko dėka gyvūnų pasirodymus sėkmingai pakeitė scenos menų raiškos elementai, artistų judesiai ir emocijos, dramaturgijos bei scenos erdvės suvaldymo gebėjimai, nauji inžinieriniai scenos ir jos įrangos išradimai, į sportą panašesnius senojo cirko triukus išstūmė meninės priemonės, spektaklio, kaip kūrybos produkto, visumos siekis.

Lietuvoje apie šią sritį vis dar palyginti mažai informacijos, nors ji čia plėtojama jau keliolika metų. Lietuvoje šiuolaikinį cirką, pirmiausia festivaliu „Naujojo cirko savaitgalis“, nuo 2006 m. Vilniuje pristato Menų spaustuvė, Kaune jau keletą metų jo populiarinimu užsiima festivalis „Cirkuliacija“, Klaipėdoje cirką pristatinėja tarpsritinis festivalis „PlArtforma“, Visagino, kuriame jau keturis dešimtmečius veikia viena žinomiausių sportinės akrobatikos mokyklų, savivaldybė kartu su mieste veikiančiomis kultūros, sporto, ugdymo ir laisvalaikio įstaigomis, pastaraisiais metais pradėjo diegti cirko idėjas savo mieste.

Tačiau didžioji gyventojų mažesnėse vietovėse ar toliau esančiuose rajonuose dalis, ypač – vaikai ir paaugliai, nemato naujausių kultūros reiškinių, kurių pristatymo ar vyksmo vietos, kaip taisyklė, būna didmiesčių centruose. Nenuostabu, kad kultūrinėje atskirtyje esančiuose rajonuose apstu socialinių ir saugios aplinkos problemų – jaunoji karta auga beveik nesusidurdama su inovatyvios kultūros reiškiniais.

Todėl projekto rengėjai incijuoja trijų kultūros sklaida užsiimančių organizacijų aljansą. Dūmų fabrikas kartu su Kirtimų kultūros centru ir Artūros Areimos teatru imasi naujovės – siekti į sostinės pakraščius atvesti profesionaliąją kultūrą. Ir pradeda tai nuo šiuolaikinio cirko, kaip vienos naujausių profesionaliosios kultūros sričių. Kad tai tinkamas instrumentas, rodo ir pasauliniai su naujuoju cirku susijusių nedidelių vietovių, nuo didmiesčių nutolusių mažųjų miestų pavyzdžiai.

Programoje – šiuolaikinio cirko kūrėjai iš Prancūzijos, Švedijos, Belgijos, Meksikos ir Lietuvos

Naujojo cirko stotelių N.Vilnioje, Kirtimuose ir Baltupiuose programa sudaryta iš dviejų srautų: savo šalyse ir tarptautinėje cirko bendruomenėje garsėjančių užsienio kūrėjų ir kasmet vis ryškiau atsiskleidžiančio jaunojo Lietuvos cirko atstovų.

Vienas pristatomų kūrinių bruožų – jie yra techniškai nesudėtingi, todėl juos galima lanksčiai rodyti įvairiose erdvėse. Atskirų spektaklių dalyvių geografija labai plati: Prancūzija, Švedija ir JAV, Belgija ir Nyderlandai, Lietuva ir Meksika. Žanrų taip pat visa puokštė – nuo akrobatikos rūšių ir šokio iki inovatyvaus žongliravimo ir klounados performanso.

Iš Prancūzijos atvyksta 1991 m. šios šalies čempionas bei pasaulio vicečempionas Mažųjų dviračių (BMX) laisvojo stiliaus (angliškai – „Flat-BMX“) rungtyje Vincentas Warinas. Jo trupės Cie 3.6/3.4 vaidinimas „Velociklopediniai skanėstai“ jau pristatytas 19 šalių, jame greta dviratininko yra pasirodę daugiau nei 100 įvairių instrumentų ir žanrų muzikantų – Lietuvoje tai bus muzikantas saksofonistas Vygintas Kisevičius. Spektaklis yra savito pobūdžio susitikimas: BMX dviračiui sukurtos choreografijos, naujos muzikinės-garso aplinkos ir žiūrovų patirties.

Iš Švedijos atvyksta garsus šios šalies žonglierių darinys – trupė „Kapsel“ su vienu įžymiausių šių laikų pasaulio žonglierių tradicinio ir šiuolaikinio cirko srityse, cirko idėjų populiarintoju amerikiečiu Jayumi Gilliganu ir Eriku Åbergu, vienų žinomiausių šios srities profesionalų Skandinavijoje, vadinamu žonglieriumi, žongliravimo istoriku ir išradėju. „Kapsel“ tarptautinėje cirko bendruomenėje garsėja įvairiomis veiklomis: jie rodo savo spektaklius, užsiima meniniais manipuliavimo objektais, muzika ir mokslo tyrinėjimais, yra įkūrę butikinių žongliravimo reikmenų gamybos įmonę, išleidę keletą dokumentinių vaizdo įrašų rinkinių, transliavę podcast'ą apie žongliravimo kultūrą.

Tarp Belgijos ir Olandijos savo kūrybinį gyvenimą dėliojantis Pietas Van Dycke‘as – įvairiapusis cirko ir šokio kūrėjas, atlikėjas, treneris ir mokytojas. Po matematikos mokslų Briugėje, 2018 m. jis baigė choreografiją Fontys menų mokykloje Tilburge. Kūrėjui būdingas šokio ir cirko suliejimas, gravitacijos, pusiausvyros, laiko ir ištvermės ribų paieškos. Šiemet birželį už išskirtinį choreografinį talentą į Lietuvą atkeliaujančiame duete „On Point“ P. Van Dycke‘as buvo apdovanotas vienu prestižiškiausių Nyderlanduose BNG Banko šokio prizu 2021.

Atlikėjų archyvo nuotr./Piet Van Dycke „On Point“
Atlikėjų archyvo nuotr./Piet Van Dycke „On Point“

Ką tik iš šiuolaikinio cirko studijų Italijoje, FLIC cirko mokykloje Turine, grįžusi vilnietė oro akrobatė Izabelė Kuzelytė pristatys savo naujo darbo eskizą „Būtybių gyvenimas“.

Atlikėjos archyvo nuotr./Izabelė Kuzelytė „Būtybių gyvenimas“
Atlikėjos archyvo nuotr./Izabelė Kuzelytė „Būtybių gyvenimas“

Jau keletą metų dėl įvairių aktyvių cirko veiklų Lietuvos scenos menų bendruomenėje žinomas kaunietis Džiugas Kunsmanas šiame projekte pristatys du savo darbus – solo ir duetą su šiuolaikinio šokio kūrėju iš Meksikos Adrian Carlo Bibiano.

Palangiškė, viena aktyviausių lietuvių šiuolaikinio cirko kūrėjų Marija Baranauskaitė parodys savo naujausią performansą muzikos instrumentams – violončelėms.

Dainiaus Putino nuotr./Marija Baranauskaite „Violončelėms“
Dainiaus Putino nuotr./Marija Baranauskaite „Violončelėms“

Renginio pagrindinis rėmėjas – Kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius