Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jautrų ir pavojingą“ OKT sezoną pristatęs O.Koršunovas: viskas apie ją – moterį

„Sezonas bus jautrus ir, atvirai pasakius, pavojingas. Šitas sezonas yra apie ją – moterį“, – OKT/Vilniaus miesto teatro sezono pristatyme sakė teatro meno vadovas Oskaras Koršunovas.
Oskaras Koršunovas
Oskaras Koršunovas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Susirinkusiems buvo parodyta ištrauka iš šių metų pavasarį pristatyto spektaklio „Pasikėsinimai į jos gyvenimą“, kuris ir padiktavo naujojo sezono koncepciją.

O.Koršunovas perskaitė šių metų OKT/ Vilniaus miesto teatro manifestą:

„Šventas Paulius rašė, kad Jėzuje Kristuje nėra nei vyro, nei moters, nei žydo, nei palestiniečio – yra žmogus. Žmogiškumas – tai esminė mūsų, OKT teatro, arterija. Bet visgi pasaulio istorija – tai nuolatinis žmogaus iškreiptų stereotipų kūrimas. Per visą istoriją, ypač moterims, teko kentėti tuos iškreiptus stereotipus. Susiklosčiusi patriarchalinė santvarka moterims atiminėjo teisę būti tiesiog žmogumi – vertė ją būti moterimi. Tam buvo naudojami įvairūs mechanizmai ir įrankiai: čadros, burkos, skaistybės diržai, kiniški bateliai, neleidžiantys joms savarankiškai vaikščioti, ar inkvizicijos laužai.

Kitas kraštutinis veiksmas – vėlgi, iškreiptas stereotipas: tai begalinis moters garbinimas ir idealizavimas. Didžioji paslaptis, šventoji motina, grožio įsikūnijimas, mūza ir taip toliau. Moterims visuomet buvo skiriami kokie nors scenarijai. Pagrindiniai – paleistuvė, gera žmona, motina, šventoji. Tačiau niekada nebuvo suteikta teisė būti visapusišku žmogumi. Šią teisę uzurpavo vyrai.

Bet dabar mes išgyvename kitus laikus. Moteris keičia savo socialinę, politinę, fizinę, metafizinę lokaciją. Moterų gyvenime vyksta revoliucija. Ji ruseno jau nuo XIX a. Bet dabar mes matome didelę ugnį. Moteris tampa lygia su vyrais: politikoje, mene, socialiniame gyvenime. Statistiniai rodikliai vis dar vyrų pusėje, bet atotrūkis mažėja. Tampa akivaizdu, jog ateitis priklausys moterims. Bet ar viskas taip paprasta? Ką jos išgyvena? Su kokiais naujų identitetų sunkumais susiduria? Tai mes bandysime tirti šį sezoną.“

Kaip teigė O.Koršunovas, naująjį sezoną netrūks spektaklių apie moteris, taip pat – moterų režisierių darbų ir moterų, vaidinančių vyrus. „Ši koncepcija bus įvairiai nagrinėjama visus metus. Žadame daug netikėtumų“, – kalbėjo O.Koršunovas.

OKT/Vilniaus miesto teatro atstovas ryšiams su visuomene Aurimas Minsevičius pristatė būsimojo sezono premjeras.

Tarp jų – debiutinis jaunos režisierės Linos Židonytės spektaklis „Aš, Fojerbachas“, pagal šiuolaikinių vokiečių dramaturgų Tankredo Dorsto ir Ursulos Ehler pjesę, teatre debiutuojančio fotografo ir menotyrininko Tomo Ivanausko spektaklis apie šokiruojantį moters pasirinkimą ir šeimos tragediją (pagal Martino Bellemare pjesę „Laisvė“), lapkričio mėnesį pasirodysiantis Agnijos Leonovos spektaklis pagal Gabrielės Labanauskaitės pjesę, kurioje netrūks mokslinės fantastikos inkliuzų, bei Oskaro Koršunovo „Liučė čiuožia“ pagal Lauros Sintijos Černiauskaitės pjesę.

Kalbėdamas apie ją O.Koršunovas sakė: „Aš pjesę stačiau Bostone, Lietuvoje – Yana Ross. Bet laikai pasikeitė ir pjesė šiandien skamba visai kitaip.“

Pasak teatro meno vadovo, tikėtina, kad premjerų bus ir daugiau: „Kaip visada, bus improvizacijos. Visad kabame apie du tris naujus spektaklius, o galiausiai jų turime dešimt. Turiu labai gerą režisierių ir aktorių kursą, todėl rodysime, manau, ir daug debiutų.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Audra Žukaitytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Audra Žukaitytė

Teatro užsienio reikalų vadybininkė Audra Žukaitytė pristatė gastroles. Ką tik iš Kinijos, kur 20-ąjį kartą suvaidino „Hamletą“, grįžę teatralai netrukus keliaus į Pietų Korėją. Šį sezoną OKT / Vilniaus miesto teatro spektakliai taip pat bus pristatyti Italijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Rusijoje, Baltarusijoje.

Teatro gastrolės tradiciškai vyks ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius