Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune lankėsi filosofo E.Levino sūnus: dalyvavo tėvo kūrybos įamžinimui sukurtoje premjeroje

Lapkričio 11-13 dienomis Nacionaliniame Kauno dramos teatre įvyko naujo kūrinio „Veidas/Visage“, sukurto Kaune gimusio filosofo Emmanuelio Levino (1906-1995) kūrybos palikimu, premjera. Pirmąjį vakarą atvyko filosofo sūnus Michaelis Levinas su sutuoktine bei Prancūzų instituto Lietuvoje atstovai, rašoma teatro pranešime žiniasklaidai.
E.Stancikas ir M.Levinas
E.Stancikas ir M.Levinas / Mariaus Uldukio nuotr.

Garsaus filosofo sūnus Michaelis Levinas yra žinomas prancūzų pianistas ir kompozitorius, jo žmona Danielle Cohen-Levinas – Sorbonos universiteto profesorė. Taip pat į premjerą atvyko Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Pascal Sliwanski ir personalo vadovė Véronique Bouhris.

Mariaus Uldukio nuotr./Aktoriai Marius Karolis Gotbergas ir Saulė Gotbergė
Mariaus Uldukio nuotr./Aktoriai Marius Karolis Gotbergas ir Saulė Gotbergė

Michaelis Levinas dėsto Paryžiaus aukštojoje nacionalinėje muzikos konservatorijoje ir yra Prancūzijos dailiųjų menų akademijos (Institut de France, Academies des Beaux-Art) narys, daug koncertuoja, rašo operas. Kaip teigė svečias, Kaunas yra labai reikšmingas miestas jam, jo šeimai: „Šiandien pirmą kartą išvysiu šį teatro scenai sukurtą kūrinį, bet noriu priminti, kad mano tėvas niekada nerašė teatrui. Tai bus didelė energija, gyvenimo gestas dabarčiai ir ateičiai.

Noriu padėkoti teatrui ir visiems prisidėjusiems prie premjeros. Aš labai palaikau šį įvykį.“ Po spektaklio, kurį žiūrėjo su sinchroniniu vertimu į prancūzų kalbą, Michaelis Levinas akcentavo, kad žavėjosi atsakingu ir taikliu jo tėvo rašytų tekstų parinkimu, be to, jo nuomone spektaklis turėtų būti parodytas Prancūzijoje.

Vieno įtakingiausių XX a. filosofų Europoje mintis į sceną perkėlė prancūzų kūrėjai – Vincent‘as Adelus ir Isabelle Adelus & Suran. Scenoje veikia NKDT aktoriai – Marius Karolis Gotbergas, Motiejus Ivanauskas, Povilas Jatkevičius ir Artūras Sužiedėlis, muzikantas Rafalis Mazuras.

Mariaus Uldukio nuotr./Kaunas 2022 vadovė V.Vitkienė su sutuoktiniu
Mariaus Uldukio nuotr./Kaunas 2022 vadovė V.Vitkienė su sutuoktiniu

Vizualinį spektaklio apipavidalinimą sukūrė Isabelle Adelus & Suran ir vaizdo projekcijų autorius Miloshas Luczynski. Spektaklio konsultantas – filosofas Viktoras Bachmetjevas. Lapkričio 11-ąją po spektaklio žiūrovai dar giliau susipažino su filosofo Emmanuelio Levino filosofijos kategorijomis ir jų raišką teatro priemonėmis vykusioje diskusijoje.

Žiūrovas nuo pirmosios minutės panardinamas į juslinę vaizdų, garso ir minties erdvę.

Ką aš matau Kito veide? Kas mane daro žmogišku?

Jam suteikiama privilegija stebėti scenoje veikiančius aktorius ir matyti savo atspindį didžiuliame veidrodyje. Siluetų projekcijų apsuptyje sklinda Kaune gimusio vieno žinomiausio XX a. Prancūzijos ir Europos filosofų Emmanuelio Levino tekstai, mintys, interviu nuotrupos. Jos pamažu skverbiasi į klausantįjį ir stebintįjį. Atsakomybė – kertinė E.Levino kategorija žadina akistatą su savo asmenine „atsakomybe“, santykį su Kitu, žmogiškumu… Ką aš matau Kito veide? Kas mane daro žmogišku?

Mariaus Uldukio nuotr./Kūrybinė komanda
Mariaus Uldukio nuotr./Kūrybinė komanda

Lapkričio 11-ąją susirinkusiems svečiams ir žiūrovams buvo pristatyta dailininkės Jurgitos Nakos paroda „Kitokie Jurgitos Nakos portretai“.

Premjera „Veidas/Visage“ sukurta dviejose 2022 metų Europos kultūros sostinėse: Eše prie Alzeto ir Kaune. Kaip teigė teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas, šia premjera užbaigiami „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ metai, kurie dovanojo daug naujų patirčių, bandradarbysčių ir paliko ryškų akcentą Nacionalinio Kauno dramos teatro repertuare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius