-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre prasideda rekonstrukcija, kainuosianti 16,8 mln. eurų

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pradedama rekonstrukcija, truksianti iki 2020 m. rudens. Rekonstrukcijos laikotarpiu teatro spektakliai bus pristatomi visoje Lietuvoje, trupės vyks į gastroles užsienyje.
Lietuvos nacionalinio dramos teatro skulptūros
Lietuvos nacionalinio dramos teatro skulptūros / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nauja Mažoji salė ir studija

Kaip teigė LNDT direktorius Martynas Budraitis, jau kitą savaitę bus pradėti archeologiniai kasinėjimai, o svarbiausi rekonstrukcijos akcentai – nauja, 350 vietų mažoji salė ir 100 vietų jaunųjų autorių kūrybai skirta studija.

Dekoracijų cecho erdvė bus skirta mažosios salės dekoracijų sandėliavimui bei repeticijų salei: „Jos dydis leis repetuoti spektaklius jau su pilnomis dekoracijomis, tai leis sutrumpinti priešpremjerines repeticijas“, – kalbėjo M.Budraitis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad bus atnaujintos ir šildymo bei ventiliacijos sistemos: „Mažojoje salėje žiemą žiūrovai turėdavo sėdėti su paltais, o vasarą ne vieną pagyvenusį žmogų esam išnešę ant rankų, nes žmonės tiesiog alpdavo nuo karščio. Viso to rekonstrukcijos pabaigoje, turint naujas sales, nebebus.“

Įgyvendinus teatro rekonstrukciją, per centrinį įėjimą bus galima pasiekti visas teatro sales. Rūbinė bus perkelta į rūsį, čia taip pat bus įrengti nauji tualetai. Dabartinėje rūbinės vietoje žadama įrengti kavinę, kuri bus atvira visą dieną. Dar vieną kavinę žadama įrengti terasoje ant teatro stogo. Šiose erdvėse planuojami pokalbiai su kūrėjais, diskusijos, pokalbiai.

Teatro fojė bei senosiose kavinėse bus siekiama atkurti autentišką interjerą – teatras pastatytas 1981 m. pagal Algimanto ir Vytauto Nasvyčių projektą. M.Budraičio teigimu, interjere padaugės vario, bronzos atspalvių, tačiau architektūrinis vaizdinys ir meniniai akcentai išliks tokie patys.

Mažosios salės fojė taip pat planuojama pristatyti šiuolaikinio meno darbus – dėl to, M.Budraičio teigimu, bus kalbama su Nacionaline dailės galerija, MO muziejumi.

Rekonstrukcijai iki 2020 m. bus skiriama 16,8 mln. eurų iš kelių finansavimo šaltinių. Kaip praneša BNS, mažosios salės ir studijos statybai bus skirta 5 mln. eurų iš ES lėšų, energetinėms priemonėms – 1,2 mln. eurų ES lėšų, šildymui ir vėdinimui – 5 mln. eurų, VIP dalis – beveik 3 mln. eurų, skirti rūsio gilinimui, rūbinei, tualetams, kavinės įrengimui pirmajame aukšte.

Gastrolės Lietuvoje ir užsienyje

„Namų netekimas atveria tam tikras naujas galimybes, be abejo, ir naujus iššūkius, kuriuos įveikus grįžti į naujas sales, į savo namus bus labai džiaugsmingas įvykis“, – sakė M. Budraitis, pridūręs, kad spektakliai mažojoje salėje vyks iki Naujųjų metų, vėliau teatras pradės savo keliones po Lietuvą ir užsienį.

„Teatras – ne tik pastatas ir ne tik scenos. Savo dviejų sezonų veikimu, manau, bandysime tai įrodyti. <...> Nacionalinio teatro vardą bandysime pateisinti tiesiogine prasme. Šio teatro spektakliai taps tikrai geriau prieinami regionų žiūrovams“, – kalbėjo M.Budraitis.

Jo žodžius liudija ir teatro repertuaras – pirmoji sezono premjera, norvegų režisieriaus ir choreografo Jo Strømgreno spektaklis „Durys“ – iš pradžių bus pristatyta Anykščių kultūros centre, vėliau spektaklis bus rodomas Vilniuje, Kaune, Osle ir tęs gastroles po Lietuvą.

Kaip teigė M.Budraitis, po Lietuvą keliausiantys spektakliai bus rodomi turais. Juos pradės O.Koršunovo „Katedra“, kurią galės išvysti Alytaus, Klaipėdos, Panevėžio, Jonavos žiūrovai, „Išvarymas“ (rež. O.Koršunovas) bus pristatomas „Siemens“ ir „Cido“ arenose bei Klaipėdos Žvejų kultūros rūmuose. Savo turus po Lietuvą turės ir O. Koršunovo „Tartiufas“, „Meistras ir „Margarita“, „Romeo ir Džiuljeta“ bei kiti spektakliai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Budraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Budraitis

Deja, ne visi LNDT pastatymai dėl dekoracijų dydžio gali būti pritaikomi mažesnėms salėms, todėl „Didvyrių aikštė“ (rež. K.Lupa) bei „Apreiškimas Marijai“ (rež. J.Vaitkus) į repertuarą sugrįš tik po dvejų metų.

Netrūks ir gastrolių užsienyje. LNDT sezonas buvo pradėtas „Mūsų klasės“ (Y.Ross) pristatymu Bukarešte, „Lokis“ (rež. L.Twarkowskis) žiemą vyks į Madridą, žiemą – į Hanoverį, o Prancūzijoje planuojamos įspūdingos „Tartiufo“ ir „Didvyrių aikštės“ gastrolės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius