Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Ivaškevičius sulaukė pasiūlymo pagal „Cinko berniukus“ rašyti pjesę A.Sokurovo spektakliui

Lietuvių dramaturgas Marius Ivaškevičius sulaukė pasaulyje garsaus rusų režisieriaus Aleksandro Sokurovo pasiūlymo rašyti pjesę spektakliui pagal Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič knygą „Cinko berniukai“, skelbia naujienų portalas lrytas.lt.
Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Cinkas“
Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Cinkas“ / Lauros Vansevičienės nuotr.

„A.Sokurovas nusprendė pastatyti spektaklį pagal „Cinko berniukus“, – pasakojo M.Ivaškevičius. – Iš pradžių jis lyg ir pats norėjo pritaikyti knygos tekstą scenai, bet galiausiai nutarė kreiptis į dramaturgą. Režisierius man išdėstė vizualinį piešinį, kaip jis įsivaizduoja vaizdą scenoje. Bet išsyk pareiškė, kad aš nekreipčiau dėmesio į jo vizijas ir dirbčiau laisvai, nevaržomas jokių išankstinių požiūrių.“

Dramaturgas šiuo metu analizuoja romano apie sovietų karą Afganistane veikėjų santykius bei jau ėmėsi rašyti pjesę rusų kalba. Jis sako trumpai telefonu kalbėjęs su pačia S.Aleksijevič, tačiau jai prieš kelias savaites dėl ligos atšaukus kelionę į Lietuvą ketina su ja susitikti Minske. M.Ivaškevičius pjesę rašo rusų kalba, A.Sokurovas laiko neriboja, tačiau spektaklio Maskvos Nacijų teatre prodiuseriai norėtų ją turėti jau vasarą.

Lietuvoje spektaklį pagal S.Aleksijevič knygą „Cinko berniukai“ šį sezoną Jaunimo teatre Vilniuje pristatė režisierius Eimuntas Nekrošius.

Tai nebus pirmasis A.Sokurovo, kaip režisieriaus, darbas teatre, vis dėlto geriausiai menininkas žinomas kaip kino režisierius, sukūręs per 50 darbų, įskaitant trumpametražius, dokumentinius, filmus, žymiausi – „Motina ir sūnus“ (1999), „Rusų arka“ (2002), „Tėvas ir sūnus“ (2003), „Saulė“ (2005), „Faustas“ (2011). Naujausią, 2015-aisiais pasirodžiusį dokumentinį filmą „Frankofonija“ pernai rugpjūtį režisierius pristatė ir Vilniuje. Jis yra pelnęs Venecijos, Berlyno, Kanų ir kitų prestižinių kino festivalių apdovanojimų.

M.Ivaškevičius ir anksčiau bendradarbiavo su Rusijoje dirbančiais režisieriais, jo „Rusišką romaną“, „Kantą“, „Išvarymą“ yra pastatęs Vladimiro Majakovskio teatre dirbantis režisierius Mindaugas Karbauskis. Maskvoje namų arešto sąlygomis gyvenantis režisierius Kirilas Serebrenikovas Rygos teatre yra sukūręs spektaklį pagal M. Ivaškevičiaus pjesę „Artimas miestas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius