Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujame „Atviro rato“ sezone – tapatybė po padidinamuoju stiklu

„Atpažink save teatre” – šūkis, kuriuo 12-ąjį gyvavimo sezoną pasitinka teatras „Atviras ratas”. Rugsėjo 22–23 dienomis į sostinės Menų spaustuvę žiūrovus grįžti kviečiantys teatralai neketina išradinėti dviračio ir drąsiai atsigręžia į esminį kūrybos variklį – asmeninius išgyvenimus, žmogiškąją patirtį bei unikalios pozicijos paieškas.
Spektaklio „Lietaus žemė“ akimirka
Spektaklio „Lietaus žemė“ akimirka / D.Matvetjevo nuotr.

Viena iš teatro laboratorijos steigėjų, aktorė bei režisierė Ieva Stundžytė įsitikinusi, jog teatras neturi apsimetinėti tuo, kuo nėra. Anot jos, krypčiai, kuria natūraliai juda „Atviras ratas“, pernelyg netrukdo nei kai kurių žiūrovų noras matyti aktorius vien optimistiškai muzikuojančius, nei Keistuolių teatro, kuriame taip pat vaidina visi trupės nariai, šešėlis.

Niekada savęs konkrečiai neapsibrėžėme, vienokie buvome prieš penkerius metus, dar kitokie esame dabar.

„Esame bendraminčių kuopa, kurianti taip, kaip įsivaizduoja. Niekada savęs konkrečiai neapsibrėžėme, vienokie buvome prieš penkerius metus, dar kitokie esame dabar. Tai, ką galima pavadinti atviraratiškumu, yra nepastovu, tačiau kiekvienas iš mūsų yra perėjęs labai skirtingus išgyvenimus – tai ir nugula į mūsų spektaklius“, – pranešime žiniasklaidai cituojama kūrėja.

„Atviro rato“ kompanija naujaisiais teatriniais ieškojimais narsto save pačius, o kartais šių tyrimų raiškai tebeužklijuojamą „naivoko nuoširdumo“ etiketę palengva transformuoja, atimdami pirmąjį jos dėmenį; taip pat nesibaidydami XXI a. scenoje įsigyvenusių brutalesnių raiškos elementų primena, jog ši kūrėjų grupelė nesiliauja bręsti bei tokį patį kelią siūlo ir savo žiūrovui.

Ievos Deltuvaitės nuotr. /„Identify“
Ievos Deltuvaitės nuotr. /„Identify“

Neatsitiktinai naująjį teatro sezoną rugsėjo 22–23 dienomis atidarys du kontrastingi spektakliai – ne pirmus metus svarbia teatro laboratorijos dalimi esančios biografinės improvizacijos „Lietaus žemė“ bei naujausias režisierės I.Stundžytės darbas – šiuolaikinio žmogaus tapatybės paieškos spektaklyje „Identify“.

Rugsėjo 22 d. po „Lietaus žemės“ aktoriai su žiūrovais susitiks Andriaus Tapino moderuojamoje diskusijoje, kurioje prie teatro kūrėjų prisijungs projekto „Misija Sibiras“ dalyviai.

D.Matvejevo nuotr./„Lietaus žemė“
D.Matvejevo nuotr./„Lietaus žemė“

Asmeniškumai nuo scenos nenulips visą sezoną – spalio mėnesį režisierius Gildas Aleksa, pasitelkęs amerikiečių autoriaus John Updike romaną, multikultūrinės visuomenės grimasas ir tragediją analizuos premjeroje „Teroristas“, o iš globalių problemų į savo daržą sugrąžins Justo Tertelio pjesė „CV, arba kas aš esu“.

Artėjant Naujiesiems metams teatro laboratorija žada ir daugiau eksperimentų, o kiek vėliau pilietinę poziciją nuo pirmų dienų išlaikantis „Atviras ratas“ įsitrauks ir į Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programą.

TAIP PAT SKAITYKITE: IV „Scenos gido“ laida: pažintis su „Atviru ratu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius