Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OKT – trys spektakliai pagal režimui besipriešinančio rusų dramaturgo I.Vyrypajevo pjeses

Tik prasidėjus Rusijos karo veiksmams Ukrainoje, rusų dramaturgas Ivanas Vyrypajevas išplatino viešą laišką, kuriame savo gimtosios šalies valdžios veiksmus pavadino neįsivaizduojamu blogiu kuriant pragarą, į kurį jie visi pasiuntė patys save. Antras dramaturgo žingsnis – visus autorinius honorarus, gautus už jo pjesių rodymą Rusijos teatruose, skirti Ukrainai. Rusijos teatrų atsakas – masinis spektaklių pagal I.Vyrypajevo pjeses atšaukimas.
Spektaklis „Irano konferencija“
Spektaklis „Irano konferencija“ / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

„Supratau pagaliau tapęs tikru rusų rašytoju – uždraustu savo šalyje“, – teiga dramaturgas.

Šią ir ateinančią savaitę vilniečiai ir miesto svečiai turės galimybę susipažinti su trimis I.Vyrypajevo pjesėmis – OKT/Vilniaus miesto teatre bus rodomi spektakliai pagal jo kūrinius, rašoma teatro pranešime žiniasklaidai.

Mes kenčiame drauge su visa ukrainiečių tauta, nors, žinoma, mūsų kančios nesulyginamos su tomis, kurias išgyvena žmonės, šiandien patiriantys Rusijos agresoriaus bombardavimus. Nenoriu daug rašyti nei apie Putiną, nei apie Rusijos valdžią – šie žmonės to nenusipelno. Ir man tikrai jų nuoširdžiai gaila, nes tai, ką jie įvykdė ir vykdo toliau, yra neįsivaizduojamas blogis kuriant pragarą, į kurį jie visi pasiuntė patys save. Jie pragare“, – savo atvirame laiške rašė I.Vyrypajevas.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr./Spektaklis „Vapsvos“
Gabrieliaus Jauniškio nuotr./Spektaklis „Vapsvos“



Antradienį, balandžio 12 d., 19 val. OKT/Vilniaus miesto teatras kviečia į jauno režisieriaus Artiomo Rybakovo spektaklį pagal I.Vyrypajevo pjesę „Irano konferencija“. Jaunam režisieriui pavyko surinkti tokią aktorinę komandą, kokios pavydėtų dažnas patyręs kolega. Tai Juozas Budraitis, Algirdas Dainavičius, Gytis Ivanauskas, Toma Vaškevičiūtė, Airida Gintautaitė, Darius Meškauskas, Rytis Saladžius, Severina Špakovska, Arūnas Sakalauskas ir Paulius Tamolė.



„Ši pjesė nepasiduoda interpretavimui, jai reikia autentikos. Pjesės personažai yra žinomi, autoritetingi ir daug pasiekę asmenys, todėl ir aktorių norėjosi tokių pat. Be to, su kai kuriais jų teko dirbti anksčiau, kai kurie buvo mano mokytojai, todėl puikiai žinau jų aktorinius talentus ir pasirinkimas buvo aiškus“, – teigia režisierius A.Rybakovas.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Spekltaklis „Šokis Delhi“
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Spekltaklis „Šokis Delhi“



A.Rybakovo spektaklis „Vapsvos“ pagal I.Vyrypajevo pjesę turbūt yra labiausiai COVID-19 pandemijos mėtytas spektaklis. Jo premjera turėjo įvykti dar 2020-ųjų balandį, tačiau buvo nukelta dėl pandemijos. Numatyta nauja premjeros data sutapo su antrąja pandemijos banga ir tą kartą menininkai persikėlė į tiesioginės transliacijos eterį. Šį kartą „Vapsvos“ žiūrovų gyvai lauks balandžio 23 d., 19 val. Spektaklyje vaidmenis kuria aktoriai Žygimantė Elena Jakštaitė, Laurynas Jurgelis ir Kęstutis Cicėnas.

„Tai mano mylimiausia pjesė. Ko gero, todėl, kad pačioje teksto konstrukcijoje yra paslaptis. Pavyzdžiui, yra viena svarbi detalė, apie kurią žiūrovas spektaklyje niekada nesužinos, tačiau jis gali tai pajusti. Aš nežinau kaip ši pjesė bus pastatyta, kokiu raktu režisierius ją atrakins ir kas bus pateikta žiūrovams. Esu tikras, kad spektaklyje bus meilės ir šviesos“, – apie „Vapsvas“ pasakoja pats I.Vyrypajevas.

Balandžio 20 d., 19 val. žiūrovų lauks ilgą laiką nerodytas dramaturgo I.Vyrypajevo ir režisieriaus Oskaro Koršunovo susitikimas – tai spektaklis „Šokis Delhi“. Spektaklio kūrėjams tai bus apšilimas prieš balandžio pabaigoje įvyksiantį pasirodymą tarptautiniame festivalyje Budapešte (Vengrija).

„Šokis Delhi“ – tai septynios novelės apie garsią šokėją ir ją supančius žmones, kurie ieško vidinės ramybės. Septyni pasakojimai apie meilę, mirtį ir šokį. Spektaklyje vaidmenis kuria Kamilė Petruškevičiūtė, Ugnė Šiaučiūnaitė, Inga Šepetkaitė, Augustė Počiūtė, Paulina Taujanskaitė ir Kęstutis Cicėnas.

„Parašiau pjesę bandydamas rasti atsakymą į klausimą, kas jungia mus dabar, kai viskas byra į smulkias dalis. Kas jungia mano vakarykštę dieną su šiandiena, mano vaikystę, tai, ką prisimenu, tai, ko neprisimenu, mano tragedijas, mano laimę?“ – apie keliamus klausimus kalba I.Vyrypajevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius