Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti „Auksinių scenos kryžių“ laureatai

Tarptautinę teatro dieną, kovo 27-ąją, įteikti aukščiausi Lietuvos teatro apdovanojimai „Auksiniai scenos kryžiai“. Šiemet Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje buvo įteikta 16 atminimo ženklų – 15 „Auksinių scenos kryžių“ ir Boriso Dauguviečio auskaras.
„Auksinių scenos kryžių“ įteikimo ceremonija
„Auksinių scenos kryžių“ įteikimo ceremonija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijoms gauti šiemet buvo pateikti 93 pasiūlymai apdovanoti spektaklių kūrėjus, taip pat – 3 kandidatai Padėkos premijai gauti.

Pasiūlymus vertino kultūros ministro įsakymu sudaryta komisija – Goda Dapšytė, Helmutas Šabasevičius, Ingrida Ragelskienė, Jūratė Račinskatė, Lina Klusaitė, Martynas Petrikas, Ramunė Balevičiūtė, Rasa Murauskaitė ir Remigijus Vilkaitis.

Pirmasis ceremonijos apdovanojimas – „Auksinis scenos kryžius“ už geriausią debiutą – atiteko Aušrai Krasauskaitei už šokio spektaklio „Karmen“ choreografiją.

Atsiimdama apdovanojimą A.Krasauskaitė sakė: „Ačiū Aukščiausiajam, ačiū mamai ir tėtei, kurie į mane dabar žiūri iš dangaus, ačiū visiems žmonėms, kurie eina su manimi ir tikiuosi, dar eis. Dėkoju jums.“

Geriausiu spektakliu vaikams buvo pripažintas instaliacijų spektaklis šeimai „Apie baimes“ (režisierė Olga Lapina, dailininkė Renata Valčik, dramaturgė Teklė Kavtaradzė, videoinstaliacijų autorius Mikas Žukauskas, kompozitorius Antanas Jasenka).

„Noriu pasidžiaugti, kad šis kryžius yra komandinis, nes nebūna nekomandinių kryžių, nekomandinių sėkmių teatre. Džiaugiuosi, kad stoviu čia ne viena“, – Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje sakė režisierė Olga Lapina.

„Auksinis scenos kryžius“ už geriausią dramaturgiją šiemet buvo įteiktas Birutei Kapustinskaitei, sukūrusiai dramą „Terapijos“.

„Noriu pasidžiaugti, kad dramaturgijos nominacija šiais metais yra ir labai tikiuosi, kad ji bus ir kitais, ir dar kitais metais. Kad dramaturgų būrys mūsų teatro bendruomenėje tik didės ir stiprės. <…> Labiausiai noriu padėkoti žmogui, kurio tarp mūsų jau nebėra – savo mamai. Nes be jos patirčių ši pjesė nebūtų atsiradusi“, – atsiimdama apdovanojimą kalbėjo B.Kapustinskaitė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Geriausiu šviesų dailininko / vaizdo projekcijų kūrėju tapo Jakubas Lechas už vaizdo projekcijas spektakliui „Lokis“. Atsiimdamas „Auksinį scenos kryžių“ J.Lechas sakė: „Labai džiaugiuosi apdovanojimu, bet jaučiu, kad jis skiriamas ne tik man, bet ir visai kūrybinei grupei bei aktoriams – kūrybinio proceso metu daug improvizavome, todėl manau, kad tai buvo bendras darbas.“

Apdovanojimas už geriausią choreografiją buvo įteiktas Martynui Rimeikiui, sukūrusiam choreografiją baletui „Procesas“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

„Labai malonu ir gera gauti apdovanojimą už spektaklį, kuriuo gyvenai ir tikėjai dvejus metus. <…> Didžiausias ačiū kūrybinei grupei – labai džiugina, kad didžioji dalis jos irgi yra nominuota šiuose apdovanojimuose“, – sakė M.Rimeikis, pridurdamas, kad užvis labiausiai dėkoja savo tėvams, kurių dėka šiandien jis ir stovi šioje scenoje.

Geriausiais šokėjais buvo pripažinti Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Niels Claes už vaidmenis šokio spektaklyje „Aside“.

„Norėčiau padėkoti Agnijai Šeiko ir šokio teatrui „PADI PADI Fish“, kad priėmė mus su visom mūsų idėjom. Taip pat – Birutei Letukaitei, kad atvėrė man langą į šiuolaikinio šokio pasaulį. Ir, aišku, tėveliams ir draugams. Visiems labai labai ačiū“, – kalbėjo G.M.Ščavinskaitė.

„Auksinis scenos kryžius“ už geriausią scenografiją atiteko Renatai Valčik, sukūrusiai scenografiją instaliacijų spektakliui „Apie baimes“ bei miuziklui „Čikaga“.

„Aš esu labai laiminga – mane gyvenime supa vien tik talentingi, kūrybingi žmonės. Lenkiu galvą. Visi sutikti mane inspiruoja. Taip pat turiu padėkoti ir visiems savo mokytojams, kurie mane užaugino, ugdė skonį ir buvo autoritetais“, – kalbėjo geriausia scenografe pripažinta R.Valčik.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Už geriausią muziką operai / baletui apdovanotas Mindaugas Urbaitis, muzikos baletui „Procesas“ autorius.

Atsiimdamas „Auksinį scenos kryžių“ M.Urbaitis kalbėjo: „Man nepaprastai smagu ir gera būti salėje, kurioje prabėgo mano paauglystės metai, formuojantis mano teatriniam skoniui ir, turbūt, formuojantis man kaip teatro kompozitoriui. <…> Darbas buvo nepaprastai įdomus, buvo nepaprastai liūdna, kai jis baigėsi. Dėkoju už nuostabų bendradarbiavimą Martynui Rimeikiui, kuris stovėjo čia prieš mane.“

Viktorija Miškūnaitė už Džuljetos vaidmenį operoje „Kapulečiai ir Montekiai“ buvo pripažinta geriausia operos / operetės soliste. Pati V.Miškūnaitė apdovanojimų ceremonijoje nedalyvavo.

Geriausiu muzikos dramos spektakliui kūrėju šių metų apdovanojimuose tapo Algirdas Martinaitis, įvertintas už muziką spektakliui „Cinkas“. Į apdovanojimų ceremoniją kompozitorius neatvyko.

„Auksinis scenos kryžius“ už geriausią nepagrindinį dramos aktorius vaidmenį atiteko Vainiui Sodeikai, suvaidinusiam Luckų ir Wittenbachą II spektaklyje „Lokis“.

„Esu dėkingas visai „Lokio“ komandai. <…> Taip pat dėkoju savo artimiems žmonėms už pakantumą, nes aš laiko jiems galiu skirti vis mažiau ir mažiau. Ir žinutė visiems, kurie buvo šiame spektaklyje kaip žiūrovai – deja, aš negalėjau jo pamatyti ir man labai gaila dėl to. Yeah boy, you got it“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė V.Sodeika.

Vytautas Anužis už Natano vaidmenį spektaklyje „Natanas Išmintingasis“ buvo pripažintas geriausiu pagrindiniu dramos aktoriumi.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Renginio akimirkos

„Giliausia pagarba žmogui iš XVIII a. G. E. Lessingui, kuris parašė „Nataną Išmintingajį“. Lenkiu galvą prieš režisierių Gintarą Varną, kuris pasirinko šitą pjesę ir davė man šitą vaidmenį. Mano širdies šiluma Kauno dramos teatro aktoriams ir visiems Kauno dramos teatro žmonės bei visam rudeniniam Kaunui, kuriame aš praleidau prasmingą laiką“, – kalbėjo V.Anužis.

Boriso Dauguviečio auskaras, skiriamas už novatoriškus ir originalius teatro sprendimus, atiteko Rugilei Barzdžiukaitei, Vaivai Grainytei ir Linai Lapelytei, šiuolaikinių operų „Geros dienos“ bei „Saulė ir jūra“ autorėms.

„Norėtųsi palinkėti, kad kultūros lauke susidariusios srovės ir sūkuriai toliau neštų visą hierarchiją ir patriachalinį teršalą tolyn ir šalin“, – sakė V.Grainytė, kartu su kolegėmis apdovanojimą atsiėmusi iš kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson rankų.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Geriausia nepagrindine dramos aktore buvo pripažinta Kamilė Petruškevičiūtė už Leros vaidmenį spektaklyje „Šokis Delhi“ ir vaidmenį spektaklyje „#beskambučio“.

Atsiimdama „Auksinį scenos kryžių“ aktorė sakė: „Sveikinu visus su Teatro diena. Labai džiaugiuosi, kad turiu galimybę ją švęsti ir būti kartu su jumis, nes teatras man visada buvo stebuklas ir aš atėjau į teatrą to stebuklo kurti. Teatras man buvo šeima ir namai, kai jau į jį atėjau, todėl jūs visi esat mano šeima.“

Apdovanojimą už geriausią pagrindinį moters vaidmenį pelnė Airida Gintautaitė, suvaidinusi Marie Trintignant spektaklyje „Lokis“. A.Gintautaitė šiuo metu yra Kinijoje, todėl atsiimti „Auksinio scenos kryžiaus“ neatvyko.

Geriausiu režisieriumi šių metų „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje buvo pripažintas Łukaszas Twarkowskis, režisavęs spektaklį „Lokis“.

Už jį apdovanojimą atsiėmė aktorius Vainius Sodeika, perskaitęs režisieriaus laišką: „Jaučiu pareigą dabar, Teatro dienos proga, priminti sau ir visiems apie Europoje iš naujo kylančią nacionalizmo bangą. Nacionalizmo, kuris kelia grėsmę bet kokiai minties ar išraiškos laisvei. Laisvė yra svarbiausias mūsų, teatralų, ginklas ir dėl to jo taip bijo visi politikai. Todėl jie bando mus sustabdyti, įkalindami mūsų kolegas Rusijoje ar naikindami įtakingiausius teatro centrus Lenkijoje. Jie žino, kad užtenka kibirkšties, kad žmogaus viduje kiltų gaisras. Šią ypatingą dieną noriu jums palinkėti, kad mums niekas ir niekada neleistų šito pamiršti“.

Padėkos premija atiteko Nacionalinio Kauno dramos teatro vyr. administratroriui ir aktoriui Rimantui Štarui.

„Ačiū visam Lietuvos teatrui, kuris žydi ir klesti. Ir lai klesti dar ilgus metus. Ačiū teatro vadovybei, kad dar laiko mane. Ačiū mano artimiesiems. Ačiū komandai, su kuria aš dirbu žiūrovų aptarnavimo skyriuje. Mieli žiūrovai, myliu jus, laukiu jūsų. Būkite laimingi ir ateikite į mūsų teatrą“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė R.Štaras.

NOMINACIJOS

Geriausias režisierius:

  • Eimuntas Nekrošius už spektaklio „Cinkas“ režisūrą (Teatras „Meno fortas“ ir Valstybinis jaunimo teatras);
  • Gintaras Varnas už spektaklio „Natanas Išmintingasis“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras ir teatras „Utopia“) ir spektaklio „Pagalvinis“ režisūrą (Teatras Utopia, Kauno kamerinis teatras, Lietuvos muzikos ir teatro akademija);
  • Łukasz Twarkowski už spektaklio „Lokis“ režisūrą (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Geriausia dramos aktorė (pagrindinis vaidmuo):

  • Airida Gintautaitė už Marie Trintignant vaidmenį spektaklyje „Lokis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);
  • Regina Šaltenytė už Elzės Aleksandrovos vaidmenį spektaklyje „Elzės žemė“ (Klaipėdos dramos teatras);
  • Monika Šaltytė už Mae vaidmenį spektaklyje „Dumblas“ (Valstybinis Šiaulių dramos teatras).

Geriausia dramos aktorė (nepagrindinis vaidmuo):

  • Kamilė Petruškevičiūtė už Leros vaidmenį spektaklyje „Šokis Delhi“ (OKT/Vilniaus miesto teatras, Lietuvos muzikos ir teatro akademija) ir už vaidmenį spektaklyje „#beskambučio“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);
  • Aušra Pukelytė už vaidmenį spektaklyje „Cinkas“ (teatras „Meno fortas“ ir Valstybinis jaunimo teatras);
  • Rasa Samuolytė už Sonatos vaidmenį spektaklyje „Terapijos“ (OKT / Vilniaus miesto teatras, Heads & Hands scripthouse) ir Dorinos vaidmenį spektaklyje „Tartiufas“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Geriausias dramos aktorius (pagrindinis vaidmuo):

  • Vytautas Anužis už Natano vaidmenį spektaklyje „Natanas Išmintingasis“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras ir teatras „Utopia“);
  • Sergejus Ivanovas už vaidmenį spektaklyje „Cinkas“ (Teatras „Meno fortas“ ir Valstybinis jaunimo teatras);
  • Darius Gumauskas už Cantat ir Wittenbacho I vaidmenis spektaklyje „Lokis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Geriausias dramos aktorius (nepagrindinis vaidmuo):

  • Juozas Bindokas už Valeko vaidmenį spektaklyje „Kasykla“ (Valstybinis Šiaulių dramos teatras);
  • Rytis Saladžius už Šemetos vaidmenį spektaklyje „Lokis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);
  • Vainius Sodeika už Luckaus ir Wittenbacho II vaidmenis spektaklyje „Lokis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Geriausias (-ė) scenografas (-ė):

  • Marijus Jacovskis už scenografiją baletui „Procesas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras);
  • Fabien Lédé už scenografiją spektakliui „Lokis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);
  • Renata Valčik už scenografiją instaliacijų spektakliui „Apie baimes“ (Valstybinis jaunimo teatras) ir miuziklui „Čikaga“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Geriausias šviesų dailininkas / vaizdo projekcijų kūrėjas:

  • Audrius Jankauskas už šviesų dizainą spektakliui „Cinkas“ (Teatras „Meno fortas“ ir Valstybinis jaunimo teatras), miuziklui „Adamsų šeimynėlė“ ir operetei „Misteris X“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras);
  • Jakub Lech už vaizdo projekcijas spektakliui „Lokis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);
  • Eugenijus Sabaliauskas už šviesų dizainą miuziklui „Čikaga“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras), spektakliams „Lokis“ ir „Tartiufas“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Geriausias muzikos dramos spektakliui kūrėjas:

  • Vidmantas Bartulis už muziką spektakliui „Natanas Išmintingasis“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras ir teatras „Utopia“);
  • Algirdas Martinaitis už muziką spektakliui „Cinkas“ (Teatras „Meno fortas“ ir Valstybinis jaunimo teatras);
  • Bogumił Misala už muziką spektakliui „Lokis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Geriausios muzikos operai / baletui kūrėjas (-a):

  • Rita Mačiliūnaitė už muziką operai „Į švyturį“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);
  • Raminta Šerkšnytė už muziką operai vaikams „Penki Merės stebuklai“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras);
  • Mindaugas Urbaitis už muziką baletui „Procesas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Geriausias operos / operetės solistas (-ė):

  • Andrius Apšega už Misterio X vaidmenį operetėje „Misteris X“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras);
  • Liudas Mikalauskas už Kapelijaus vaidmenį operoje „Kapulečiai ir Montekiai“ ir pono Beno vaidmenį operoje „Penki Merės stebuklai“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras);
  • Viktorija Miškūnaitė už Džuljetos vaidmenį operoje „Kapulečiai ir Montekiai“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras);

Geriausias (-ia) choreografas (-ė):

  • Anželika Cholina už šokio spektaklio „Idiotas“ choreografiją (Anželikos Cholinos šokio teatras);
  • Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Niels Claes už šokio spektaklio „Aside“ choreografiją (Šokio teatras „Padi Dapi Fish“);
  • Martynas Rimeikis už baleto „Procesas“ choreografiją (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Geriausias šokėjas (-a):

  • Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Niels Claes už vaidmenis šokio spektaklyje „Aside“ (Šokio teatras „Padi Dapi Fish“);
  • Jeronimas Krivickas už Jozefo K. vaidmenį balete „Procesas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras);
  • Beata Molytė už Karmen vaidmenį šokio spektaklyje „Karmen“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras) ir Nastasjos Filipovnos vaidmenį šokio spektaklyje „Idiotas“ (Anželikos Cholinos šokio teatras).

Geriausia dramaturgija:

  • Birutė Kapustinskaitė už dramą „Terapijos“;
  • Gabrielė Labanauskaitė už komediją „Žalgirės“;
  • Rimantas Ribačiauskas, Kristina Savickienė, Jonas Tertelis, Kristina Werner (koncepcijos ir teksto autoriai) už spektaklį „Žalia pievelė“.

Geriausias debiutas / jaunasis (-oji) menininkas (-ė):

  • Oksana Griaznova už šokio spektaklio „Asmens kodas“ choreografiją ir atlikimą (Šokio teatras „Padi Dapi Fish“);
  • Aušra Krasauskaitė už šokio spektaklio „Karmen“ choreografiją (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);
  • Aktorius Paulius Markevičius už monospektaklio „Alberai, W.R.U.?“ koncepciją ir atlikimą.

Teatras vaikams ir jaunimui:

  • Instaliacijų spektaklio šeimai „Apie baimes“ kūrybinė grupė (Valstybinis jaunimo teatras): režisierė Olga Lapina, dailininkė Renata Valčik, dramaturgė Teklė Kavtaradzė, videoinstaliacijų autorius Mikas Žukauskas, kompozitorius Antanas Jasenka;
  • Spektaklio jaunimui „Kryptis“ kūrybinė grupė (Vilniaus teatras „Lėlė“): scenarijaus autorė ir režisierė Jūratė Trimakaitė, dailininkė Cerice Guyon (Prancūzija), kompozitorius Thomas Demay (Prancūzija), choreografė Sigita Mikalauskaitė;
  • Spektaklio vaikams „Žydroji paukštė“ kūrybinė grupė (Nacionalinis Kauno dramos teatras): režisierius Vaidotas Martinaitis, scenografas Artūras Šimonis, kostiumų dailininkė Aleksandra Jacovskytė, kompozitorius Antanas Jasenka, šviesų ir video instaliacijos autorius Vladimiras Šerstabojevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius