Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 25 /19:02

R.Tuminas pasipiktino palygintas su „girtu rusų kareiviu“: „Kalba eina apie tautos tragediją“

Režisierius Rimas Tuminas, LRT radijo teigimu, pasitraukė iš J.Vachtangovo teatro Maskvoje meno vadovo pareigų. Jis teigė, kad yra atleistas iš teatro vadovo pareigų savo noru. „Vasario 9-ąją atsistatydinau“, – sakė R.Tuminas, nors Rusijos naujienų agentūrai teigė, kad teatre pasiliksiąs, tik be ankstesnių pareigų. Penktadienį paskelbta, kad režisierius atleidžiamas ir iš Vilniaus Mažojo teatro.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

LRT radijui Rimas Tuminas pranešė, kad iš Vachtangovo teatro meno vadovo pareigų jis pasitraukė jau anksčiau šį mėnesį „dėl visų šitų priežasčių“. Jis teigė, kad jau yra atleistas iš teatro vadovo pareigų savo noru. Režisierius sakė turintis tai įrodantį dokumentą.

O dėl jo darbo Vilniaus Mažajame teatre gali spręsti ir pats kultūros ministras Simonas Kairys.

Tačiau internetiniame Vachtangovo teatro puslapyje iki šiol skelbiama, kad Rimas Tuminas yra teatro meno vadovas.

Rimas Tuminas Vachtangovo teatre
Rimas Tuminas Vachtangovo teatre

Vasario 22 d., dieną prieš prasidedant Rusijos kariniams veiksmams Ukrainoje, Vachtangovo teatras pasveikino režisierių R.Tuminą, Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu apdovanotą ordinu už nuopelnus kultūrai ir menui.

Rimo Tumino pasveikinimas
Rimo Tumino pasveikinimas

R.Tuminas Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ penktadienį tvirtino, kad dėl ligos negalėjo viso laiko skirti teatrui, todėl vasario 9 dieną parašė prašymą jį atleisti iš teatro meno vadovo pareigų ir šis buvo patenkintas. Kita vertus, režisierius teigė sudarysiantys naują sutartį su Maskvos teatru.

„Aš pasilieku ir sudarysiu sutartį su teatro direktoriumi“, – tvirtino R.Tuminas.

Kalbėdamas su LRT radijumi R.Tuminas pyko klausinėjamas, ar tai V.Putino politika yra priežastis, kodėl jis pasitraukė, kaip pats sako, iš J.Vachtangavo teatro. Pyko režisierius ir ant Lietuvos kultūros ministro, kuris esą jį palygino su „girtu rusišku kareivėliu“.

„Atsiprašau, garbusis režisierius man niekuo nesiskiria nuo girto rusų kareivio, belendančio į svetimą žemę“, – taip pasisakė ketvirtadienį Simonas Kairys.

„Norėčiau tik kultūros ministrui pasakyti vieną pastabėlę, kad mane lyginti gali su bet kuo, bet girtą rusišką kareivėlį tai būtent kareivį, kareivėlį, tai čia kalba eina apie tautos tragediją, ne tik dramą, tragediją ištikusią. Pats liudininkas esu, gyvenu sūkuryje visų šitų nuotaikų. Visi smerkia, visi pasipiktinę – teatras, šokiai. Nusivylime jaučiasi apgauti, čia yra didžiausia skriauda.

Pasipiktinę valdžia, kuri taip pasielgė, Kremliaus vykdoma politika. Ministrui derėtų pagarbiai kalbėti apie tautą, o ne girtais kareivėliais vadint. Juk jie užuojautos verta tauta, gaila jos, ji pakliuvo į tikrą tragediją. O tai padarė tas, kuris atsakyti, teisti reikia nusikaltėlius“, - sakė R.Tuminas.

Kaip 15min pranešė Mažasis teatras, šiandien vyks susitikimas su kultūros ministru S.Kairiu, po kurio bus aiškesnės žinios dėl režisieriaus tolimesnio darbo šiame teatre.

Po susitikimo, kaip rašo BNS, Valstybinis Vilniaus mažasis teatras įspėjo savo meno vadovą režisierių R.Tuminą, kad nutrauks su juo darbo sutartį.

„Direktorius informavo, kad įspėjo Mažojo teatro meno vadovą apie sutarties nutraukimą, siūlo nutraukti sutartį abipusiu sutarimu. Per penkias darbo dienas ponas Tuminas turėtų atsakyti, ar sutinka“, – penktadienį po susitikimo su Mažojo teatro vadovu Simonu Keblu BNS sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

R.Tuminas nuo 2007 metų dirba Maskvoje, J.Vachtangovo teatro meno vadovu, tuo pačiu metu jis eina ir pareigas Vilniuje, Mažajame teatre.

Ministro teigimu, situacija su R. Tuminu užsitęsė, o sprendimą pagreitino geopolitiniai įvykiai – Rusijos įsiveržimas į Ukrainą.

„Viskas juk neatsitiko vakar ar užvakar, istorija yra gana ilga, ministerija dėjo daug pastangų, kad režisierius irgi turėtų galimybę išeiti nepadaręs žalos ir savo vardui, ir savo įdirbiui. Tikrai buvo formų, kokia jam galėtų vieta atsirasti Mažajame teatre, bet juntamas kažkoks mindžikavimas, kalbėjimas ne tiek apie kultūrą, meną, bet apie įvairiausius istorinius faktus, jų vertinimus, interpretacijas, kurias jau darosi sunku suprasti ir įvertinti, tai turi kada nors baigtis“, – tvirtino jis.

„Teatro vadovas nėra gėlė kabinete, tai irgi žmogus, kuris turi tam tikras administracines funkcijas, ir turi jas vykdyti. Tokia situacija tęstis nebegalėjo“, – sakė S. Kairys.

Ministras sakė neturįs aiškaus atsakymo, ar R.Tuminas pasitraukė iš J.Vachtangovo teatro Rusijoje.

Vachtangovo teatras savo tinklalapyje vasario 17 dieną pranešė, kad R.Tumino iniciatyva Rusijos kultūros ministerija „patvirtino atnaujintą Valstybinio Vachtangovo akademinio teatro įstatų redakciją“, bet R.Tuminas liks savo pareigose. Tiesa, teatro vadovų kontaktuose jo nebėra.

Pasak pranešimo, pokyčiai įstatuose numato, kad teatras sudaro sutartį su direktoriumi, šis savo ruožtu turi teisę skirti meno vadovą, tačiau tai „tik techniškai apriboja jų įgaliojimus“, o R. Tuminas „nuėmus administracines užduotis“ galės „visiškai susitelkti“ į kūrybinį darbą.

„Vachtangovo teatras yra viena iš tų įstaigų, kurioje susiformavo stiprus režisieriaus ir meno vadovo tandemas. Jame toliau dirbs Rimas Tuminas, direktoriumi lieka Kirilas Krokas, vyriausiuoju režisieriumi – Jurijus Butusovas“, – skelbia teatras.

R.Tumino dukra ir jo, kaip meno vadovo Vilniaus mažajame teatre, pavaduotoja Gabrielė Tuminaitė BNS taip pat patvirtino, kad režisierius iš Vachtangovo teatro išėjo vasario pradžioje, šiuo metu jis yra Maskvoje dėl gydymo, bet artimiausiu metu ketina parvykti į Vilnių.

„Jis išsikraustė iš Maskvos, grįžinėja į Lietuvą – jei jį dar išleis, jis liko dėl gydymosi. O Vachtangovo teatro pareiškimas toks galbūt moralinis, kad neva jis vis tiek lieka, bet ne, jis nedirbs“, – sakė G. Tuminaitė.

Anot jos, R. Tuminas ketina į Lietuvą grįžti automobiliu.

Ji taip pat patvirtino, kad Vilniaus mažojo teatro direktorius Simonas Keblas R. Tuminui pateikė siūlymą trauktis iš meno vadovo pareigų, o režisierius siūlymą įvertins atvykęs į Vilnių, „bet ministras šantažo būdu reikalauja, kad tai atsitiktų čia ir šiandien“.

„Jis (S. Kairys – BNS) ne paragino, jis iškėlė ultimatumą. Yra kreipimasis ir Tumino parašytas, bet mes nebeiname į šitą mėsmalę. Yra teisiniai būdai, kol kas esame demokratinėje visuomenėje, galioja Darbo kodeksas, įstatymai. Siūlymas išeiti iš pareigų direktoriaus jam yra pateiktas, jis, kaip ir kiekvienas žmogus, čia kalba jau ne apie Tuminą, o santykį su žmogumi, turi teisę jo sulaukti fiziškai, jis atvažiuoja, pasirašo dokumentą ir dokumentas įsigalioja“, – kalbėjo G. Tuminaitė.

Kaip ketvirtadienį vakare pranešė BNS, Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, kultūros ministras Simonas Kairys pareiškė iš Valstybinio Vilniaus mažojo teatro vadovo Simono Keblo laukiantis Rusijoje dirbančio režisieriaus Rimo Tumino atleidimo.

„Valstybinio Vilniaus mažojo teatro direktorius informuotas, jog ryt laukiu arba aiškaus ir nedviprasmiško teatro meno vadovo R.Tumino atleidimo, arba tegul direktorius deda ant stalo savo pareiškimą išeiti iš darbo“, – ketvirtadienį feisbuke paskelbė S.Kairys.

Vilniaus mažojo teatro meno vadovas R.Tuminas dirba Vachtangovo teatre Maskvoje. Gruodį jam buvo skirta Rusijos vyriausybės kultūros premija, jis taip pat pelnė svarbiausią Rusijos teatro apdovanojimą – „Auksinę kaukę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius